Blog

Poetul Andrei Strâmbeanu a luat Premiul Național. Pentru întreaga Operă Nescrisă.
„De fapt, pe tine ar trebui să te calce o maşină, să rămâi fără picioare, abia atunci ai deveni un adevărat scriitor. Dumnezeu ţi-a dat de toate, în afara puterii de a sta pe scaun.” (Ion Druță într-o discuție cu Andrei Strâmbeanu).
Poetul Andrei Strâmbeanu este dramaturg, publicist și om politic.

Comentarii(27)

    • catalin codru

    • 12 ani în urmă

    lista e foarte tare anul acesta.strambeanu e cireasa din centru tortului)))

    1. @catalin codru: Lista e ca și la premiile USM din acest an. Lângă nume foarte bune sunt și scăpări abisale.

  1. Se intelege din aceasta postare ca Andrei Strambeanu e departe de a fi numit scriitor

    1. @talex: El poate fi numit oricum. Poet, dramaturg, publicist, om politic. Dar n-are operă.

    • catalin codru

    • 12 ani în urmă

    toata lumea stie- ca catelul zburator e o piesa buna!/asa se termina o epigrama de pe timpuri/
    ))))

    • mircea v. ciobanu

    • 12 ani în urmă

    Cătălin, iată epigrama:
    Ştie orice spectator,
    Ştie fiecare,
    CĂ “CĂŢELUL zburător”
    E o piesă mare.
    (Aureliu Busuioc)
    Diagnoza lui Druţă e valabilă, tratamentul însă nu e deloc eficient. Nu ajută! Este irmediabil. Nu mediocritate, ci nulitate. Vorba aceluiaşi Busuioc:
    Volumul lui
    Se trece sub tăcere.
    De unde nu-i
    Nici Dumnezeu nu cere.
    Mi-i groază însă de oamenii (unii – cu simţ estetic), de prietenii care l-au promovat.

    • Maria Șleahtițchi

    • 12 ani în urmă

    Dacă Uniunea Scriitorilor din Moldova l-a propus pe Strîmbeanu pentru premiul național atunci aceasta are o mare problemă de autopercepere și de promovare a valorii autentice. Nu știu la care prieteni cu simț estetic se referă Mircea V. Ciobanu, fiindcă modul cum se jurizează rămîne învăluit în taină, dar faptul că „succesul de moment” revine mediocrității este cert. Dacă la acordarea premiului s-ar fi ținut cont de valoarea estetică, laureat trebuia să fie Galaicu; dacă s-ar fi condus onorabilul juriu de impactul cultural al operei în timp, de opoziția față de regimul comunist-totalitar a autorului ei, laureat trebuia să fie Ion Ciocanu. Nici de această dată nu a fost să fie. Va fi oare vreo dată?

    1. @Maria Șleahtițchi: Răspuns optimist: va fi. Doar că în altă viață. Și în altă parte.

  2. Jale, delir şi derivă!

    1. @vladimir b.: La Uniunea Pictorilor e ok. Platon se clasicizează. Și îi stă bine.

    • catalin codru

    • 12 ani în urmă

    mersi domnului ciobanu,chiar o cautam!/epigrama/

    • mircea v. ciobanu

    • 12 ani în urmă

    Maria, eu mă refeream la Arcadie Suceveanu. cel care l-a promovat insistent atât la Consiliu, cât şi – deduc din rezultatul obţinut – în comisia guvernamentală, al cărei membru era (ca scriitor, ca preşedinte al breslei). De la comisie ce poţi lua? Cine să decidă cine este poetul naţional? prim-ministrul? viceprim-ministrul?
    Marie, ia spune tu, ne trebuie nouă să facem parte dintr-o uniune de creaţie în care măsura lucrurilor e Strâmbeanu? Şi asta e uniunea CA ŞI CUM NOUĂ…

    1. @mircea v. ciobanu: De fapt, noi ne batem cu niște invenții sovietice. O Uniune creată la indicațiile lui Stalin. Un premiu care s-a numit Stalin, Premiul de Stat și, mai nou, Național. Și Uniunea, și Premiul, și Consiliul, și Juriul fac parte dintr-un alt sistem. Nu e același pe care l-am visat noi, naivii.

    • mircea v. ciobanu

    • 12 ani în urmă

    Da, Gheorghe, ai dreptate. Şi chiar nu mă deranjează prea tare fel de fel de bazaconii paraculturale.
    Pe mine mă întristează Arcadie Suceveanu.

    1. @mircea v. ciobanu: Cred că și pe Arcadie Suceveanu îl întristează Arcadie Suceveanu.

    • ssandu

    • 12 ani în urmă

    Logica juriului: dacă oferim PN lui A.Srâmbeanu atunci de ce să nu i-l dăm şi lui V.Pasat? Sau invers: daca V.Pasat – da, atunci de ce nu şi A.Strâmbeanu?

    1. @ssandu: Valeriu Pasat a scos câteva volume ticsite cu documente. Istoricii noștri au de lucru pe zece ani doar în baza acestor cărți.

    • Ion

    • 12 ani în urmă

    Ce Dumnezeu n-a dat, la farmacie nu cumperi…

    • Ion

    • 12 ani în urmă

    Motivatia acordarii premiului domnului Andrei Strâmbeanu:
    “Andrei Strâmbeanu, poet, publicist, prozator, dramaturg, s-a manifestat plenar în mai multe genuri literare încă din anii 60 ai secolului trecut. În poezie excelează cu poemul Lupii şi o serie de poezii, unele devenite şlagăre muzicale, ele culminînd cu cîntecul Primăvară, muzică de Mihai Dolgan, care de aproape 50 de ani se interpretează la noi şi în toată lumea doar în limba română. În proză – cu nuvela Gîndacul de Colorado, pe care critica literară o situează în rîndul celor mai bune nuvele româneşti. În acelaşi timp, Andrei Strîmbeanu a apărut şi cu alte nuvele în antologii de proză în străinătate, alături de scriitori ca Şolohov, Aitmatov, Şukşin, Solouhin, Druţă, Astafiev şi alţii. Cele 7 piese ale sale, dintre care 5 au fost apreciate cu Premiul I, una cu Premiul II, iar Oltea cu Premiul UNICla Concursurile de dramaturgie a Ministerului Culturii, toate jucate, iar trei dintre ele continuînd să se afle de ani de zile în repertoriul teatrelor profesioniste şi a celor populare, mai cu seamă Oltea care e studiată în şcoli, îl situează pe andrei Strîmbeanu printre dramaturgii de seamă ai literaturii noastre.
    Andrei Strâmbeanu a fost recomandat de Uniunea Scriitorilor din Moldova şi de Ministerul Culturii.”

    1. @Ion: Văleu, și-au dat seama și l-au numit cu toate cuvintele. Inițial era doar „poet”. „Primăvara”, textul, îi exprimă perfect profunzimea. Problema nu este în Andrei Strâmbeanu. El nu are nicio problemă. Problema e în anecdoticul „principii și valori”. Care sunt ele?
      În rest, „primăvară, primăvară, te întorci a câta oară?”

    1. @Ion: Mulțumim pentru completare. De fapt, înainte de anunțarea laureaților, toate premiile importante anunță lista candidaților, apoi lista scurtă, apoi premianții. Așa se face. Așa e corect.

  3. Da, da, PN pentru Valeriu Pasat! Oricum munca lui trebuie cumva recompensată, şi de ce să nu fie din start PN?!
    PLEDEZ în deplină cunoştinţă de cauză!

    1. @vladimir b.: Cei care știu volumele publicate de Valeriu Pasat și ce înseamnă pentru istorici acele documente scoase din arhive au salutat acest premiu. E un premiu pe bune. A fost înaintat de Institutul de Istorie (Gheorghe Cojocaru, director).

  4. Minunat! Altfel nici nu trebuia să se întîmple!

    • Mihail

    • 9 ani în urmă

    DECERNAREA PREMIULUI NATIONAL AL REPUBLICII MOLDOVA IN DOMENIUL LITERATURII S-A TRANSFORMAT INTR – UN FARS RUSINOS.
    Au fost desemnati laureatii Premiului National al RM pentru anul 2015. De exemplu, in domeniul literaturii – poetul Emilian Galaicu – Paun pentru… (de risul gainilor?..) un volumas de poeme numit „Arme grăitoare”. Acesta a mai fost propus (sic!) si in anul 2012 (v. notite de Gh.Ierizanu) pentru… romanul „Țesut viu. 10 x 10”. Atunci “a invins” A.Strimbeanu pentru (cum s-au exprimat mai multi, inclusiv acelasi Gh.Ierizanu)… intreaga “opera nescrisa”.
    Conform Hotărîrii Guvernului Nr. 399 din 12.06.2012 cu privire la Premiul Naţional,
    “PREMIUL NAŢIONAL, ÎN VALOARE DE 100 MII LEI, care SE ACORDĂ cetăţenilor Republicii Moldova PENTRU REALIZĂRI REMARCABILE CARE AU ÎMBOGĂŢIT SUBSTANŢIAL ştiinţa, tehnologiile, CULTURA, arta şi sportul, AU AVUT UN APORT DEOSEBIT LA PROMOVAREA IMAGINII POZITIVE A ŢĂRII PE PLAN INTERNAŢIONAL, UN IMPACT CONSIDERABIL asupra progresului tehnico-ştiinţific şi social-economic, ASUPRA CULTURII NAŢIONALE ŞI MONDIALE.
    Intrebare: Chiar atit de considerabil si substantial a imbogatit literatura din Moldova, a promovat imaginea pozitiva a tarii pe plan international si a avut un impact considerabil asupra CULTURII NATIONALE SI MONDIALE volumasul lui Em. Galaicu-Paun incit sa i se acorde acest “premiu prestijios”?…
    RUSINE PENTRU TARA!!!
    Apropo, Em. Galaicu-Paun este poetul care cel mai mult a murdarit imaginea orasului Chisinau (merit pentru care a fost inclus si in cartea “Chisinaul in literatura” – v. pag. 90), care scrie –
    “Ch-ău oraș de cîmpie pleostit ca o balega-n drum (…)
    ………………………..
    capitala
    cu un nume de parca-ai da drumul la apa in timp ce
    te… Ch(iș)-
    in)au albă chiuvetă in care se spala pe mîini prim- miniștrii schimbați la un an (…)”

    1. @Mihail: Era rușinos pentru țară dacă EGP scria despre un Chău de poveste. Irial. Poemul chiar e bun.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe rezultate...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Mai multe rezultate...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors