Blog

Direcția 5 a Ministerului Afacerilor Interne din RM a fost desființată chiar în debutul ministerial al lui Andrei Năstase, în 2019. Motivul: filarea politicienilor din opoziție și a unor ziariști. Opinia publică a aplaudat și a aprobat. Gestul a fost privit și este privit în continuare ca un pas important pentru societate.

Cazul Damir a readus în atenție defuncta Direcție 5. Și lumea se bucură în continuare.

Păcat.

Direcția 5 a internelor moldovenești a fost creată și întărită ca reacție la firavele servicii de inteligență de la Planetariu. SIS-ul moldovenesc și-a pierdut din teama KGB-ului sovietic, dar n-a reușit să îmbrace hainele serviciilor de inteligență respectate. Cei din Direcția 5 au asigurat securitatea statului și au fost cu un pas înaintea celor care atentau la securitatea statului. Un blogger a apărat Republica Moldova, pe timpuri, o noapte întreagă pe net în cazul conflictului de la Varnița. Conflictul risca să ia proporții ca Donbasul ucrainean din 2014. Dacă – fără Imperiul netului, fără publicitate – nu se implicau punctual și preventiv cei de la Direcția 5.

Direcția 5 asigura și funcționarea democratică a statului. Astăzi SIS-ul este monopolist.

Mult mai mult decât noi s-au bucurat de desființarea Direcției 5 KGB-ul tiraspolean, FSB-ul rusesc, serviciile ucrainene și tot felul de formatori de opinie cu solda altui stat.

Direcția 5 n-a fost creată pentru filarea politicienilor. Misiunea ei a fost deturnată de foștii politicieni. Și vidul rămas după desființarea Direcției 5 RM nu l-a umplut cu nimic consistent. Surpriza vulnerabilității energetice ar putea părea un episod dintr-un serial televizat vechi pe lângă surpriza vulnerabilității securității naționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Mai multe rezultate...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content