Blog

Pe 13 februarie primăria Pererita a organizat Festivalul Grigore Vieru. E a VI-a ediție. A fost restaurată casa mătușii Dochița, mama poetului. În cadrul unui proiect al Ministerului Culturii, cu ministra Monica Babuc, pe atunci.

Pe la sfârșitul anilor 70, casa a mai fost reparată. Peste șindrilă, care deja era obosită de timp, s-a pus ardezie. Iar peste varul de afară s-a pus ciment. Cam așa se făcea prin toată Pererita cu casele din interbelic, rămase, cele mai multe dintre ele, fără gospodari, uciși în ultimul an de război.

Vania Palamarciuc a trimis semințe de iarbă din Franța. Pentru gazonul din fața casei. Veaceslav Ciutac a căutat prin sat obiecte de epocă, care au devenit exponate. Familia Vieru a adus obiecte, lucruri, fotografii de-ale poetului. Casa e vie. Lumea a păstrat zolnice, ițari, cămăși din in, călimări, ulcioare, jucării de brad, băteală, furcă, lopată, covată.

Mircea Blajinu a restaurat biserica din secolul XVII.

În Pererita a mai rămas casa lui Dumitru Blajinu, vioristul și folcloristul.

Pererita mai are Zamca, unde Prutul șerpuiește cum vrea el pe ambele maluri, creând parcă o peninsulă, interzisă și plină de mistere în copilăria mea.

Iar Victor Ciobanu, vecinul care a cumpărat casa mămucăi, a găsit prin obiectele rămase un tractor. Care e din anii 70. „M-am gândit că e al tău. Nu putea fi al altuia. L-am spălat. L-am păstrat. Poate te-oi vedea cândva. Poate ți-a fi de folos.”

E o recuperare după aproape o juma de secol. Tractorul e în stare excelentă. Are toate roțile. Volanul e împuținat. Dar poate fi de mare trebuință. Îmi lipsește lutnița de lângă poartă. Ca să fac drumuri bune.

Comentarii(4)

    • Timerage

    • 3 ani în urmă

    Nu sunt sigur, dar cred că termenul „zamcă” din articolul dumneavoastră se referă la meandrul pe care-l face Prutul în dreptul Pererâtei. Aveți idee dacă se poate vizita acum?
    În altă ordine de idei, „lutniță” înseamnă „lutărie” sau are alt sens? Mulțumesc!

    1. @Timerage: Da, e meandrul pe care-l face Prutul. Nu există sârmă ghimpată la Prut. Se poate vizita. Zamca e plină de livezi performante acum. Dar puteți vedea și stolul de lebede (vreo 20-30) din cotul Prutului. Atenție: vama de la Lipcani e închisă din cauza pandemiei. Puteți ajunge pe la Costești. Lutniță e regionalismul lutăriei. Ca și mămuca pentru bunică.

        • iuliu Ibanescu

        • 3 ani în urmă

        De ce “mămucă” e regionalism????? “Curechi” sau ” barabula”….sunt. Dar de-i voi spune unei doamne octogenare din Tmişoara “mămucă”, nu se va simţi jignită….

        1. @iuliu Ibanescu: „Mămucă” e regionalism. Din nordul Basarabiei. În centrul se zice „mâcă”. Nu știu cum se zice la bunică în Timișoara.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe rezultate...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Mai multe rezultate...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors