Blog

În ianuarie 2009 Dan Dungaciu se întreba:
Cartea a mai rămas prin câteva librării bune și, probabil, în vreo librărie de mahala.
În aprilie 2011 Dan Dungaciu pune o altă întrebare: Basarabia e România?
Cartea va apărea în colecția Cartier Istoric. Va fi în librării la sfârșitul lunii aprilie.

Comentarii(22)

    • Nic Arsanca

    • 14 ani în urmă

    Întrebarea “Este Basarabia Romania?” ar trebui reformulată în întrebarea mult mai normală, “Este Basarabia parte firească a României?”
    Răspunsul depinde de individ, de perspectiva istorică a momentului adresării întrebării, de timpul adresării (potrivit au nu), de unde se află inima și sufletul celei/celui întrebat(ă), și de alte, mai multe și mai mărunte, …

    1. @Catalin Codru & Nic Arsanca: Răspunsul este pe banerul imens care a fost afișat în Stade de France la meciul Franța – România. Pe de altă parte, dacă nu ne punem întrebări, atunci riscăm să ne pomenim în situația lui Stalin. Care a sădit un pom de lămâie în vila sa de lângă Moscova. Cineva a încercat să-i spună cu nu va crește. Argumentul lui Stalin a fost „Va crește”.

    • catalin codru

    • 14 ani în urmă

    raspunsul e unul,da este!!!cat se poate ?

    • talex

    • 14 ani în urmă

    Dl Erizanu, la libraria Pro Noi Cahul inca nu a aparut Interviu la Contrafort si nici Dan Dungaciu, desi am vazut carti de la Cartier Clasic. Librarul mi-a zis ca poate comanda doar carti pe care le are in calculator, nu si in stoc. deci titlurile de mai sus nu vor mai ajunge la Cahul?!

    1. @Talex: Noi prezentăm și oferim Librăriilor Pro Noi toate noutățile. Comanda pentru numărul de exemplare îl face centrala Pro Noi din Chișinău. Librarii români, indiferent după ce tejghea stau, sau în ce oraș e librăria, preferă câteva cărți: manuale, auxiliare didactice, manuale, manuale și să fie obligatorii prin școli. Altfel, orice scriitor și orice carte are șanse foarte mici să ajungă prin toate librăriile. Piața de carte are două dictaturi: dictatura librarilor și dictatura cărților vândute prin câteva ziare. După mine, ambele sunt periculoase. Ele uniformizează.

    • andrei

    • 14 ani în urmă

    Mai interesant ar fi de citit raspunsurile, speram ca nu in coada de peste diplomatic, cum mai procedeaza analistii…caci intrebarea e pe toti peretii, pe toate zidurile, in toate mintile curioase…

    1. @andrei: Dan Dungaciu se poate apăra și singur. Cu siguranță, era nevoie ca cineva să pună aceste întrebări. Răspunsurile lui Dungaciu nu sunt nici în coadă de pește diplomatic, nici în coadă de păun pășunist. Deocamdată, este unicul analist public din România care urmărește atent procesele din Basarabia. Pe la începutul anilor 90 au fost mai mulți. Dar, treptat, s-au orientat cu analize spre zone mai bănoase. Și i-am pierdut pe drum. E bine? E rău? Veți vedea cartea. O veți citi. Ca să nu rămânem doar la graffiti cu „Basarabia e România!”

    • andrei

    • 14 ani în urmă

    completez: o intrebare in formula unei exclamatii (!), pentru multi ramane totusi o intrebare (?).

    • Mircea

    • 14 ani în urmă

    “Opera” staliniana de a diviza teritoriile pentru a forma republici cu noi frontiere în fosta URSS a fost “geniala”, caci situatia actuala este o capcana, mi se pare. Admitem ca Romania îsi recupereza teritoriile legitime, atunci RM devine transnistrie, Ucraina nu mai stiu ce devine cu Polonia, Rusia si evetual Turcia, pretendente la teritorii. Si mai sunt si alte frontiere în Europa de acest gen. Se poate oare hotarâ aceasta problema în mod pasnic? Nu cred. Care va fi pretul acestor schimbari? Nu ne imaginam înca. Cred ca în stabilitatea teritoriilor e cointeresata UE, caci ar putea recupera eventual MD si UA, si în destramare ar fi interesata mai mulr RU, care are multe de castigat si chear supremattia asupra UE.

    1. @Mircea: Ar fi un lanț. Imens. Și mă tem că nici Rusia sau și mai ales Rusia va avea de suportat consecințe pe care nimeni nu vrea să le vadă nici în cele mai negre vise.

    • Cristi

    • 14 ani în urmă

    Basarabia este Moldova de est si parte integranta a Romaniei. Identitatea moldovenesaca este parte a identitatii romanesti.
    Reintregirea Romaniei , la fel ca a Germaniei, este doar o chestiune de timp. La noi poate fi si in doua state , dar cu spatiu economic si cultural comun.

  1. Sper să aibă răspuns şi la întrebarea unui alt grafitti, ceva mai puţin recent: “Kişinev – russkii gorod”, încris de natzbolul de atunci pe Arcul de Triumf din Chişinău?

    • Catalin

    • 14 ani în urmă

    Domnu Erizanu,
    Prof Dungaciu, ardelean si pe deasupra din generatia tanara,e dat exemplu cu… Romania lui cu tot !! Ba afirmisi ca erau prin anii 90 mai multi , dar… OK!! Stau si ma intreb asa, de unul singur,R.Moldova (sau sa-i spun Basarabia?) cu ditamai Academie, institut de istorie, cercetatori si “etc”de ce nu a scos in fata nici un gabarit asemanator? Se stie mai bine istorie romaneasca la Bucuresti decat la Chisinau? Ce-o fi la anul de gratie 2012 atunci? Lasam Bucurestiul sa-si manifeste iar tezele lui…imperialiste? Iar Chisinaul sa le demaste copios, sistematic si secondat de chibitela de pe margini? Tare as vrea sa vad un nume romanescbasarabean care sa faca a acelasi lucru la Chisinau, iar noi aici sa ne scoatem palaria!!
    Nu de alta, dar de botani, armanzi si alte nume de storici(sic!)m-am cam plictisit. Pare-se ca B.P. Hasdeu , atunci cand a pus bazele stiintifice ale specificului latinitatii limbii romanesti(par igzamplu)ne-a lasat pe toti cu gura cascata si pas de mai zi ceva , pana in ziua de azi.Pana si purismul latinist ardelenesc a palit in fata lui definitiv. Ori poate nu mai stiu eu ce s-a intamplat in istoria asta indeobste numita romaneasca?

    1. @Catalin: Dacă unei clădiri din Chișinău îi spui Academie, atunci ea din oficiu nu este și Academie.
      Dacă Bucureștii vrea să audă atunci va auzi sau a auzit de Oleg Serebrian cu geopolitica, Iulian Fruntașu cu „Istoria etnopolitică”, Stela Ghervas cu Strurdzeștii ei, Tamara Cărăuș cu identitatea, Diana Dumitru, Virgil Pâslariuc, Igor Cașu, Petru Negură și toată generația tânără adunată în jurul lui Igor Șarov. Nu sunt BP Hasdeu. Acești istorici. Dar eu îmi scot pălăria. În fața lor.
      Să încercăm să ne facem onest și firesc treaba. Fiecare în domeniul său. Și atunci, indiferent din ce colț românesc va apărea, va fi bine. Nu sunt adeptul unei competiții geografice pe IQ.
      Dungaciu a rămas fidel Basarabiei. Și atunci când era în vogă, și atunci când n-a fost în vogă.

    • Mircea M

    • 14 ani în urmă

    Bună ziua dl.Gheorghe Erizanu
    Vă rog să-mi răspundeți în cîteva cuvinte puncutul dvs. de vedere sau poziția dvs. despre modul de organizare a Salonului Intenațional de Carte, organizat de Biblioteca Națională în toamnă. Dacă sunteți un susținător al salonului aș dori să-mi comunicați cum contribuiți la modernizarea acestuia, atît sub aspectul produslui editorial poligrafic cît și sub aspectul organizatoric.
    Vă mulțumesc!
    Cu respect Mircea!

    1. @Mircea M.: Părerea mea nu coincide cu părerea organizatorilor Saloanelor de carte din Chișinău. Nici cu cei din primăvară, nici cu cei din toamnă. Dar oamenii sunt bine intenționați. Le respect opțiunea și entuziasmul. Cartierul a lipsit la niște ediții. Când komuniștii își bifau dragostea vizavi de carte.
      Piața de carte românească are două târguri importante. Și el se numește Gaudeamus.

    • andrei

    • 14 ani în urmă

    Domnule Erizanu, prin replica dvs. (oparita ?), citez: “Dan Dungaciu se poate apăra și singur. Cu siguranță, era nevoie ca cineva să pună aceste întrebări. Răspunsurile lui Dungaciu nu sunt nici în coadă de pește diplomatic, nici în coadă de păun pășunist.”, desi include remarci in fond simpatice, insinuati ca eu l-am atacat sau ca am sugerat ca el sau cartea dansului nu si-ar putea juca cu succes rolul de avocati ai apararii. Ceea ce nu este in concordanta nici cu exprimarea mea, nici cu intentiile din spatele acesteia. Era doar o speranta (sper ca nu va fi …), si desigur include intentia mea de a cumpara si citi cartea pentru a afla care este raspunsul lui Dungaciu la intrebarea sau afirmatia de pe ziduri si buze. Toate cele bune.

    1. @andrei: Scuze. Cred că am greșit tonalitatea lecturii.

    • Mircea M

    • 14 ani în urmă

    Care este motivul că editura Cartier a chiulit la cîteva ediții ale salonului și cum credeți ce perspective de viitor are acest salon internațional de carte din Moldova?
    Vă mulțumesc pentru mesaj!
    Cu respect Mircea M!

    1. @Mircea M.: Stepaniuc ne dădea în cap prin legislație. Vorbesc de editori. Iar la saloane noi ar fi trebuit să arătăm performanțele cărții în Republica Moldova. Performanțe datorate grijii lui Stepniuc. Or ele erau în pofida lui.
      Nu sunt Baba Vanga. Nu pot citi viitorul. Totul se schimbă.

    • andrei

    • 14 ani în urmă

    Domnule Erizanu, chiar nu e cazul de scuze, voiam doar sa lamuresc o eventuala neintelegere (ton, text, context). Succes in tot ce faceti, ca faceti bine.

    • Nic Arsanca

    • 14 ani în urmă

    Interesant, tot ceea ce s-a scris anterior …
    Deci, este doar o problemă de timp …
    Să sperăm că este doar o problemă de timp …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe rezultate...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Mai multe rezultate...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors