Ieri a fost ziua lui Filat. Și a primit o pulă.
(Scuzați expresia, un falus; doamnele au crezut că e un vibrator). Ar fi trebuit să pun punct aici. Și fără explicațiile dintre paranteze. Dar ieri a fost o zi plină.
Ieri am avut lansarea volumului „Belâi Arap”. Din cei cca 20 de autori antologați au fost prezenți vreo șase. Trei spectatori. Gheorghe Erizanu, directorul Cartier, Dorin Onofrei, redactor Cartier, Valentin Guțu, redactor Cartier. Trei librari. Aaaa! Încă un spectator: Alexandru Corduneanu. Cititorii de literatură română n-au venit. Era lansată o carte în rusă. Cititorii de limbă rusă n-au venit. Cartea era lansată într-o librărie românească. Ziariștii de la ziarele cu cel mai mare tiraj, ziare de limbă rusă, n-au venit. Ele nu au nimic cu cultura rusă. Ambasada Rusiei la Chișinău n-a trimis niciun reprezentant. Ea nu are nimic cu cultura rusă. Rușii din Chișinău n-au venit. Ei nu au nimic cu cultura rusă. Ghelici n-a venit. El s-a dus cu falusul sculptat și cu gâsca vie să-l felicite pe Filat.
Între comunitatea rusă și cea română din Chișinău e o prăpastie de veacuri. Nu am crezut. Ieri am văzut. Sunt șocat.
Mâine prezint cărțile săptămânii la Publika TV. Ele sunt:
1. RĂZBOIUL DE ŞAPTEZECI ŞI ŞAPTE DE ANI ŞI PREMISELE HEGEMONIEI AMERICANE (1914 – 1991), ediția a III-a de Neagu Djuvara (Editura Humanitas, 2010)
2. ÎN NECUNOȘTINȚĂ DE CAUZĂ de Amelie Nothomb. Traducere din franceză de Maria Zârna (Editura Polirom, 2008)
3. CARTEA FOAMETEI de Larisa Turea (Editura Curtea Veche, 2008)
4. DICȚIONARUL PIRAȚILOR ȘI AL CORSARILOR de Dominique Joly. Ilustrații de Cristel Espie. Traducere din franceză de Ioan T. Bița (Editura Cartier, 2009)
5. TÂNĂR ȘI BOGAT de Robert T. Kiyosaki. Edișia a II-a. Traducere din engleză de GoldPress Publishing LLC (Editura Curtea Veche, 2009)
Tema emisiunii: 1914 – 1991: Războiul de 77 de ani.
Invitați sunt istoricii Virgil Pâslariuc și Ruslan Șevcenco.
Va fi o emisiune fără gâscă. Și fără Ghelici.
cititordepoezie
socant, de-a dreptul…
Gheorghe Erizanu
@cititordepoezie: Sper că cititorul de poezie se referă la realitate. Altfel, poezia e frumoasă și la Bukowski.
Chiunu
Ar putea sa va intereseze
Gheorghe Erizanu
@Chiuunu: Ce și pe cine să intereseze?
Chiunu
errr… ma refeream la ideea/conceptul descris in textul din referinta.
Gheorghe Erizanu
@Chiunu: Erau trei:
1. Cadoul lui Filat
2. Antologia „Belîi Arap” de proză scurtă rusă din Basarabia de care Kremlinul și Chișinăul nu are nevoie
3. Războiul de 77 de ani, după Djuvara
Brrrrrrrrrrrr.
Chiunu
Sa-ncercam altfel. Ati auzit de hyperlink-uri ?
In primul comentariu , v-am dat o referinta la un articol care m-am gandit ca v-ar putea interesa. Mai incerc o data, mai direct – http://www.petreanu.ro/2010/05/care-i-smecheria-cu-cititul/
Gheorghe Erizanu
@Chiunu: Deja e bine. Mulțumesc.
Extra
Domnule Erizanu , va rog frumos sa-mi trimiteti (prin email) adresa librariei din care as putea procura “CARTEA FOAMETEI” de Larisa Turea. am tot cautat-o prin librariile din Chisinau prin 2008 fara succes. Bine ca ati scris despre ea aici.. pentru ca uitasem de ea. Multumesc anticipat
Gheorghe Erizanu
@Extra: O găsiți în orice librărie Cartier. Accesați pe site rubrica „În toate librăriile bune” pentru a vedea adresele librăriilor, programul de lucru, telefoane, e-mailuri.
Extra
defapt, daca reusiti sa-mi raspundeti la acest post pana miercuri dupa amiaza, si daca in chisinau cartea nu se regaseste nici la o librarie, poate stiti de unde o pot lua la Bucuresti? pentru ca o sa ma aflu acolo (12 mai).