Blog

Zilele acestea am fost într-un amor ciudat. Cu un virus. N-am putut duce până la capăt Drumul în rai. E mai lung decât credeam inițial.
Chișinăul la început de an e ca și Davosul. În fiecare an, în luna ianuarie, are loc forumul. La Davos. Și scandalul. La Chișinău.
I. Eu nu știu cine au fost idioții utili care au eliminat canalele Accent TV, Jurnal TV și RTR-Moldova din lista distribuitorilor. Nu cred în conspirații și mutări de șah în politica moldovenească. Cred că suntem suficient de tâmpiți ca să facem așa cum am făcut.
Mă deranjează istericii de azi, mari apărători ai libertății presei, care au fost călăii de ieri ai presei. Mă sperie eroii. Și mă sperie momentele care nasc eroi. Și sper să nu avem nevoie de eroi peste doi ani.
II. Am vrut să văd pentru ce amendează CCA bucureștean televiziunile de acolo. Și am văzut B1. Și am rămas mut. Și m-am revoltat. Am încercat chiar să rup relația cu virusul meu. După aia am revenit la amorul meu. Care mi-a zis:
– Dacă Constantin Cheianau avea să spună, poate și mai mustos, despre tâmpenia noastră, curvele noastre și bețivanii noștri, am fi reacționat atât de dureros și vehement?
Și atunci mi-am dat seama că virusul meu e mult mai aproape de mine decât Unirea Basarabiei cu România. Ne-a spus altcineva cine suntem și asta ne umilește. Avem dreptul să fim umiliți doar de ai noștri. Deocamdată, Bucureștii nu sunt ai noștri.
III. Începutul de an a fost cu accidente rutiere groaznice. Premierul Leancă i-a indicat ministrului Recean să vină cu propuneri pentru înăsprirea pedepselor pentru șoferii nedisciplinați.
Și atunci bunul meu virus mi-am adus aminte că o țară care are grijă de proprii cetățeni:
– izolează benzile pe drumurile naționale sau pe cele mai periculoase (așa au procedat turcii);
– construiesc autostrăzi (surse din guvern au zis că Moldova nu are trafic pentru autostrăzi. România, de asemenea, n-a avut trafic pentru autostrăzi în anii 90 și a pierdut coridoarele europene în favoarea Serbiei);
– zebrele din orașe se iluminează (sunt criminali cei care au vopsit sau vor vopsi la primăvară benzi în Chișinău fără iluminare; sunt criminali cei care fac zebre fără semafor pe un drum care are mai mult de două benzi).
În Moldova se trăiește periculos.
Suntem analfabeți. Suntem leneși. Suntem bețivi. Suntem săraci. Suntem isterici. Suntem fustangii.
Și virușii ne iubesc. Așa sum suntem.
 

Comentarii(5)

    • Mircea

    • 10 ani în urmă

    Chestiunea cu insulta de la B1 si articolul tau m-au trimis la evrei. La ideia ca cele mai amuzante glume la adresa evreilor sunt spuse de ei insusi. Atunci cind Dieudonne face glume la adresa lor e considerat ca antisemitism. Cred ca in asa situatii conteaza contextul si felul in care se expun aceste fraze. Si de catre cine. E ca si cum ar fi un 3D spatial nu un 2D linear.Deci cred ca concluziile ar trebui si ele sa tina cont de o a treia dimensiune. Dar o insulta totusi ramine o insulta si o reparare chear si simbolica se cere.

    1. @Mircea: Posibil. Dar nu cred că trebuie să venim cu exemple cât de buni, înțelepți și virgini suntem. Constatăm că asta e presa. Și închidem televizorul.

    • Florin O.Z.

    • 10 ani în urmă

    Tămâierea continuă a unuia sau altuia dintre presupusele noastre atribute nu fac decât sa creeze falsa impresie că suntem mai educați decât analfabeti, mai harnici decât leneși, mai treji/breji decât bețivi, mai calmi decât isterici, …
    Foarte mulți oameni nu acceptă decât edulcorarea, tămâierea, minciuna și alte mangâieri false similare. Inerent, atunci când se folosesc date limpezi, fapte, statistici nefalsificate și cele de acest gen, acești indivizi fac urât, se indignează, se revoltă, acuză, pot da chiar în judecată pe cineva sau ceva și, inerent, trăiesc în continuare din refuzul și negarea evidenței.

    1. @Florin O.Z.: Pertinent. De acord.

    • Florin O.Z.

    • 10 ani în urmă

    nu fac = nu face (ah, acordul dintre subiect și predicat!)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe rezultate...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Mai multe rezultate...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors