Blog

Pentru 2 aprilie, Ziua Mondială a Cărții pentru Copii, portalul Talent House a solicitat un top al cărților pentru copii. Săptămâna trecută, la Bologna, s-a încheiat Târgul de Carte al Cărții pentru Copii (cel mai important în domeniu). Cartea Balada celor cinci motănași de Ion Druță cu desene de Mihaela Paraschivu, fiind una dintre cele mai căutate cărți de la standul României, după cum ne informează cei prezenți acolo.  Cartea este și printre cele mai frumoase cărți românești ale lui 2015.
Săptămâna aceasta se deschide la ModExpo (Chișinău) Salonul de Carte pentru Copii. Unde veți găsi cărțile Cartier. Democratic expuse pe raft.

Albinuța. Ediția 2015. Ediția a XV-a.
Albinuța. Ediția 2015. Ediția a XV-a.

  1. Albinuța de Grigore Vieru. Desene de Lică Sainciuc

Pentru că de la prima ediția, cea din 1979, și până la ediția a XV-a, cea din 2015, generații de copii au învățat literele, cifrele, bunătatea și bunul simț de la Grigore Vieru și Lică Sainciuc. Dacă noi, copiii noștri și nepoții noștri suntem  un pic mai buni, atunci meritul este al Albinuței. Noroc că i-am avut pe Grigore Vieru și Lică Sainciuc. Și mare noroc că ei, prin 1978, s-au apucat să-i învețe literele, cifrele și culorile pe copii lor. Și de atunci toți copiii de aici învață a citi și a socoti ca și cum ar fi copii lui Grigore Vieru și Lică Sainciuc. De obicei, un exemplar se cumpără pentru copil. Ca să învețe. Și altul pentru viitorii copii al copilului de acu. Așa au făcut părinții noștri. Așa am făcut noi. Așa vor face copii noștri.

  1. Alfabetul cu povești de Lică Sainciuc

Deoarece Lică Sainciuc este un veșnic copil, pe parcursul celor aproape 40 de ani cât a apărut Albinuța, el tot a căutat și a tot făcut alte desene, și alte desene la literele alfabetului. Apoi a găsit povești. Și deoarece nu încăpeau în Albinuța a decis să facă o altă carte. O continuare a Albinuței: Alfabetul cu povești.

„Balada celor cinci motănași” de Ion Druță. Ilustrații de Mihaela Paraschivu
„Balada celor cinci motănași” de Ion Druță. Ilustrații de Mihaela Paraschivu

  1. Balada celor cinci motănași de Ion Druță. Desene de Maihaela Paraschivu

Este o bijuterie editorială. Textul e cunoscut și este unul dintre cele mai frumoase pentru copii. Ilustrațiile Mihaelei Paraschivu îi dau o altă perspectivă vizuală. Cartea a intrat în top 26 cele mai frumoase cărți românești ale anului trecut.

  1. Mama de Grigore Vieru. Desene de Igor Vieru

Pentru că este Grigore Vieru cu: „Ușoară, maică, ușoară,/ C-ai putea să mergi călcând/ Pe semințele ce zboară/ Între ceruri și pământ.” Și desenele sunt ale lui Igor Vieru, prietenul poetului din Duminica cuvintelor. Este a doua ediție. Pentru prima dată cartea a apărut în 1975.

„Capra cu trei iezi” de Ion Creangă. Desene de Igor Vieru
„Capra cu trei iezi” de Ion Creangă. Desene de Igor Vieru

  1. Capra cu trei iezi de Ion Creangă. Desene de Igor Vieru

Igor Vieru a reușit să ilustreze luminos și cu multă dragoste una dintre cele mai sângeroase povești românești: Capra cu trei iezi de Ion Creangă.

  1. Pâine cu rouă de Grigore Vieru. Desene de Roman Tolici

Poetul Grigore Vieru are câteva proze pentru copii. Și ele sunt atât de frumoase încât meritau să apară separat, în cărți dine făcute, viu ilustrate. Roman Tolici este unul dintre cei mai bine cotați pictori români ai momentului.

  1. Povestea furnicii de Ion Druță. Desene de Silvia Olteanu

Știm povestea furnicii lui Ion Druță, care „trei zile a cutreierat culmea dealului – trei zile lungi de vară și toate trei au fost în zadar, căci de fiecare dată se întorcea fără nimic.”  Dar cum vede o furnică lumea, care este înspăimântător de mare, ne-o arată pictorul Silvia Olteanu, membră a Clubului tinerilor graficieni de carte de la București.

  1. Toporul cu coadă de păun de Grigore Vieru. Desene de Ghenadie Popescu

Proza lui Grigore Vieru văzută dintr-o perspectivă surprinzătoare, așa cum ne obișnuiește artistul plastic Ghenadie Popescu. Cunoscut nouă, mai degrabă, prin călătoria și geografia mămăligii moldovenești sau prin filmele sale de animație. Ghenadie Popescu este la prima carte ilustrată.

„Povestea codrului” de Mihai Eminescu. Ilustrații de Igor Vieru
„Povestea codrului” de Mihai Eminescu. Ilustrații de Igor Vieru

  1. Povestea codrului de Mihai Eminescu. Desene de Igor Vieru

Versuri clasice. Desene clasice. Mihai Eminescu. Igor Vieru.

  1. Povestea lui Harap-Alb de Ion Creangă. Desene de Lică Sainciuc

Povestea lui Harap-Alb, văzută de Lică Sainciuc. Desen după desen. În 144 de pagini. Aveți nevoie de această cifră. Cartea nu e numerotată.
Rămânem la clasici: Eminescu, Creangă, Vieru, Druță. Și la pictorii clasici: Igor Vieru, Lică Sainciuc. Și la clasicii de mâine: Roman Tolici, Mihaela Paraschivu, Silvia Olteanu, Ghenadie Popescu.
 
 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe rezultate...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Mai multe rezultate...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors