Blog

Zenu, mulțumesc pentru seria de autor Kundera. Excelent autor. Este pe polița „Schimb de cărți” la Librăria9.
Sunt naiv sau prost?
Lumea spunea că vrea să citească. Dar n-are bani. Am găsit o soluție. Am pus polițe speciale pentru schimb de cărți la Librăria 9 și la Librăria Vărul Shakespeare. Zenu a adus cărți pentru schimb. O profesoară de la Liceul Prometeu a luat cu împrumut o carte. Și atât.
Încep să cred că toate pretextele sunt doar niște mofturi pentru a te îndepărta de citit. Am să citesc mâine. Azi e luni. Și e zi grea. Marți am să încep să citesc miercuri. Sunt obosit după ziua de luni. Miercuri e fotbal. Voi lăsa pentru joi. Joi e ziua flacării violete sau violete mov, așa și nu am înțeles, și nu stau astrele în dreptul cititului. Vineri voi începe. Dar vineri sunt obosit după o saptămâna de muncă. Să citească Erizanu! Sâmbătă și dumincă sunt zile sfinte. Și Dumnezeu se odihnește.
Încep să cred aproape profund. Sunt un naiv. Nu o să zic doar că-s prost. Cititul la moldoveni e ca și plăcerea lecturii în serile geroase a lui Constantin Cantemir. Cred că proiectul „Schimb de Carte” ar trebui să poarte un nume. Și acest nume să fie „Constantin Cantemir”.
Afară ninge frumos. Dacă eram copil, atunci mă bucuram. Dar sunt șofer. Și dau mărunt din buze, scăpând, pe ici, pe colo, numele primarului de Chișinău.
Aseară Gheorghe Zamfir a fost numit la Chișinău doar Regele Naiului. În 1991 era Zeul Naiului.

Comentarii(33)

  1. care e adresa Librăria 9?

    1. @editorcassh: str.Pușkin nr.9. Vezi: http://www.cartier.md/upload/File/lib9_hart.jpg

    • Zenu

    • 14 ani în urmă

    Am știut doar de Antioh și de Dumitru, de Constantinu – nu. E multă dreptate în uitarea asta. Analfabetul care l-a osândit la moarte pe cronicar.
    Dar și-a pus copiii să citească. Antioh și Cantemir. A nu se confunda cu Antioh Dmitrievici Cantemir. Oare copiii noștri o să citească mai mult ca noi? Pe mine nu mă pun la socoteală.
    …Însă cifrele din BOP-ul din noiembrie m-au alarmat (www.ipp.md). Din moldoveni, doar 7% citesc zilnic; din ruși – 16%. Din moldoveni peste 55% nu s-au atins de carte în ultimele 3 luni; din ruși – doar 32%. (pag. 30 din BOP)

    1. @Zenu: Poate să urlăm împreună. Peste 90% din cărțile din Librăriile Cartier sunt în română. Raportul în celelalte rețele de librării e de la 35 până la 90 la sută de carte rusă. Poate să trec și Librăriile Cartier la carte rusă la un raport de 50 la sută? Pentru început. Cumpărătorul rus nu s-a văicărat nicio dată de preț, de corp de literă, de copertă necartonată. Moldoveanului dacă-i aduci carte la comandă cu copertă moale îți spune că a vrut cartonată. Dacă-i atuci cartonată îți spune că a vrut necartonată. Dacă i le aduci pe amândouă găsește încă o soluție: a vrut și CD-ul la carte.

    • Zenu

    • 14 ani în urmă

    @Gheorghe. Poate e suficient doar cartonul?

    • Zenu

    • 14 ani în urmă

    @Gheorghe: Mai la serios, eu cred că moldoveanul se și rușinează să citească. Sunt mulți care cred că e un semn de slăbiciune. Sau naivitate. Sau lenevie. Sau e o chestie doar pentru copii.
    Poți să încerci un 50/50 dar cititorul rus și-o fi având el preferințele lui. Carte rusească se vinde multă prin tot felul de mall-uri. Chiar m-am întrebat dacă la Cartier e o chestie de principiu să se poziționeze în sedii separate.

    • Viorel

    • 14 ani în urmă

    Lumea n-a avut bani si a uitat sa ceteasca… Sau mai bine zis au uitat pentru ce este nevoie de citit. Ca bani acuma mai are, dar nu mai are deprinderea de a cumpara carti. Si nu are polite. Si veioza. Si ochelari. Are televizor. Are net. Si lipsa de descernamant – ce face maine…

    • Ion Chihai

    • 14 ani în urmă

    Nu vă miraţi domnule Erizanu. Nu fiţi naiv.
    Întrebaţi orice profesor ce are ocazia să predea atât la grupe ruse cât şi moldoveneşti cine citeşte şi învaţă mai mult. La orice nivel (o fi gradiniţă, şcoală sau şcoală auto).

    1. @Ion: Mai visez și eu.

    • Catalin

    • 14 ani în urmă

    Domnu Erizanu,
    De ce nu incerci sa vinzi mai mut in Romania? Editezi carti foarte bune,atat romanesti cat si straine. Ar trebui incercat. Nu pot sa cred ca nu ai avea succes.
    Apropo- crezi ca nu ar putea fi editat un album color cu cetatile de pe Nistru ale lui Stefan cel Mare,bine scris,documentat etc.? De zeci de ani nu s-a vazut asa ceva in cultura romana.

    1. @Catalin: Parcă vindem și în România. Parcă suntem prin librării. 90 la sută din unele titluri merg doar în România. Situația editorilor români nu e cu nimic mai roz ca a Editurii Cartier. E o constatare tristă. Și atât. Vom mai da din coate. Vom merge înainte.

  2. nu stiam de schimb de carti la librarie. sunt sigura ca nu stiu multi alti lectori.
    haideti sa facem o campanie de promovare, sa incercam sa afle mai multi.
    si mai e si problema lecturilor pe net. se citeste mult, dar uitam mirosul cartii. in momentul in care pot sta linistit acasa si citi pe calculator e greu sa ma deplasez undeva.
    cred, poate naiv, ca sunt multi moldoveni(?) care citesc. sa ii adunam cumva!

    1. @Angela: Cu mare plăcere. Voi mai duce luni niște cărți de-ale mele la schimbul de cărți. Să fie totuși o diversitate mai mare. Mă-nclin în fața tuturor celor care vor vorbi despre Schimbul de carte, vor participa, vor citi. Ca ulterior să putem extinde proiectul și în alte librării.

    • Adriana N

    • 14 ani în urmă

    Se poate si fara schimb? Doar cadou? As vrea sa va trimit un pachet de carti. Nu am posibilitatea de a face schimb. Dar cumpar de aici carti editate de Cartier. Poate aveti, insa eu as vrea sa va trimit printre altele Micul Print. Inclusiv cu CD, in lectura de neegalat (in opinia mea) a lui Florian Pittis. Pentru copii. Deosebiti. Si nu numai… M-as bucura sa stiu cat mai multi copii lecturand Micul Print… (Dv poate o aveti spre vanzare, insa eu as vrea sa v-o trimit tocmai pentru acest schimb…)

    1. @Adriana N.: Mulțumim. O puteți trimite pe adresa editurii (str.București 68, Chișinău, MD2012). Le vom pune la raftul schimbului de cărți de la Librăria Vărul Shakespeare. Mulțumim.

  3. Lectura e ca un exercițiu util care creează dependență. Cred că din acest motiv mulți dintre noi ne pomenim că amânăm și ne scuzăm în fața propriei persoane pentru faptul că tot nu citim. Interesant lucrul acesta, pentru că pe de o parte moldoveanul se cam rușinează că citește (cum ziceați și dvs., domnule Erizanu), iar pe de alta avem omul care caută pretexte pentru el însuși. Se pare că lectura presupune un soi de prag, pe care dacă îl treci te bucuri, iar dacă nu îl treci rămâi doar frustrat și încerci să alungi gândul cu ajutorul a fel de fel de motive. Evident, am vorbit până acum de cazurile celor care au cât de cât întipărită în conștiință nevoia de a citi.

    • Adriana N

    • 14 ani în urmă

    Va multumesc si eu pentru detalii. Mi-as dori sa reusesc pana la sfarsitul anului.

    • Adriana N

    • 14 ani în urmă

    Indraznesc sa va adresez urmatoarea intrebare: Posta romana opereaza defectuos in materie de coletarie; ca si firma de curierat, am gasit Atlassib, care insa opreste bagajele la agentie, urmand ca cineva sa vina sa ridice coletul. Nu as vrea sa deranjez pe nimeni, de aceea va intreb pe dv si pe cititorii dv daca ar exista posibilitatea ca cineva dintre cei care va sunt alaturi pe acest blog sa faca acest lucru.
    Respectiv, sa ii mentionez nr de telefon pentru a fi sunat cand ajunge coletul. S-ar putea si mai simplu, prin microbuz, insa tot am nevoie de ajutorul dv.
    E mai simplu si mai rapid decat prin posta, care nu de putine ori a facut dovada neseriozitatii. In fine, nu ca ar fi ceva extraordinar de valoros, insa as vrea sa mai trimit pe viitor.
    Daca vom reusi sa gasim impreuna o solutie, va multumesc anticipat.
    ***
    Legat de “naivitate” (sau lipsa acesteia) – subiectul acestei scrieri – cred ca uneori ajungem la concluzia ca daca nu am indrazni sa fim si “naivi” din cand in cad, nu am mai trai. Am fi niste oameni morti.
    Ar insemna sa reprimam tot ceea ce simtim. Or, adevarata simtire inseamna implicare, angajare, uneori chiar din naivitate. Este empatie, nu doar simpatie. Este actiune. Ori de cate ori simtim cu adevarat ceva in inima noastra, lucrul acela ne transforma imediat (fie el naivitate sau nu). Daca sentimentul ramane doar un sentiment, fara a deveni actiune, atunci e doar pseudo-sentiment. Atunci ne inselam pe noi insine si pe ceilalti.
    Niciodata nu ne putem opune inimii. Daca totusi ne opunem, atunci e vorba de o pseudo-inima, de un simulacru de inima. Care e diferenta intre pseudo si adevarat? Pseudo creeaza intotdeauna un filtru, in timp ce adevaratul devine intotdeauna o usa. Adevaratul este o punte, pseudo este un blocaj. Necesar pentru a gasi pretexte, pentru a gasi argumente. Dar totul e fals.
    Or, ramanand copii in suflet, comunicarea devine posibila. Abia atunci apare intelegerea: dorinta de a explora si inocenta. Atunci vrei sa descoperi, sa traiesti. Daca ne lovim de prejudecati si alte asa-zise cunoasteri care ne limiteaza, ne izolam de viata. Nu ne dam voie sa fim noi insine. Ne dorim sa fim pe placul celorlalti. E paradoxal cum celor care ne iubesc le intoarcem spatele, cersind atentia celor care ne sfideaza, ne alunga… Ne e rusine sa fim noi insine, vrem doar sa fim pe plac. Suntem cu totii niste cersetori. Ai atentiei celor care ne inconjoara…
    Convingereaq mea este ca omul, tinerii, se vor satura de tot ceea ce li se ofera, incadrat in diverse tipare. Si se vor intoare sprei ei insisi. Vor cauta cartile, vor dori sa citeasca si o vor face. Vor dori cu ardoare sa se cunoasca. Vor dori si vor fi ei insisi.
    Deci, domnule Erizanu, sunteti naiv in masura in care noi, cu totii, suntem naivi.
    Ceea ce faceti este extraordinar. Jos palaria, in fata Dv.

    1. @Adriana N.: Mulțumesc fumos. Îmi trimiteți pe mailul meu: erizanu@cartier.md numărul de telefon al șoferului de la Atlassib sau cel de rută și găsim o soluție. Plecăciunile mele pentru vorbele bune.

    • Adriana N

    • 14 ani în urmă

    Perfect. Multumesc.

  4. Personal, nu am stiut ca exista un schimb de carti. Voi trece neaparat pe la librarie cand imi fac putin timp liber.Voi scrie si un anunt pe blogul meu in una din urmatoarele zile. Neaparat. E un proiect pe care as vrea sa-l vad de succes. La Multi Ani!

    1. @Deja-vu: Mai nou avem și carte franceză la schimb de carte.

  5. P.S. As citi si eu Cartea rasului si a uitarii, daca-l aveti la schimb pe Kundera.

    1. @Deja-vu: Este Cartea râsului și a uitării de Kundera. E la Librăria9. Strada Pușkin nr.9. Vreo sută de metri mai la vale de Facultatea de Litere.

    • Mircea

    • 14 ani în urmă

    m’am convins ca sunt un necititor si cand vin la Chisinau o sa cumpar carti; caut opera lui Eliade, caci cu toata rusinea, dar nu am citit nimic de acest mare autor, sper sa o gasesc la voi, si daca o aveti as putea-o procura prin cineva care vine peste cateva zile in Franta. Multumesc anticipat

    1. @Mircea: Avem, monșer, mult Eliade la Librăria9, la Librăria din Hol. Adresele, orarul de lucru, telefoanele, e-mailurile librăriilor pot fi accesate la rubrica „În toate librăriile bune” de pe http://www.cartier.md. Plecăciuni și un an nou cât mai luminos.

    • Mircea

    • 14 ani în urmă

    Merci, voua deasemenea La Multi Ani!

  6. @Gheorghe Erizanu
    Merci mult! Voi trece dupa revelion. Sarbatori fericite!

    • pt Adriana N

    • 14 ani în urmă

    Buna ziua! Am citit intr-un comentariu al dvs despre un cd cu Micul Print in lectura lui Florian Pitis. Ma intereseaza daca-l mai aveti si daca ati fi dispusa sa-l vindeti; ofer oricat doriti! Sau daca stiti unde, cum as putea gasi unul. In speranta ca ma cititi, va astept cu un raspus( chiar si unul negativ). Id-ul meu de messenger este fsimona22, adresa de email cu yahoo.com in coada iar numarul de telefon 0754080608. Multumesc anticipat si LA MULTI ANI dupa 2010 :).

    • Adriana N

    • 14 ani în urmă

    Buna ziua,
    “Micul Print” pe care il am este pentru “Varul Shakespeare” 🙂
    Daca sunteti interesata de aceasta carte, va ajut cu placere sa o procurati. Va voi scrie imediat ce o am.
    Multumesc mult pentru urari! Ganduri bune si pentru dv.

    • pt Adriana N

    • 14 ani în urmă

    Buna seara!
    Multumesc pt raspuns;
    Insa ma intereseaza doar varianta audio. Daca ma puteti ajuta sa o procur ar fi perfect. Am gasit audiobook-ul sub forma de torrent si l-am descarcat, totusi as vrea cd-ul in original. Mentionez ca sunt dispusa sa ofer pe el pana in 200-300 de lei, poate mai mult.
    Multumesc,
    astept un raspuns de la dvs.
    Numa’ bine!

    1. @Adriana: Eu sunt doar un panou de schimb de informații. Nu pot oferi mai mult.

    • Adriana N

    • 14 ani în urmă

    @dl Erizanu: E deosebit de substantial ceea ce oferiti.
    @ Voi avea curand cd-ul pentru dv, dna Simona.
    Desigur, e valoros, insa nu din punct de vedere material vorbim aici. Nu va trebui sa platiti nimic pentru el. Vom face doar schimb de informatii privind modul in care poate ajunge la dv. in momentul in care il voi avea. Daca vom considera ca prin dl Erizanu e mai usor sa ajunga la dv, atunci il vom ruga pe dumnealui sa ne ajute.
    Cum spuneam si in primul meu mesaj, m-as bucura foarte mult sa stiu cat mai multi copii citind (si) Micul Print.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe rezultate...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Mai multe rezultate...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors