Blog

Istoriile literare vorbesc despre prietenia mare dintre scriitorul columbian Gabriel Garcia Marquez și scriitorul peruan Mario Vargas Lllosa. Ea a început în 1967.
Istoriile literare mai amintesc că prin anul 1976 această prietenie a încetat. Din cauza ideologiilor pe care le-au îmbrățișat . Marquez a îmbrățișat stânga. Llosa, dezamăgit de stângism, s-a apropiat de dreapta. Se vorbește și despre o palmă dată de autorul ”Războiului de la sfârșitul lumii” autorului „Unui veac de singurătate”.
Acesta este Gabriel Garcia Marquez la 12 februarie 1976.

Ochiul vânăt și nasul deformat sunt opera lui Llosa. Nu era un discurs ideologic, nici argumentul suprem pentru „Manifestul Partidului Komunist”.
Prietenii s-au văzut în capitala Mexicului la premiera unui film. Marquez și-a deschis larg brațele pentru a-l cuprinde pe Llosa. Peruanul i-a aplicat o dreaptă. Nu ideologică. Nu o palmă. Un pumn. „Cum credeai că mă voi saluta cu tine după ceea ce ai făcut cu Patricia la Barcelona?”
Patricia era soția lui Llosa.
Barcelona e orașul unde a fost umilită Real Madrid.
Gabriel Garcia Marquez a luat Nobelul în 1982.
Mario Vargas Llosa a luat Nobelul în 2010.
Gabrile Garcia Marquez a mai scris „Povestea târfelor mele triste”.
Mario Vargas Llosa a mai scris „Rătăcirile fetei nesăbuite”.

Comentarii(9)

  • talex

  • 14 ani în urmă

  ce nimerita postare, ma delectez cu caietele domnului rigoberto, dupa elogiu, bineinteles 🙂

  1. @Talex: Și eu citesc manuscrise și ghiduri metodice fără semne diacritice. Curriculum la singular și Curricula la plural. Și un ucrainean superb.

  • catalin codru

  • 14 ani în urmă

  eu am crezut ca numai condeierii moldavi fac box,deci e ceva normal,ideile trebuie sa aiba si o expresie fizica,cel mai mult ma deranjeaza la acest subiect,este ca ambii sint preferatii mei,que lastima seniores.

  • q

  • 14 ani în urmă

  Tot politic e conflictul: dreapta tradiţionalistă, conservatoare, familistă vs stânga liberală şi libertină. Presupun că l-a pocnit cu dreapta. În ochiul stâng.

 1. nici n-am observat din prima ca are ceva subi ochi))

  • Ion

  • 14 ani în urmă

  Buna seara. Ce spuneti despre pumnul lui Narishkin?

  • catalin codru

  • 14 ani în urmă

  Ion -o lovitura grea pentru noi acum,fatala pentru ei mai apoi,ferm convins,ca lupu e po..ar si tradator,cine n-a stiut…

  • catalin codru

  • 14 ani în urmă

  erizanu spuneai ca s-au schimbat biologic,ai uitat proverbul cu lupu,si pielea rea si rapanoasa ori o bate ori o lasa ,patria mea p.m.

  1. @Catalin Codru: Vorbeam de schimbarea clasei politice. Întinerirea ei. Apariției unei noi generații. N-am spus: Munteanu e mai bun ca Calin, Dodon e mai frumos decât Greceanîi. Era o constatare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe rezultate...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Mai multe rezultate...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors