Blog

Actualul canadian și unul dintre tinerii activi din anii perestroikăi, militant bezmetic pe atunci al limbii române, Lilian Negura propune: „La aceasta etapa varianta de compromis pentru care as milita este urmatoarea formula a articolului 13 – “Limba de stat in R Moldova este limba moldoveneasca. Limba moldoveneasca poate fi numita in R. Moldova si limba romana, ceea ce semnifica ca aceste doua limbi sunt identice”.
Atunci cand opinia publica va fi pregatita, se va putea schimba definitiv denumirea limbii din Constitutie.”
Câțiva tineri, foarte activi virtuali, l-au trimis la păscut mieii chirilici. Iar membrii comisiei de elaborare a noii Constituții vin cu propunerea francă: „Limba română este limba oficială a Republicii Moldova”. Mai demult, prin niște file-uri virtuale, am propus ca articolul 13 să fie omis. Iar denumirea limbii să rămână doar în Declarația de independență (unde e numită „limba română”) și în Legea cu privire la funcționarea limbilor (unde figurează cu numele de „limba română”).
Cu un milion de oameni activi plecați din țară, cu 900 de mii de pensionari, cu 900 de mii de copii și cu 80 de mii de fani Pavel Turcu, stau virtual și mă întreb real, cine vrea binele acestui hămesit pământ: canadianul Lilian Negură, constituționaliștii moldoveni (înmulțiți aritmetic în ultimii opt ani), bucureșteanul virtual care ne spune că vom rămâne proști în continuare cu limba moldovenească, talibanul lingvistic din Șărăuți, trezit acu de când se deschide podul de la Lipcani, belgianca Ludmila Bulgaru,care crede sincer și vrea sincer să fie introdusă limba română în Constituție sau directorul de opinie Constantin Tănase, care spune într-un editorial, de fapt, ordonă: lăsați denumirea limbii în pace?
Nu știu. Acu.
Știam. Pe când eram mai tânăr și tata în puteri.

Comentarii(19)

    • inneguratu

    • 15 ani în urmă

    e usor sa stai in canada si sa crosetezi giumbushlucuri lingvistice pentru cei ramasi aici. adica noua ne pasa! adica luam atitudine! lilian, fii baiat de treaba si abordeaza alte subiecte! ramii nepatat, ca o zapada pura ningind de-asupra lacului Ontario..

    1. @Inneguratu: Așa lăsăm fără drept de replică o treime din Moldova. E ușor să rămâi nepătat. O fi fiind frumos. Dar numai urșii albi rămân nepătați.

  1. bun, si ce facem? o petitie? o dezbatere? sau lasam “comisia” sa bage in Constitutie ce le trasneste prin cap (ei sunt specialisti, experti cum ar veni, nu?), cum s-a mai intamplat si de alte ori…

    1. @Vitalie: Nu știu. Nici nu știu ce e mai bine. Oricum, odată și odată punctul va trebui pus. Nu poate dura la infinit nicio tâmpenie, dar nici nu poți risca totul pe „alba câștigă, neagra păgubește”.

    • inneguratu

    • 15 ani în urmă

    ma ghindesc doar cit putem sa ne jucam de-a alba nu e verde, da-i albastra, mimind o jalnica corectitudine politica…

    1. @Inneguratu: Nu e vorba de corectitudine politică. Problema cea mai gravă e că am pierdut 20 de ani fără ca să reușim să convingem societatea sau o parte a societății că limba română se numește română. Și „politicește”, și „științific”. Ce facem și cum facem? Fără etichetări și fără sloganuri.

  2. cred ca cel mai bine ar fi sa pornim o discutie…de aia cu argumente, cu bun simt, corecta, cu evaluari si perspective, fara etichetari, isterii si patriotisme de carton…o scrisoare deschisa publicata in niste ziare (daca o accepta), niscaiva dezbateri…
    @innegurata, nu-i usor nicaieri…

    1. @Vitalie: Încercăm. Pornim. Vedem. Încercăm. Aici. Dincolo. Mai dincolo. După colț. Poate o găsim. Poate trebuie de spus mai răspicat. Poate trebuie de țipat. Poate doar șoptit. Poate se aude.

    • dandy

    • 15 ani în urmă

    Scriu (inclusiv in momentul de fata) in limba romana. Citesc in limba romana. Ii spun copilului meu sa vorbeasca corect romaneste, adica in limba lui materna. Dar nu cred ca glotonimiul “limba moldoveneasca” trebuie trimis, prin decizii politico-lingvistice restrictionare, la cosul de gunoi. Dupa cum nu pot fi neglijati oamenii vii care isi revendica ca scut identitar un glotonim sau altul. Ar fi un alt gen de « mankurtizare ». Generatia /generatiile celor trecuti de douazeci de ani au inceput sa spuna primele silabe si cuvinte, apoi am invatat sa scrie si sa citeasca in “limba moldoveneasca”, adica in limba romana. (N.B.!: a nu se confunda cu “Graiti/graitul maldavineste” care a inceput sa fie la moda – paradoxal, nu-i asa? – dupa 1989-1990.) Ce facem cu biografiile noastre acum ? Le rescriem « pa romaneste » ? Sau acceptam « haosul » mozaical – specific vremurilor pe care le-am trait – al autobiografiilor individuale sau “de grup”/colective? Prefer varianta ultima, ca unica imuna la ticuri sizofrenice de orice culoare politica.
    Iar Lilian Negura confirma doar faptul ca de la distanta lucrurile se vad totusi mai bine.

    1. @Dandy: Mulțumim. Românește.

    • Mircea

    • 15 ani în urmă

    Cred ca e important sa fim vigilenti, sa nu ne epuisam in demonstrarea unor lucruri evidente cum ar fi un caine care-si musca coada, si sa pierdem pe de alta parte. Speculatia cu limba moldoveneasca cred ca e in legatura cu lupta pentru zonele de influenta intre est si vest. Dar ce ne dorim noi astazi? Sa fim in Europa, ori sa ramainem “gaura neagra” a Europei? Pentru mine raspunsul e atat de evident ca si in privinta limbei romane care o vorbim si o scriem (chear daca facem greseli:))

  3. @Mircea, uimeste abilitatea unora de a lega orice problema interna, fie ca e spinoasa, fie ca e “clara”, de contextul international, inteles ca :integrare europeana”, :eliberarea de gaura neagra” etc…dialogul este inecat in tirade retorice in maniera similara celei utilizate de ideologii rosii care justificau si ei limitarea libertatilor si suspendarea dialogului tot prin “conjunctura internationala”… sorry, dar daca drumul spre “Europa multvisata” (inchipuita si falsa, pana la urma) trece prin lichidarea dialogului si a celor predispusi sa discutei, eu prefer sa raman “periferie”

    • Mircea

    • 15 ani în urmă

    @Vitalie, eu nu fac demagogie, ci imi expun parerea in mod democratic. Sunt constient de faptul ca exista multi provocatori si dezechilibrati care poarta prejudiciu unui dialog sanatos. Drumul spre Europa, cred eu, si este drumul spre democratie, ca altfel ne mananca lupii (sau ursii).

    • Catalin

    • 15 ani în urmă

    Mda,
    Imi bag nasul unde nu-mi fierbe… Canada. Da, zic si eu , ca un incalcit la mintea mea de roman ce sunt. Biografia, hai, treaca- mearga,mi-o pot cara pana-n Australia (mie acolo mi-ar placea)si intr-un saculet ,colea . Dar da pacatele cele grele preste mine si vreau sa trag cu ochiul la fratii de-un neam ,sa mai vad ei ce mai zic, cum o mai duc , cum e viata pe la ei. Butonez! Si pe cine il aud? Pe distinsul domn Turcanu care pasareste, pasareste, pasareste… Unde? Cum unde? In Parlament! De inteles, cum doamne sa-l inteleg fara… dictionarul lui Stati? Si asta nu e totul. Dupa o jumatate de ora de descalcire a calchierilor imi dau sema cam ce a vrut sa zica, onorabilul domn reprezentant al marilor si vartosilor urmasi ai lui Stefan cel Mare. Dar, insistent cum sunt, mai butonez o data sa ma aleg totusi cu un inteles. Vezi de nu!!!Tocmai se rasteau unul la altul, Mark Tcaciuk cu falnicul razes Turcanu. Unu-un rusa , altu-n ce stia si el da la vatra !! Si culmea, se si intelegeau!!
    Asa ca sunt sigur ca si dv ma veti intelege cand spun (si scriu,scuze , cu caractere latine): Samaliot misto zburaet…
    Nu credeti? mergeti pe blogurile cele ne-elitiste , mai la vale de ale dv. si le gasiti din belsug.Acolo nimeni nu i-a invatat… pe copii sa vorbeasca limba pe care noi intre noi, deh, intelectualii , parca am reusi sa ne intelegem. N-au avut tata si mama care sa -i ajute sa desluseasca ABC-ul in limba materna!!Asa ca , ramane cum am vorbit , cum bunii si distinsii instructori ai natiunii moldovene spun de la inaltele tribune : vorbesc stiintific romaneste cu romanii, iar cu voi vorbesc cum… m-auziti.
    PS- Eminescu (de fapt Eminovici, pe care doar un prost de ardelean l-a facut Eminescu)are o poezie ce se cheama in limba materna pe care o pretindeti sa o invete fiul dv, domnule DANDY , Ce-ti doresc eu tie , dulce Romanie? ( restul sa ramana rest, nu-l adaug , e prea desuet de-acuma) I-ati explicat , desigur, ce inseamna cuvantul ROMANIE. Dar cred ca nu ati folost dictionarul lui Stati.

    1. @Catalin: Nu știam că a scrie românește devine o chestie elitistă. Sau științifică, după cum spune mai nou politicianul Marian Lupu. Care politicește numește limba vorbită ca „moldovenească”, iar științific zice că e „română”. Nu mă pot pronunța despre blogurile de alături. Nu prea le știu. Știu doar că dragostea basarabenilor pentru obscenitățile rusești este imensă ca și câmpia rusă. Și o cred un atu în fața lui Eminovici. Cu timpul va trece.

  4. …Şi “eu prefer sa raman “periferie”! Căci dacă toate şi cîte-or mai fi să le trecem prin nebuloasă “corektitudine politikă”, atunci nouă, căpşoarelor noastre ce ne mai rămîne? Suntem români şi punctum! Nu mai umblăm cu jumătăţi de măsură, căci “umblarea” asta deja ne-a lăsat unde suntem, căci nu am putut pune picioru’n prag încă începînd cu 31 august 1989!

    • Catalin

    • 15 ani în urmă

    Dar a si devenit deja, d-le Erizanu!! Dv. scrieti deja deosebit fata de ceea ce scriu altii. Va rog faceti singur doar o comparatie intre o fraza de-a dv,oricare, si o fraza de-a altora. Si , poate ajungeti la aceeasi concluzie cu mine!! Se simte imediat calchierea… la toti ceilalti. La dv fff putin. Un minuscul exemplu: folosirea acuzativului cu prepozitie si fara prepozitie . ( In rusa exista un caz in plus , fata de romana. Probabil de aici… “devine” ceea ce noi identificam imediat ca neconform gramatical(sonor) Am dat exemplul cu Eminescu , botezat la Oradea Mare in rev. Familia drept Eminescu, pt ca a fost unul din marii ( si singurul validat ca nemuritor in toate)luptatori ai unitatii limbii literare pt toti romanii. Cand in “disperarea” lui adolescentina a clamat “ce-ti doresc eu tie dulce Romanie?” acolo era de fapt si tipatul de durere al Basarabiei sfasiate de la locul ei, cu foarte mare ecou in epoca . Desi se implineau pe atunci vreo 40 de ani!! Iar tipatul acesta de durere era simtit si de Iosif Vulcan. Si , probabil si-a zis in “gandul” lui: daca un copil poate, si eu pot!! Acest nou venit la Posta redactiei se va numi de azi inainte EMINESCU. Vulcan, omul maturitatii, i-a intins o mana baietului nordic , cu premonitia uluitoare a unui lucru nici azi implinit cum le-a fost visul. Unul avea in jur de 50 de ani, celalat 16 ani. Unde, unde sa-si caute sprijin? Unde , decat in ei, decat in cei de o seama cu ei? Pentru ca de fapt nimeni, absolut nimeni nu le intinsese niciodata o mana, un deget viu macar.

    • dandy

    • 15 ani în urmă

    @Catalin: Imaginati-va ca-i spuneti unui austriac sau unui neamt elvetian ca ar trebui sa-si puna cenusa pe cap pentru ca nu vorbeste /nu scrie germana standard (pe care, de altfel, o folosesc foarte aproximativ MILIOANE de germani din Germania). Va recomand, crestineste, sa va asigurati minima distanta pentru propria securitate/integritate. Iar limbajul blogerilor nu este unul si acelasi cu limbajul indivizilor din realitate. Dupa cum si “a invata o limba” si “a vorbi corect si frumos limba materna / oricare limba” nu sint, cel putin pentru mine, sinonime.

  5. ha ha ha…ciudat mod de a face politica. De fapt, excelenta sa, patronul cartierului literar moldovenesc, la Gheorghe ma refer, nu la autorul crud ce da cu sapa la un post de radio imperialist, :), si nici la cel scriitor ce vrea sa faca pornografie literara cu romane despre sfirsit de deceniu optezist la margine de provincie sovietica, excelenta sa, ne sugereaza din titlu ca ar fi bine sa nu sarim, hodoronc-tronc cu ghioaga, verbul si acuzatiile pe Iulian Negura (presupun ca prenumele de la Iulian apare si nu de la Liliana 🙂 indemnul la toleranta, este insa unul… politic. Dar politica in spatiul pruto-nistrean este un fenomen care sta la baza tuturor relelor. Asa ca, Patroane, (iar in limbajul cartierelor chisinauene patron inseamna glonte) nu irosi munitia!
    “Vine vremea cind suferintele altora sint ale tale, cind nu ai rabdare pentru tine sa fii, cind plingi pe-ntuneric si doare ca-n suferintele altora nu te stii”
    scria prin 84 Ioan Alexandru, ramine doar sa avem putintica rabdare caci vremea cu siguranta vine!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe rezultate...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Mai multe rezultate...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors