Blog

Al doilea dușman al cărților. Timpul.
Cărțile îmbătrânesc. Unele frumos. Altele urât. Ca și oamenii.
De la Biblia cu 42 de rânduri pe pagină a lui Gutenberg și până la cărțile din prima jumătate a secolului XIX tiparul se făcea pe hârtie din fâșii textile. Aceste cărți sunt ca domurile și catedralele creștine. Sunt superbe și după sute de ani.
În a doua jumătate a secolului XIX s-a obținut hârtia din lemn. Viața cărții s-a scurtat până la 70 de ani. Hârtia se transformă în praf la atingere. Dacă ulterior nu a fost prelucrată. Iar cărțile tipărite în colecțiile de buzunar au o viață de până la 20 de ani.
Cele mai frumoase cărți germane mai sunt expuse la Librăria din Centru până joi. Mâine e ultima zi. Printre ele sunt cărți care vor trăi sute de ani. Biblia cu 42 de rânduri a lui Gutenberg a avut un preț de vânzare acu zece ani de 7 milioane de euro. Produsul intern brut al Republicii Moldova în 2009 a fost de 60 milioane lei. Asta înseamnă o jumătate din prețul Bibliei de 42 de rânduri a lui Gutenberg. Lui Gutenberg nu-i este mai ușor. El a murit falit.

Comentarii(3)

  1. rectificare: Produsul Intern brut al Moldovei pe 2009 a fost de 60 mii milioane lei, adica 60 miliarde lei…de aia comparatia cu Gutenberg trebuie revizuita

    1. @Vitalie: Informație luată de pe http://www.jurnal.md/ro/news/economia-moldoveneasca-s-a-contractat-cu-6-5-la-suta-in-2009-182834/. Câinii turbați au scăpat zerourile și eu ca un țânc i-am crezut. Pe de altă parte, îmi pare și așa cam mult pentru ceea ce produce Republica Moldova.

    • Zenu

    • 15 ani în urmă

    Exact.
    Deși am descoperit în propria mea bibliotecă o carte de povești chinezești – The Man Who Sold a Ghost, din 1958. Foreign Language Press. Când mă gândesc că R.P. Chineză avea doar 9 ani la momentul ediției mă trec fiorii. Cartea are 52 de ani și nici gând să iasă la pensie. Filele se țin bine una de alta și supercoperta e încă intactă…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe rezultate...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Mai multe rezultate...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors