Blog

Fotografie de Igor Vrabie
Fotografie de Igor Vrabie

Ieri am ieșit în Piața Marii Adunări Naționale.
Nu pentru a fi numărat de statisticienii malițioși. Nu pentru că m-a obligat vreo ghindă sau vreo roză. Nu pentru a bifa într-un CV. Nu pentru că nu-mi era a face dragoste. Nu pentru că Filat și Lupu mi-au luat Europa.
Eu am ieșit pentru Europa mea. Și am avut un interes meschin să văd fețele celor care au venit cu Europa lor.
Nu mă interesează fotografiile panoramice.
Eu am văzut oameni. Și cei mulți erau cei buni. Într-o duminică frumoasă de toamnă.
E adevărat. Nu era ca în Costică Cheianu din Sex & Perestroika: „Ce chestie super faină asta, să vii în piață ca un ins oarecare și să pleci de acolo erou-erou!”
Asta a fost demult. Și eram tineri.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Comentarii(11)

  1. Mi-ar fi plăcut să fiu și eu printre acei europeni!
    Dar eram departe. Într’un loc care era departe de oameni, de convenții, și de ceea ce unii numesc EU…
    Cred că fiecare e cu Europa lui! Da.

    1. @Vladimir b.: Credeam și eu că fiecare va ieși cu Europa lui. Dar unii au zis ca vor sta cu Europa lor acasa. Sa facă dragoste. Parca era o chestie intimă. Europa fiecăruia. Dar tam-tamul a fost prea mare. Ca să nu mă dau și eu în stambă. Cu Europa mea.

    1. @vladimir b.: Nu cred. Nu a fost un miting împotriva României. E o încercare de a ieși din situația jenantă a unor lideri din RM, care au fost împotriva mitingului și s-a căutat acest punct de vedere a lui Dan Dungaciu. Cred că și Dan Dungaciu știe de ce nu au fost utilizate sloganele cu pricina. Mitingul din 3 noiembrie din Chisinău nu trebuie confundat cu mitingul din 4 noiembrie din orașele Rusiei. Acolo s-a scandat „Rusia pentru ruși”.

    • Mircea

    • 10 ani în urmă

    Vroiam sa scriu un comentariu ironic dar ravazînd fețele din poza de mai sus mi-am schimbat parerea. De fapt apare si mult alb sub text, parca ar trebui sa mai fie ceva. Ideia care o aveam mi se formuleaza ca o întrebare. De ce ar trebui sa întram în Europa prin Moscova? În acest caz vom rata mereu ultimul vagon. Este diferenta de a fi periferia unui imperiu si un stat membru al unei comunitati civilizate. O sa ma refer la o cartea Cartier despre perioada stefaniana. Marele Stefan si-a sacrificat cea mai iubita fiica pentru a fi în bune relatii cu Moscova dar se vedea cu apusul. Demnitarii de azi (sper nu chear toti) mi se par cam bizari si nu prea se întelege unde privesc si ce sacrifica. Ba da, de fapt sacrifica cu interesu celor care au iesit pe 3 noiembrie în strada.

    1. @Mircea: Actualii demnitari, poate cu mici excepții, sunt europeni. Am avut Guvernul Druc, care nu știa ce să facă cu Europa și Europa nu știa ce să facă cu RM. Am avut Guvernul Sturza. A fost prea scurt pentru sprintul european. Am avut Guvernul Filat, care a făcut mult pentru Europa. Și avem Guvernul Leancă, care continuă traseul Guvernului Filat. A fost un miting bine organizat. Cu simbolică bine aleasă. Și a fost un miting care a unit. Și nu a dezbinat.

    • Elena B. Man

    • 10 ani în urmă

    Povestea nu este chiar cum a descris-o Dan Dungaciu. Uneori, dumnealui, din cauza excesului de zel, “n-o nimere.”
    Este, mai aproape, de un melanj al celor spuse mai sus.

    1. @Elena B.Man: Eu respect analizele lui Dan Dungaciu. Care este și autor Cartier. Este important, după mine, de știut că Dan Dungaciu este născut într-o zonă în care a fi român e mai mult decât o simplă declarație.

    • Elena B. Man

    • 10 ani în urmă

    Rectific, “Este mai aproape de un melanj al celor spuse mai sus.” Cele două virgule sunt total aiurea.

    • Elena B. Man

    • 10 ani în urmă

    @ Gheorghe Erizanu,
    Conform datelor existente la care am acces, Dan Dungaciu este originar din Târgu Mureș. Fiind nascută în Târgu Secuiesc și locuind în Târgu Mureș în toată perioada școlii (elementare, secundare și liceu) plus alți doi ani, după care ne-am mutat în sudul “sălbatic,” este perfect posibil să înțeleg foarte bine afirmația “o zonă în care a fi român e mai mult decât o simplă declarație.”
    Pe de altă parte, dumnealui este larg recunoscut ca fiind un foarte bun analist și geopolitician, considerat de mulți a fi un mare specialist în interpretarea evenimentelor din Republica Moldova.
    A fi autor Cartier este, desigur, o onoare și un clar semn de recunoaștere (și) în Basarabia.
    In concluzie, înțeleg cum probabil ați intentionat ca să înțeleg poziția afirmată de dumneavoastră în intervenția (# 9) de mai sus.
    Evident, propoziția mea anterioară nu are nimic de-a face cu dreptul meu de a avea o opinie personală, care poate fi foarte diferită de cea a dumneavoastră.

    1. @Elena B. Man: Cred că este cel mai avizat și atent analist politic din România vizavi de problemele Basarabiei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe rezultate...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Mai multe rezultate...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors