Blog

Pan director mă sperie că voi fi impozitat mai mult prin impozitul indirect. Și populația va plăti mai mult. Apreciez grijile pentru pătrunjelul impozitat. Și gestul comunard al democraților în lupta împotriva adoptării Legii bugetului 2011.
Un om deștept mi-a explicat ce înseamnă impozitul indirect. Așa: firma „Fiarele Moldovei” prezintă la fisc impozite zero. Dar face exporturi de milioane. Fiscul are dreptul să impună firma „Fiarele Moldovei” să achite impozitul în baza datelor depistate la vamă sau prin livrările altui terț. Reieșind din sumele livrate.
Remitențele nu intră în impozitarea indirectă.
Am vrut să scriu despre fotbal. Despre echipele basarabene din campionatul interbelic românesc. Dar urăște-mă,  „sunt foarte obosit”.  Mă duc să fumez. Încă n-au crescut accizele/prețurile la țigări.

Comentarii(16)

  • Ion

  • 13 ani în urmă

  Unde se poate gasi aceasta stipulare domnule Erizanu? E slută treaba…

  1. @Ion: Sunt propunerile ministrului Negruți. Pentru noi, Ion, nu e slută. E slută pentru cei care s-au eschivat de la plata impozitelor. E slută pentru amatorii de vodcă, pentru fumători.
   Eu sunt optimist. Aici. Prețul la țigări, benzină, vodcă e proporțional cu apropierea unei țări de UE. Cu cât prețul la aceste produse este mai apropiat de cel din țările UE cu atât șansele acestei țări de a se apropia de UE sunt mai mari. Cu cât e mai mic cu atât țara e mai departe de UE.

  • harcea-parcea

  • 13 ani în urmă

  sărăcia ne va duce la fund tovarăşi. dobitocii ceia de la guvernare nu pot inparti averile da noi mai ca zdohnim de foame na.

  1. @Harcea-parcea: Dobitocii ceia de la guvernare sunt trei categorii. O categorie deține tot ce înseamnă fluxuri de bani și mai vrea. A doua categorie e cea a incompetenței crase. Indiferent de domeniul de activitate. Și a treia categorie e a egoului imens. Adevărul e că acest egou deocamdată, după mine, coincide cu interesul național.

 1. n-am vazut nici eu mai mult decat declaratii, asa incat ma abtin de la comentarea chestiei cu impozitul indirect…tot ce stim ar fi zvonuri Ghimpistice si …cam atat…
  partea cu vodca si scumpirea accizelor la tigari e cred o tampenie…intai una economica: majorarea preturilor la alcoolul oficial va avea drept efect sporirea consumului de alcool neoficial, adica fie domestic, de productie proprie (acolo unde e posibil: vin, rachiu), fie “comercial”, adica clandestin, ilegal…
  apoi una “morala”: de ce impozitam mai mult alcoolul si tigarile? pentru ca-s vicii? ok..dar de ce nu eradicam cauzele alcoolismului ci ne axam pe efecte? comportamentul adictiv nu e cauzat decat rareori de predispozitii biologice iar de cele mai multe cauzele sunt sociale…tigarile? se fumeaza din varii motive: ca-i cool, ca-i semn de rebeliune ca…ca-i fain…
  eu o sa protestez: trabucurile mi le iau din America (tigari nu fumez, trabucuri 1 la 2-3 saptamini)…cu alcoolul raman tot la beciul lui taica-meu…venit la buget – 0.

  1. @Vitalie Sprânceană: Am ajuns la fund. Îl apar pe ministrul Negruță. Din câte știu, Ministerul finanțelor propune o majorare a accizelor la băuturile alcoolice tari. Vinul nu va intra în această categorie. E o protejare a producătorului. Iar accizele la țigări ar trebui să majoreze prețurile, dar ele, prețurile la țigările moldovenești, ar trebui să fie mai mici ca în România și mai mari ca în Ucraina. Dar să nu fie o diferență foarte mare. Pentru a nu favoriza contrabanda cu țigări din Ucraina.
   Ce va trece și cum va trece, vom vedea.

  • itsic strul dezertor

  • 13 ani în urmă

  @vitalie
  pentru ca aceste vicii ii afecteaza si pe cei din jur, nu numai pe consumatori. iar majorarea pretului poate fi destul de eficienta, un exemplu in acest caz ar fi marea britanie, unde odata cu majorarea pretului unui pachet de tigari la ceva gen 7 lire, a scazut si rata de fumatori, astfel incat britanicii au acum una dintre cele mai joase rate de fumatori. cred ca pretul e esential in special pentru adolescenti si cei care abia s-ar apuca de fumat.

 2. mai fumați o țigară două și mâine poimâine va trebui să vă lăsați de fumat 🙂

  1. @moldoveanul: Ar fi un lucru bun. Abandonarea fumatului. Vă rog să vă exprimați adecvat: abandon. „A lăsa” înseamnă o pierdere.

  • Catalin

  • 13 ani în urmă

  Sa vrei, domnule Erizanu,impozit indirect cat mai ferm aplicat!! Cei care fac evaziune fiscala pe spatele nestiutorilor fug ca dracu de tamaie de el !! Ca sa ajunga cat mai repede in Cipru sau Insulele Seychels !!! Off Shore, fireste!!! Cine ti-a explicat , bine ti-a explicat ! Si in Ro , pana de curand, era mare scandal cu el si cei multi dar…au inghitit galusca. Toti nemerncii care vor sa se imbogatesaca peste noapte, nu vor nici in ruptul capului impozit indirect.

  1. @Catalin: Oligarhii care au făcut milioane în regimul Voronin și au devenit azi politicieni democrați încearcă să sperie poporul cu acest impozit indirect. Or, impozitul indirect, nu are nimic cu omul de rând. Paradoxul Republicii Moldova: marile companii nu plătesc impozite statului. Iar micile companii devin mari contribuabili ai statului. Până vor da obștescul sfârșit.

  • harcea-parcea

  • 13 ani în urmă

  @Gheorghe Erizanu, +100000000!

  • harcea-parcea

  • 13 ani în urmă

  @Gheorghe Erizanu, +10000000000000000

  1. @harcea-parcea: E ca bancnota de un milion al lui Mark Twain. Merciiiiiiiiiiiiii.

  • Catalin

  • 13 ani în urmă

  Da, domnu Erizanu, este o lege europena tipica , ceruta de UE!!!
  In Romania s-a adoptat recent si este binevenita.Desi a starnit fulminante atacuri din partea celor vizati, mai ales in Parlament. Guvernul si-a asumat raspunderea pentru ea si era cat p-aci sa pice datorita motiunii depuse de PSD-PNL, PC (adica actuala USL) Toti oligarhii parlamentari care s-au opus sunt in legaturi subterane certe cu oligarhia ruseasca!! Din pacate sunt relativ putini cei care-i cunosc semnificatia. Pentru ca nu este explicata suficient si nu se implica in explicatii decat prea putini economisti veritabili. Am cautat sa vad in presa voastra niscai dezbateri pe aceasta tema. Nu am gasit absolut nimic! Doar reactiile furibunde ale neocomunistului Igor Dodon!! Care… si da si lupta ca la `917,coane Fanica !!! Curioasa treaba!!

  • Catalin

  • 13 ani în urmă

  Domnu Spranceana,
  sa stii ca nu pot sa iti dau drepate cu accizele la tigari, produse alcoolice ( ma rog , la vin produsul vostru traditional si unic de export se face exceptie,la noi nu, desi Romania produce vin din belsug) Aplicarea lor ferma a dus la rezulatele scontate. Categoric!! Si aici in Ro s-a crezut ca nu!!! Ca va avea efectul Gorbaciov (stii la ce ma refer) Ei , bine efectul a fost exact invers. Administarea finatelelor in capitalism , nu mai are nimic de a face cu administrarea fiantelor tarii in socialism. Deja m-am convins si se conving tot mai multi pe zi ce trece. Dar , asta e!! greu se convinge omul!! Am urmarit dezbaterile cu bugetul de la voi. Din fericire “ghimpismul” are drepate, dv. nu intelegeti!! Favorizeaza net formarea clasei de mijoc. Cee ce este absolut meritoriu!!!! Vad ca batranu stie el ce stie. E de 10 ori mai “european” decat Filat, care ar vrea sa impace si capra si varza si se fofileaza de la multe cele. Chestia e ca nu inteleg de ce?! Dar asta e o alta poveste !!! Eradicare alcoolismului , zici? Sa fie. Dar prin mijloace economice e mult mai eficient!! Si sunt, har domnului, la indemana!! Da, sa se interzica productia “domestica ” , clandestina si semiclandestina de alcool ( ohoho , cat de contrafacut inca !) Mama , ce proteste au mai fost si la noi pe chestia asta!! Dar s-a intrat deja demult pe alt fagas, iar produsele romanesti de gen concureaza azi, bine merci, cu oricare din cele vestice. Ba chiar indraznesc sa spun ca succesul le este asigurat. La calitate egala, pret mai bun !! Si e convenabil. Si ce bataie a mai fost doamne pe “marci” si “branduri”. Dar”palinca”, tuica de “Turt” etc, etc rivalizeaza azi cu wisky. Nu glumesc. Se poate testa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe rezultate...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Mai multe rezultate...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors