Blog

Memoriile oamenilor noștri politici sunt voluminoase. Ca să nu le mai citească nimeni. Sunt legate, cu fotografii color. În tiraje mari. Ca să ajungă la mulți. Grija oamenilor noștri politici pentru memorii e ca și grija postărilor & likeurilor indiene de pe facebook ale președintelui Dodon, mai mare decât grija cu care ne conduc sau ne-au condus.
Feldmareșalul Carl Mannerheim a fost ales președinte al Finlandei de către parlament. Nu a avut un vot popular. A fost președinte nici doi ani compleți (august 1944 – martie 1946). După ce a scos Finlanda din Al Doilea Război Mondial a demisionat.
După războiul sovieto-finlandez din iarna lui 1939-40, conducând linia de apărare și mica armata finlandeză, a pierdut teritorii. A mai pierdut teritorii după 1945. Chiar dacă nu a trecut frontiera veche a Finlandei în timpul invaziei naziste în Rusia Sovietică. Nu a blocat Leningradul. Era ușor s-o facă. Și i s-a cerut insistent  ani de zile de către generalii germani și Hitler.
A fost ofițer în armata țaristă, a participat la încoronarea lui Nicolai al II-lea, a participat în armata rusă, ca ofițer,  în războiul ruso-japonez din 1904-1905, ca general, a luptat pe frontul românesc în timpul Primului Război Mondial. A eliminat trupele marinarilor bolșevici de pe teritoriul finlandez, a pus pe fugă Armata Roșie finlandeză sau, mă rog, cei care se dădeau drept roșii. A ascultat povești cu frații finlandezi din Karelia Sovietică (cu un guvern comunist într-o întovărășire pomiculă), care voiau să se unească cu Patria-mamă, Finlanda fascistă. Ca s-o fericească.
A fost nevoit să tacă, când pe 14 iunie 1940, două avioane de vânătoare sovietice au doborât avionul finlandez de pasageri „Kaleva” de pe ruta Talin-Helsinki. Iar un submarin sovietic a avut grijă să adune toate obiectele pasagerilor de pe „Kaleva”, inclusiv poșta diplomatică al unui curier francez.
Parcă sunt toate despre noi. Și teritorii, și minciuni, și frați, când e nevoie, și fasciști, când e nevoie. Doar Carl Mannerheim e finlandez. Iar memoriile sale Cum m-am despărțit eu de Rusia sunt sub 300 de pagini. Carl Mannerheim și-a numărat fiecare finlandez de pe teritoriul ciopârțit de ruși, dar independent. Și acel teritoriu a fost declarat al oamenilor. Până și memoriile și le-a scris pentru ei. Scurte. Ca să fie citite.

Cartea a apărut în 2017, la Moscova, Editura Algoritm. Într-un tiraj de 1500 exemplare.
Salvează
Salvează
Salvează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe rezultate...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Mai multe rezultate...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors