Blog

Era perestroika. Era Anna Ivanovna. Cafeaua costa 7 copeici. La aceeași masă stăteau Viorel Mihail, Val Butnaru, Seva Ciornei, Costică Olteanu, Boris Bechet, Boris Vieru, Valeriu Reniță, Sandu Canțîr, Boris Cremene, Costică Cheianu, Nicolae Popa, Vlad Pohilă. Em.Galaicu-Păun umbla cu basca lui Nichita Danilov prin Chișinău. Vasile Botnaru umbla cu bicileta prin Chișinău. Se mai împiedica de masa ceea Gheorghe Gheorghievici (Gheorghe Mazilu). Valentin Guțu și Eugen Lungu pregăteau pentru tipar „Opere” de Ion Druță în 4 volume. Lumea mai știa cine e Onache Cărăbuș. Eugen Cioclea părăsea Moscova pentru Chișinău și vocifera: „Cei patru mari poeți sunt trei: Cioclea și Ciornei”. Seva, „cu un ceainic bălăbănindu-se la gât, constata doar că e vorba de rimă. De aia a pus Ciornei. Cioclea nu intra în piciorul de vers. „Sfatul Țării” încă nu apăruse. „Tinerimea Moldovei” încă nu dispăruse. Lumea uitase de Brejnev. Voronin încă nu apăruse. Lorina Bălteanu încă nu era la Fundația Soros. „Învățământul public” încă nu era „Făclia”. Vasile Tarlev încă era șofer la teatrul „Eminescu”. Lumea încă era prin sate. Republica Moldova încă nu apăruse. URSS încă nu dispăruse. Se vorbea despre Godot, RDG, Ceaușescu, Mircea Dinescu, „Ogonek”.
Deoarece toate ăstea trebuiau să se întâmple într-un loc, el a fost numit „Fulgușor”. La intersecția dintre Veronica Micle și Mihai Eminescu. Culorile sunt ale lui Tudor Coman.

Comentarii(13)

    • dumitru

    • 14 ani în urmă

    E o cafenea care ar merita o carte aparte! O carte de amintiri! Ale tuturor care au trecut pe la Fulgusor!

    1. @Dumitru: Asta-i voia boierilor. Celor care scriu. Cheianu are deja o piesă.

  1. …şi să fie neapărat cu fotografii de inşi cu nasurile roşii, chipuri boţite de nesomn, dar inspirate şi încrezătoare în vremuri mai bune)))

    • v.ernu

    • 14 ani în urmă

    mai intii a fost Moldova si dupa Fulgusor…
    o epoca… peste care s-au cocotat banci si blocurile “nilor moldioveni”..
    si gardu a aparut ceva mai tirziu..

    1. v.ernu: Poate îți va fi mai ușor pe suflet: restaurantul care s-a cocoțat la parterul blocului, construit în locul „Fulgușorului”, nu prea are mușterii. Deschis cu mult fast, acu e cu luminile stinse seara. Banca e, deocamdată, OK. „Stâlpii Fulgușorului”, unii, s-au mutat la „Jaba”. Alți stâlpi sunt ambasadori, oameni politici, oameni de afaceri, proprietari media, ultimi eretici. Unii mai taie frunze la câini în continuare.

  2. …alţii au devenit directori de edituri…cei din urmă, mda, taie frunze la cîini! Dar arhitectura din acel colţ este pur şi simplu URÎTĂ — nu că Fulguşor o avea mai frumoasă, era o baracă, ce mai…

    1. @Vladimir B.: O baracă e ca pionul pe tabla de șah. Are șanse să devină regină. Un nebun rămâne nebun. Nu are speranță.

    • Domnishoara FM

    • 14 ani în urmă

    Fulgusorul facea parte din patrimoniul cultural al Moldovei. trebuia ocrotit de stat!

    1. @Domnishoara FM: O placă comemorativă pe „batimantul” actual: „În acest loc în anii eroici și curajoși ai Perestroikă cei care aveau să devină stâlpii națiunii au fost stâlpi ai cafenelei Fulgușor”.

    • catalin codru

    • 14 ani în urmă

    de acord,dar mai erau prezente si alte elemente,cartofori,curvisoare incepatoare,,inca aveau statut de amatori in domeniu,,si primii rakets tot acolo si multe alte personaje mai putin mondene,deci era fulgusorul cam sur la culoare,poate chiar cu niste nuante inchise,ori mai bine zis era o oglinda a societatii de atunci care abia incepea sa prinda conturul diabolic de astazi.

    1. @catalin: Fulgușor, ca oglindă a societății moldovenești din anii 90. Merci de precizări.

    • catalin codru

    • 14 ani în urmă

    Foarte frumos acest peisaj urban,parca e din Paris ,dar inca mai mic ca Bucurestiul,recunoscut micul Paris,deci foarte micul Paris,cu ambitiile exagerat de mari care il mai are si astazi orasul Chisinau. Pretinsul loc boem ,,fulgusorul,,a disparut la fel ca sperantele noastre de pe atunci si ca o naluca mai apare in parerile de rau legate de acele primaveri a renasterii nationale.Unii au devenit colosi,altii au pastrat status quo-ul,restul nici nu mai sint, au disparut si fizic si mai altfel.Interesant care va fi locul ,,sacru,,al tinerilor de azi…Care la fel vor ajunge oameni de cultura,politicieni sau numai stiu ce.

    1. @catalin: Cei care fug de la lecțiile de la „Prometeu” se duc la „Chateau”. Cei de la liceul ”Eliade” se adună la „Eli-Pili” (ce idiot inventat această denumire și ce înțelept a permis-o?). Eli-Pili. Noii stâlpi de cafenea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe rezultate...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Mai multe rezultate...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors