„Un stat în căutarea unei națiuni. Republica Moldva” de Matei Cazacu și Nicolas Trifon. Volumul de 448 de pagini a apărut recent la editura „Non Lieu” din Paris.
Autorii au mai semnat în 1993 lucrarea „Moldova ex-sovietică.”
Cartea este excelent documentată. Este adresată cititorului de limbă franceză. Conține anexe. Cu articole și documente ale epocii. Pogromul din Chișinău din vara lui 1903, un fragment din memoriile guvernatorului Urussov; amintirile lui Alexandru Bodur din iulie 1917; note/studii de călătorie/geografie/sociologie din Basarabia lui 1919 a fondatorului geografiei moderne, Emmanuel de Martonne; articolul lui Panait Istrati „Atrocitățile românești în Basarabia, 1925”; un fragment din cartea „Basarabia și pacea europeană”, apărută în 1927; și două articole semnate de Mihai Fusu „Opțiunea Basarabiei…” și „Lucky, sclavul”.
În 1994, când Nicolas Trifon îmi vorbea despre problema limbii române din Basarabia care ne va da încă multe bătăi de cap, nu vroiam să cred. Îmi părea o chestiune depășită. Suntem în 2010 și am vaga impresie că am rămas la problemele din 1994. Și nu le văd capătul.
Basarabia, „țară de pământ”, născută obosită. Altfel ar trebui să fac trimitere la o poezie, care începe altfel decît la Bucov: „Țara mea, curvă bătrână…”
Asta e. „Tzara mea”.
catalin codru
un proces de cautare a natiunii,,mai degraba de pierdere,,ce trist suna amindoua procese,a trebuit un francez sa dea difinitia celor ce se petrec in basarabia
catalin codru
apropo poate apare si la cartier cit mai repede,e mare nevoe de asa carti
catalin codru
parca sintem un trib de papuasi inca n-avem identitate.
Maria Balica
Inca nu am citit opera ci doar “nota” de mai sus…
Pacat ca personalitatile neamului ne “scot in lume”cu titlul si, respectiv, continutul istoric prezentat, deloc favorabil imaginii Tarii.
Nu cred ca in asa mod vom trezi o curiozitate intelectuala pentru a ne face vizitati de altii(nivel turizm/economie).
S’apoi…stereotipul de “le plus pauvre pays de l’Europe”, cu toate consecintele induse asupra opiniei publice- risca sa se perpetueze.
Oare chiar suntem atit de saraci?!
Saracie materiala, spirituala, intelectuala…?
Unde suntem?
Gheorghe Erizanu
@Maria Balica: Suntem așa cum suntem. Problema cea mare e că vrem să arătăm altfel. Trăim într-o cameră plină de tot felul de rufe, obiecte inutile, cratițe murdare, dar vrem vecinilor să le arătăm casa cea mare. Este o istorie scrisă obiectiv. Cum ne văd străinii? Așa ca Stasiuk în „Călătorind spre Babadag”, așa ca Hawks în „Tenis cu moldoveni”, așa ca Geo Bogza în „Țară de pământ”. Lista poate continua. Nu e problema lor. E problema noastră.
Nadia
Exista versiunea romana a acestei carti? Daca nu, va fi aceasta tradusa in romana?
Multumesc!
P.S. As dori s-o citesc, dar nu stiu franceza din pacate 🙁
Gheorghe Erizanu
@Nadia: Avem acceptul editorului francez. Să vedem ce fac moldovenii cu Moldova și, probabil, o vom traduce.
talex
si eu am tot citit – un Sat in cautarea unei natiuni, si nu mi se parea nimic anormal…., totusi un stat….
Gheorghe Erizanu
@talex: Ai uitat t-ul ca în bancul optimistului. Care într-un cimitir vede plusuri.
talex
Dl. Erizanu, exista vreo sansa ca Desertul tatarilor sa apara la Cartier? in romania nu se mai gaseste, ultima editie a fost cea de la polirom din 2002, si nici bibliotecile nu sunt prea generoase cu acest titlu (poate fi citita online, scoasa la imprimanta, legata si cartonata – o improvizatie)
Gheorghe Erizanu
@talex: Nu. Este al Polirom-ului. Așteaptă o nouă ediție.