Am fost la Spălătorie. Teatrul care montează mai multe spectacole decât toate celelalte teatre ale Ministerului Culturii luate la un loc. Nu cere sală. Nu cere bani. Și nu aduce soldați ca să umple sala. Care este și așa mică. Plină. Și te poți sinucide. Dacă spectacolul durează mai mult de două ore. Prin sufocare. Nu e bai. Sunt și alte 67 metode de sinucidere.
Spectacolul nu este recomandat pentru: Godea, Diacov, Hadârcă, Nata Albot, Lorena Bogza, Dodon, Chirtoacă, Filat, Buliga, Pavlicencu, cetățeanului moldovean care vinde ziare, păpădiilor teatrale, polițiștilor, pompierilor, celor o sută de copii născuți în fiecare zi în Republica Moldova, stejarilor & ghindelor literaturii române, păpușarului, celei cu secera & celui cu ciocanul, celei cu trei trandafiri și celor doi puști/puștoaice albaștri/albastre, mioriței, masonului românesc Manole, Ilaenei Cosânzeana, lui Pavlik Morozov, lui Făt-Frumos, Spânului, brusturilor literari, ministrului, vice-ministrului, poștașului și altor tipi obosiți care au apărut în Moldova când mamele Patriei aduceau câte 250 de copii pe zi.
Era un spectacol montat de Bogdan Georgescu.
Și erau 27 de motive pentru a iubi Moldova. Republica Moldova.
Tu ai 27 de motive pentru a iubi Moldova?
Zenu
N-am înţeles. 😉
Gheorghe Erizanu
@Zenu: Nici eu n-am înțeles. Se mai întâmplă.
dandy
Gh.E., ce rau ti-au facut papadiile? Si brusturii? Si stejarii cu tot cu ghinde/ghinzi?
Prezenta motivului presupune o anumita logica a lucrurilor. Chiar crezi ca iubirea (de orice culoare) are ceva comun cu logica? 27 de motive ar fi ilogic de mult (de 27 ori prea mult) pentru o singura iubire. Chiar daca e vorba de RM.
Gheorghe Erizanu
@dandy: Nu mi-au făcut niciun rău. Nici păpădiile, nici brusturii, nici stejarii, nici ghindele. Ceilalți au fost personaje ale piesei. Fauna era din spectacol. Flora a nimerit întâmplător.
vladimir b.
“Viaţa e o trădare. Oricine are sufletul nemuritor şi a primit viaţa este un trădător. Nu există nicio formă de viaţă care să poată satisface postulatele nemuririi. Nu există. A trăi înseamnă a trăda ceea ce avem mai preţios. Iubirea trădează iubirea pentru că trebuie să fie mai prejos decît visul despre iubire (…)”, asta e dintr-un superb text de Adam Zagajewski! E publicat integral in Lettre Internationale, editia romana.
Gheorghe Erizanu
@vladimir b.: Și eu, care credeam că minciuna și trădarea e cea mai grea povară!? Zagajewski ar fi o terapie bună pentru trădători. Și esteți. Ar putea fi un succes. Real. pe piața românească.
dandy
Vreau la Chisinau. Sau oriunde unde se joaca spractacolul montat de Bogdan Georgescu. Mi s-a facut dor de fauna de-acasa. Nu-mi cereti vreun motiv. Ar fi ilogic.
catalin codru
mai trebue un spectacol ,,27 de motive pentru a face sex cu RM,,
vladimir b.
Să vedeţi ce spune mai departe polonezul nostru:
“A trăi înseamnă a trăda, a fi mai prejos de valoare, de cerinţe. De cîtă răbdare e nevoie pentru a suporta cursul lent al vieţii! Micile veşnicii, în care ne scăldăm ca vrăbiile în băltoace, nu se totalizează. Lumea e dublă, ruptă, mereu. Abjectă chiar şi acolo, în cele mai liniştite ţări. Nu ştiţi cine era atunci adevărata teroare a tuturor? Epoca aceea există numai în relaţionări, în comparaţii. Dacă nu sesizaţi acest lucru, n-o să înţelegeţi nimic. Nimic. (…)”.
Mircea
Eu am mai multe motive pentru a nu iubi ceia ce se numeste azi Moldova (Republica) si ceia ce se numea ieri RSSM. Dar am si motive pentru a iubi acel pamînt situat mai sus de mare, mai jos de munti si între doua râuri, undeva în Europa de sud-est, pentru, senzatiile ce le aveam cînd calcam descult pe brazda proaspat rasturnata si când fugeam tot descult prin colbul cenusiu ( moale ca faina din covata din hîj unde bunica cocea paine), pentru apa rece din fântâna din fata portii, pentru povestile bunicii si ale lui Creanga, pentru poeziile lui Eminescu, Vieru, Zadnipru… În acel pamânt se afla si mormântul mamei. Sunt un copil.
Zenu
Mă refeream la partea din mesaj care ţine de cui nu îi este recomandat spectacolul. Trec pe seama moşului. 🙂 Mie tare-mi place ce se face pe la Spălătorie. E ceea ce pe vremuri îi reuşea teatrului Eugene Ionesco, care, de când, s-a mutat nu-i mai reuşeşte la fel de bine. Este unul din 27 de motive. Celelalte 26 sunt mai vagi.
Gheorghe Erizanu
@Zenu: Văd că înțelegi.