Blog

L-am găsit în două trimiteri pe net. Una era un referat despre el. Alta era cu un text pirat din „Singur în fața dragostei”. Îl puteai descărca. Și citi. Gratuit. Piratate sunt doar textele bune. Nu avem atât de mulți scriitori basarabeni cu texte piratate.
A avut o pensie personală. Prin anii 90, când au fost anulate pensiile personale ale foștilor nomenclaturiști komuniști, a nimerit și el în listă cu tot cu pensia sa de merit. Și de atunci trăiește cu o pensie mai mică decât cea a fostei femei de serviciu de la Uniunea Scriitorilor.
Are 84 de ani. E Aureliu Busuioc. Este autorul unuia dintre cele patru romane ale literaturii române din Basarabia, care au făcut istoria literaturii române din anii 60 ai secolului trecut. Fumează câte trei pachete de „Temp” pe zi. După moartea soției. Publică câte o carte pe an. E fericit că a intrat în „marasm” la 84 de ani, spre deosebire de alții, care intră la 44 de ani.
Nu zic nimic nici de bursă de merit, nici de Academie, nici de Uniunea Scriitorilor.Nu vorbesc nici despre grija față de oamenii în etate, nici de cultura statului, nici de atitudinea statului față de cultură.
E „Hronicul găinarilor”.
Va veni „Și a fost noapte…”, ultimul roman al lui Aureliu Busuioc. Va fi pe net. Piratat. Printre puținele romane ale literaturii române din Basarabia. Apreciez libertatea internauților. Apreciez lectura. Dar atunci când tragi un text, care încă e sub drepturi de autor, iar autorul trăiește dintr-o pensie de sub o mie de lei pe lună, poate merită să investești într-o carte. Cei 6 sau 8 lei se vor duce la un tânăr de 84 de ani din cei 60 sau 80 de lei din prețul cărții. Dacă nu avem grijă de oamenii în etate, investește, cel puțin, în acești tineri scriitori.
Avem doi sau trei. Atât.

Comentarii(14)

    • catalin codru

    • 13 ani în urmă

    erizanu-ум,честь,совесть нашей епохи.pe timpul sovietic,aureliu busuiok imi producea spaima.fiecare an nou de invatamint incepea cu o poezie despre lenin scrisa de dumnealui si era greu sa o memorez dupa vacanta.in clasa a patra a fost o exceptie,prima poezie a fost chiar de tatal meu,tot despre lenin/ma-nchin acelei minti…./am luat nota 3 ,si toata clasa era fericita)))inca ceva acum nu demult s-au implinit o suta de ani de la nasterea lui andrei lupan.nimik nu s-a scris.insa poate nu stiti ca el a readus clasicii romani in manualele scolare din RSSM.toata stima pentru aureliu busuioc.ii cunosc foarte bine biografia,pacat ca asa personalitati nu au o batrinete linistita si asigurata.unii au fost privati de pensii si de drepturi bine meritate, altii chiar de amintire si recunostinta.cand vam citit postarea pe blog imediat am gasit fisierul,,singur in fata dragostei,,dar nul kopii.cand vin pe acasa chiar imi cumpar cartea,mersi.

    1. @catalin codru: Frumos comentariu. Și trist.
      N-am nimic cu um și cesti. Nu vreau și nici nu mă interesează lucrurile globale. M-aș simți ca Wenger, antrenorul, când Arsenal a încasat 4 goluri.
      „Alin adie Appassionata…” am învîțat-o și eu. Dar n-a intrat în lista literaturii române din Basarabia. În lista mea.
      Andrei Lupan l-am învățat după „Legea găzduirii”. Pe Anatol Codru l-am învățat din „Piatră de citire”. pe Aureliu Busuioc l-am învățat din „Singur în fața dragostei” și câteva poezii. Și Lupan, și Codru erau cu volume. Busuioc la capitolul poezie era punctat cu câteva poezii. Dar Busuioc era și la proză, și la dramaturgie. Pe „Radu…” l-am citit dactilografiat.
      Un pădurar mi-a spus că l-a citit recent pe „Unchiul din Paris” a lui Busuioc. pentru prima dată. A fost o lectură pasională.

  1. Desi obligatorie in scoala, Appassionata lui Busuioc era de fapt o compunere… insurgenta: exista numeroase marturisiri ca Lenin (Vladimir Ilici) turba cand auzea Appassionata, nu-i placea deloc aceasta compozitie a lui Beethoven.
    Deci, AB a fost un disident mai sofisticat 🙂

    1. @vasgar: Frumoasă completare.

    • catalin codru

    • 13 ani în urmă

    vasgar .nu am spus ca a fost un poet al sovietelor.multi au platit taxa regimului((

  2. @catalin codru
    dar nu va reprosez nimic. am completat doar ceea ce, pe buna dreptate, ati afirmat dvs.
    AB a fost uneori un poet al sovietelor, dar unul mai elegant, cu referinte culturale mai pretentioase. in cazul Appassionatei a cam dat-o in bara, a topit artistic (total gresit) un zvon despre melomanismul lui Lenin. nimeni n-a sesizat eroarea de fond a poemului lui Busuioc, pentru ca nimeni nu si-a imaginat ca cineva poate scrie neadevaruri despre Lenin. acum se stie (vezi muzicologul Solomon Volkov s.a.) ca Ilici turba cand auzea Appassionata lui Beethoven. iar noi, cand recitam acest poem in cadrul unor serate omagiale, de fapt ii faceam rau “bunicului” din mausoleu…

    • Ionel

    • 13 ani în urmă

    6-8 lei din pretul cartii merg la autor (din 60 – 80 de lei). Ridicol. Adica zece procente ii revin autorului.
    Bravo, Ghita. Daca o sa cumpere 1000 de oameni (!!!) cartea, o sa ajunga nice zece mii de lei la autor. Sa se mai chinuie vreo cateva luni pana a muri.
    Bravo, Ghita. Daca or cumpara-o 100, o sa-i ajunga 600-800 de lei.

    1. @Ionel: 10 la sută este marja de sus. Ghiță nu are nimic cu niște reguli de piață. Editurile mari românești lucrează cu 6 – 8 la sută. Dacă vă referiți la onorariile din perioada sovietică, atunci ele erau pentru servicii propagandistice.

    • Ionel

    • 13 ani în urmă

    Mai, Ghita. Daca altii fac asa sau mai rau, nu inseamna ca si tu tre’ sa faci asa, nu?
    Scrii un articol, pentru ca un biet scriitor pensionar sa castige 600-800 de lei pentru o carte (!) si explici prin comentarii ca asa-s regulile pietii. Of-of.

    1. @Ionel: Cumva sunt editor care trăiesc din petrol sau sunt căsătorit cu o văduvă de milionar?

    • Ionel

    • 13 ani în urmă

    Nu, esti un editor marunt dintr-o tara marunta cu o soarta marunta. Impacat cu soarta’i.

    1. @Ionel: Vei fi fiind un cititor imperial, de pe o platformă imperială.

    • catalin codru

    • 13 ani în urmă

    domnu erizanu!cine -i asta ionel?chiar ma intereseaza…

    1. @catalin codru: Ionel e un om care iubește oamenii. Foarte mult. Cam atât știu despre el. Poate își face el portretul. Dacă-l îndemnați.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe rezultate...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Mai multe rezultate...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors