Blog

Nu cred că butonul „Sub fereastră” este accesat de vizitatorii acestui blog. Uneori, el se mai completează.
Este blogul editorului. Nu este psihiatru. Nu oferă consultații. Nu citește toate manuscrisele. Nu-i plac urmele de ruj lăsate pe pahare, pe mucuri de țigări. Nu-i place ”î” din ”a”. Nu-i plac manuscrisele fără diacritice. Nu-i plac textele redactate în computer. Nu-i plac textele redactate sau corectate în creion. Nu-i plac întârzierile sau reținerile (eufemistic vorbind). Nu-i plac minciunile nevinovate. Nu-i plac geamurile prăfuite. Nu-i plac restricțiile de viteză, când drumul este bun. Nu-i plac daciile și jiguli-urile vechi. Nu-i plac întrebările inutile. Nu-i plac cărțile citite pe jumătate. Nu-i plac paginile îndoite. Nu-i plac librarii care citesc ziare când intră vizitatori. Nu-i place tutunul. Nu-i place vinul roșu sec. Nu-i plac caricaturiștii și psihologii. Nu-i plac fotografii amatori care dorm cu aparatul Panasonic și-n pat. Nu-i place literatura motivațională. Nu-i plac drumurile proaste. Nu-i place Baghira, cățeaua dezlegată și foarte fecundă a vecinului. Nu-i plac lucrurile complicate. Nu-i plac mâncărurile tradiționale românești. Nu-i plac măslinele fără sâmburi. Dar e nevoit să le accepte pe toate. De aia este editor.
Probabil, de aia îi plac iezuiții, echipa de fotbal Barcelona, Hemingway și oamenii care luptă pentru a schimba un sistem social, cultural, politic, știind apriori că sunt perdanți.

Comentarii(13)

  1. nu neapărat pierdanţi!

    1. @vladimir b.: Totuși, sunt perdanți.

    • Nick Arsa

    • 11 ani în urmă

    Frumoasă autocaracterizarea … Conține suficient de multe “nu”-uri pentru ca cititorul grăbit să se întrebe (semi-justificat) dacă undeva, pe la sfârșit, există și semne de acceptare a măcar ceva.
    Oricum, răsplata apare, atât pentru cei grăbiți, dar și pentru cei răbdători, în egală măsură … Toate “nu”-uri pot fi, la nevoie, “da”-uri. “Dacă e musai, cu plăcere,” zice mefistofelic ardeleanul (din mine).
    Cât despre marile “da”-uri finale, știam de Hemingway (instinctiv) pentru că am simțit de mult, din stilul dumneavoastră eseistic, că maestrul dialogului hiper-sintetic, Ernest, trebuie să fie pe undeva, pe-acolo, puternic prezent. Da, da, da, Hemingway este (și) scriitorul meu (ne-român) preferat.

    1. @Nick Arsa: Atât de mulți ardeleni sunt printre internauții acestui blog, încât, am impresia, că operatorul nostru este din Cluj.

    • Mircea

    • 11 ani în urmă

    Iezuitul despre care se vorbeste într-una de miercuri seara încoace este remarcabil.

    1. @Mircea: Câțiva autori Cartier, traduceri din franceză, sunt iezuiți. Respectul meu pentru acest ordin e mai vechi. Noul Papă doar confirmă.

    • Nick Arsa

    • 11 ani în urmă

    “Atât de mulți ardeleni sunt printre internauții acestui blog, încât, am impresia, că operatorul nostru este din Cluj.”
    Domnule Erizanu,
    Întâi o precizare, sunt “matematic” jumătate bănățean și jumătate ardelean. Pe de altă parte, noi cei din românimea care nu era/este parte a celor două Țări Române(ști) care au format România Mică, ca nucleu al României Mari (România Dodoloață, cum zic unii dintre noi), suntem (și nu puțin) altfel.
    Reiau, aceștia dintre noi (din categoria menționată mai sus) suntem (prin definiție, istorie și sensibilitate) mult mai sensibili (afectiv și efectiv) la ideeile fundamentale ale românimii și românismului decât alți români.
    Adecă, nouă ne pasă foarte mult de voi, toți care sunteți la vest și nord de Prut, în Bucovina și Basarabia, și (respectiv) la vest de Prut și Nistru (și nu numai până la Bug). Ne pasă de toți români din Albania, Croația, Grecia, Kosovo, Macedonia, Ucraina, Ungaria, și de TOȚI cei care sunt “pretutindeni și nicăieri.”
    Pe scurt, ne pasă de absoluți toți care NU sunt în fruntariile noastre firești (și, evident, de toți cei din interior).
    Ca atare, relevarea dumneavoastră statistică, de care nu am avut habar până nu v-am citit răspunsul, nu este deloc surprinzătoare pentru mine.
    Voi, care nu sunteți în fruntariile noastre firești, ați fost, sunteți și veți vârful nostru de lance în toate lucrurile/lucrările noastre fundamentale.
    Addendum/Posr Sriptum
    * Prin noi se înțelege = toți cei din românimie și românism.
    * (Redundanța este plicticoasă, dar salvează munca digitală).

    1. @Nick Arsa: Mulțumesc și Vă apreciez efortul.

    • Nick Arsa

    • 11 ani în urmă

    Dintr-o altă perspectivă a aceleiași probleme fundamentale, vă rog să explorați și să studiați următoarele două nume, Alexandrer Rodewald (Prof. Dr. Dr., Universitatea din Hamburg, http://www.uni-hamburg.de/dlk/humanbiologie.html) și Georgeta Cardoș (Dr., Institutul Victor Babes, București, http://www.ad-astra.ro/whoswho/view_profile.php?user_id=2959), și respectiv informațiile de primă mână referitoare la ei și munca lor esențială.
    Cei doi sunt autorii unui studiu relevant paleo-genetic comparativ, efectuat între locuitorii actuali și cei care au trăit acum 3.500 – 5.000 de ani în spațuil pelasgic extins, adică (puțin mai restrictiv) carpato-danubiano-pontic.
    Așa s-ar putea să spună unele și/sau altele dintre cărți … este sau ar putea fi interesant, dar ceea ce spune genetica și paleo-genetica (adecă ADN-ul și ARN-ul) sunt dovezi zdobitoare.

    • Nick Arsa

    • 11 ani în urmă

    A se citi: “Post Scriptum” au nu “Posr Sriptum.”

    • Nick Arsa

    • 11 ani în urmă

    De abia acum am verificat conexiunea din textul de mai sus referitoare la Alexander Rodewald. Nu funcționează, spre deosebire de cea referitoare la Georgeta Cardoș care duce la pagina web la care mă refeream.
    Cred că dacă veți face o căutare bazate pe combinația cuvintelor “Alexander Rodewald + Uni Hamburg” veți avea conexiunea corectă printre primele zece afișate.

    • ohoho

    • 11 ani în urmă

    nimeni nu învinge din războaie. iar luptele metaforice se dau pe gradații, nu pe absolut – deci nu există perdanți acolo. absolutul a rămas în brațele lui hegel. sau în vodkă.
    cred că tu reușești să aduci schimbări importante în societate la toate nivelurile.

    1. ohoho: O fi. Dacă zici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe rezultate...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Mai multe rezultate...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors