După Onirismul lui Dimov și Țepeneag și Textualismul Generației 80, literatura română a intrat în Babelul manifestelor literare. Revista Vatra a făcut inventarul.
1. Himerismul. Inițiator Vasile Baghiu. Apărut în august 1998 în „România literară”. Cele patru trăsături ale himerismului: călătoria, transfigurarea, știința și boala. Călătorești prin poezie pentru a trăi viața. Transfigurarea îl scoate pe poet din eul biografist și provincial. Știința apare ca un suport logic. Boala ferește poezia de superficialitate.
2. Fracturismul. Inițaitori Dumitru Crudu și Marius Ianuș. A apărut în octombrie 1998 în „Monitorul de Brașov”. Antipostmodernism, antioptzecism, antinouzecist.
3. Utilitarismul. Inițiator Adrian Urmanov. Publicat în ianuarie 2003 în „Paradigma”.
4. Sufletismul. Inițiator Ion Maria prin volumul de versuri „Balene zburând”, publicat în 2003. Ars poetica blajinului.
5. Manifestul Cenclului din Turn. Membrii Cenaclului din Târgu Mureș. Devenit public în aprilie 2004. Lupta provinicialilor. Împotriva monopolizării pieței literare mureșene.
6. Deprimismul. Inițiator Gelu Vlașin. Anunțat în iulie 2004 prin cyberspace. Suprimarea conceptului de invidualitate și încarcerarea lui într-un sistem globalizant, distructiv și restrictiv.
7. Nunismul – Manifestul Nu-Nu. Inițiator Adrian Qruaenfels. Anunțat în decembrie 2005. Revelația estetică întrece orice formă de emoție senzorială. O formă de gândire postdadaistă pentru iubitorii de absurd și hedonism mental.
8. Manifestul partidului literar român. Inițiator Fluerașu Petre. Anunțat la 29 aprilie 2006. Luptă pe baricadele literare împotriva inculturii de clasă.
9. Boierismul. Inițiatori: Paul Bogdan, Radu Herinean, Felix Nicolau, Marius Marian Șolea. Anunțat în decembrie 2006. „A venit timpul să scriem și să gândim boierește: cu forță, vigoare, eleganță, evghenie, culoare.”
10. Manifestul poeziei europene. Inițiator Friedrich Michael. Publicat la 13 mai 2007 în revista „Tiuk!” Pentru o resurecție a vechiului spirit grec și întemeierea unei noi Europe.
Mai sunt. Doar a venit primăvara. Nu orice manifest literar produce și curent literar.
Igor
Au ratat “Manifestul stramb” al lui Cosmin Costinas, poate singurul demn de luat in seama.
Gheorghe Erizanu
@Igor: Sunt o sumedenia pe dinafară. De la Manifestul lui Cristian Popescu până la Manifestul suprarealismului ortodox. Poate singurul important este Manifestul Inutil. Manifestul unui singur poet este ars poetica unui poet. Până la curent n-a ajuns nimeni.
portalu
au mai fost,
toate…
Ion Maria
Problema manifestelor e complicata,nu un manifest naste un curent ci o disponibilitate, ideologie, estetica aceptate de un grup de poeti.o literatura nu se poate baza pe manifeste ci pe valori, suprealismul era un curent viabil si important si fra celebrelemanifeste..Discutia este indelungata si poate deveni specioasa..Da, sunt blajun, dar la momentul respectiv “la moda”erau “douamiistii” si am vrut sa ma delimitez de ei, si, de ce nu, daca pot sa nasc un curent literar diferit, din pacate, nu am avut ecou, poate si din vina mea..Manifestele literare, cand nu sunt pura fronda, se sustin prin scriitorii promovati sub steagul respectiv, prin valoarea lor, daca este valoare si manifestul devine important, daca nu, este o incercare.. Scriitorii asta fac mereu incearca sa scrie si sa fie mai buni, uneori reusesc alteori nu reusesc, literatura rezista datorita incercarilor si luptei scriitorilor pentru ceva nou, mai bun decat ce este in momentul scrisului..
Gheorghe Erizanu
@Ion Maria: De acord. Mă-nclin.