În seria de autor Aureliu Busuioc a apărut romanul Spune-mi Gioni! Ediția I a apărut în 2003. A fost tradus în cehă în 2012.
„Este cel mai bun roman al lui Busuioc”, zice Vladimir Beșleagă. Cu el Cartierul a încheiat proiectul Aureliu Busuioc. Am scos cu litere mari și în tiraje mici romanele Singur în fața dragostei, Unchiul din Paris, Hornicul Găinarilor (în colecția Cartier clasic), Și a fost noapte… (inițial în colecția Rotonda, apoi în Cartier popular), Lătrând la lună, Pactizând cu diavolul.
Sper că Aureliu Busuioc este mulțumit de cărțile care au apărut în ediția a II-a, în ediția a III-a sau în ediția a VII-a.
Subiectul romanului Spune-mi Gioni! după Ion Simuț:
„Iată pe scurt povestea autobiografică a unui kaghebist moldovean. Numele său adevărat, din documente, era Ion Taranţabu, denaturare a formei Tarabanţu, derivat din denumirea de dorobanţ, sub care fusese cunoscut străbunicul său, fost soldat într-un regiment de dorobanţi ai lui Cuza şi ajuns dincolo de Prut la o beţie. Fiu de ţăran, locuitor în satul Opăriţi, comuna Brunza, Ion nu avea dragoste de carte. Suferind de priapism infantil şi de incontinenţă urinară, copilul avea nădragii veşnic uzi şi verzi, fapt pentru care este poreclit de colegi Curverde, poreclă eufemizată prin inversare în Verdifund şi decăzută din nou în sarcasticul Verdicur. E uşor de făcut legătura cu viitorul nume de agent sovietic Verdikurov. Am dat aceste detalii, pentru a observa că prozatorul subminează discursul eroic al kaghebistului cu astfel de inflexiuni ironice, transformând epopeea, pentru cine ştie să citească pe dedesubt, în comedie, fără însă a o îngroşa. Viitorul nostru kaghebist merge consecvent pe linia eroicului, a credinţei revoluţionare, dar alunecă involuntar în ridicol, pentru câteva clipe, prin tertipurile de culise ale prozatorului.”
Nic Arsa
Taranţabu <– Tarabanţu Curverde –> Verdifund –> Verdicur —> Verdikurov
Mecanismul transformării substantivelor comune este un procedeu excelent de definire al personajului. Spre exemplificare,
1. cață –> Cațavencu
2. dandana –> Dandanache
mi-au “sărit” imediat din memorie.