Era prima oră. A zilei de 16 martie.
Trei bărbați, trecuți de 40 de ani, obosiți de timp, dar încă cu ochi strălucitori, veniți de la țară și îmbrăcați în haine pentru oraș, mergeau pe strada București. Spre Palatul Republicii. Unul dintre ei încerca la telefonul mobil să indice coordonatele unde se află: „Pe Pușkina suntem”.
Chișinăul, care pare un sat mic pentru ruși și un oraș urât, foarte urât, pentru australieni, intimidează de fiecare dată oamenii veniți de la țară. Erau combatanții. Care se duceau să apere alegerea președintelui Timofte.
Internauții komuniști i-au numit „cei de la coada vacii”.
Și mi-a fost dragă vaca. Care oferă o speranță mai mare decât claviatura. Laptele se mulge hăt după hrănit, țesălat, curățat balega, spălat pulpa.
Acești oameni au venit la Chișinău după o speranță. La 16 martie 2012 ea se numea alegerea președintelui.
„Delete”-ul și „enter”-ul sunt la 8 mm unul de altul. Al naibii de aproape.
catalin codru
tare imi e frica ca domnul presedinte a fost pus de alianta in rol de tap ispasitor.cineva va trebui sa plateasca oalele sparte si inca cate.imi amintesc de cuza domnitorul….
Gheorghe Erizanu
@catalin codru: Dacă privim altfel, atunci: 1) se liniștesc un pic orgoliile liderilor AIE; 2) se macină – e o chestie biologică – rândurile și liderul PCRM; 3) se revine la noțiunea de republică parlamentară. Nimic rău. Nimic spectaculos.
catalin codru
pai daca a refuzat lupu tronul atit de rivnit…ceva nu e in regula))))sa nu asistam dupa ceva timp la o transformare a aliantei pro europene intro ,,monstruoasa coalitie,,.oricum ramin optimist ,iar un optimist adevarat nu poate fi speriat de o perspectiva rea)))
Gheorghe Erizanu
@catalin codru: În Republica Moldova totul este posibil. Logic, nu poate fi o nouă coaliție. Socialiștii au nevoie mai mare de opoziție decât de guvernare. Adversarul lor de azi nu e AIE, ci PCRM. E lupta pentru electorat. Amanții politicii de azi ar trebui să fie PCRM – PL. Ei au nevoie unul de altul ca niciodată. Unul ca să-și mențină electoratul, iar altul – ca să și-l mărească. Sunt supoziții.
Vedeți, a venit primăvară. Sunt lucruri mai frumoase.
vladimir b.
foarte frumos descris contextul!
Gheorghe Erizanu
@vladimir b.: Merci. N-am niciun merit. Viața bate filmul.
Catalin
George,
vreau sa iti strang mana si sa te salut !! Minuni nu vor fi.La ce minuni sa te astepti azi in R. Moldova? Dar pasi mai grabiti spre ceva anume, numit indeobste speranta, cu siguranta vor fi. Din partea Romaniei , multe se vor misca din loc. Apoi , iar va veni o stare de expectativa. As dori insa ca sa fie si ultima.
Gheorghe Erizanu
@Catalin: Minunile se întâmplă în basmele rusești. În cele românești eroul este pus la încercare, trece prin purgatoriu, mai dă de niște sfinte vineri. Democrația se obține în fiece zi. O guvernare este bună pentru oportunitățile pe care nu le pierde. Republica Moldova nu creează oportunități. Regimul Voronin a fost rău pentru numeroasele oportunități pe care le-a pierdut.
Mă miră, un pic doar, cei care umblă cu testul statalității. Unicii care au trecut acest test sunt combatanții de pe Nistru. Ei au participat direct la scrierea istoriei. Istoria e cinică. Și arareori permite cuiva să intre sub fusta ei.
Catalin
PS- N-as zice cu mana pe inima ca AIE colcaie de orgoliile liderilor. Sau prea putin, incat sa nu fie ceva omenesc de inteles.AIE e insa tocmai manunchiul acela foarte real si …plin de realitati(imi permiti sa spun asa?) mirositoare din societatea locului. Fara sa vrei si tot nu poti sa nu vezi cu ochii proprii interesele contradictorii care se intretaie unele cu altele. Nu liderii m-au convins de situatie, ci alegerile, care de fiecare data au scos la iveala acelasi buchet. Pana acum.