Blog

Dintre nepoții bunicăi eram cel mai mare. Pe verișoară-mea, bunica o lega cu un brâu la mijloc, iar celălalt capăt al brâului îl prindea de păretar. Ca să nu cadă verișoară-mea de pe pat. Să nu umble printre mulțimea de obiecte dintr-o gospodărie de la țară. Verișoară-mea, fată isteață, se cobora din pat și întindea păretarul. Avea treburile ei. Bâjbâia cu mâna prin blide, saci, cuptor. Până mâna i-a fost prinsă, într-o zi, în capcana pentru șoareci pusă în cuptor. Și mi-a arătat o mână-capcană. Pentru compătimire. În loc de compătimirea mea a avut un „așa-ți trebuie”. Păretarul a fost practic scos de pe perete. De sub el a căzut o fotografie a unui băiat blond, cu ochi mari, plin de viață. Fotografia era ascunsă după păretar de ani buni. Era decupată dintr-o revistă veche. Am crezut că este portretul de copil al lui Lenin, cel pe care îl purtam în clasele primare pe steluța de octombrel.
Eu am ridicat portretul băiatului. Verișoară-mea și-a ridicat octavele jalei. Ca s-o audă, oriunde ar fi fost, bunică-mea. După suflatul în mâna-capcană, liniștită spaima, verișoară-mea a fost dusă acasă, la Lipcani. Și eu am rămas cu bunica.
Seara am întrebat-o pe bunică-mea cine e în fotografia, care era în spatele păretarului.
– E Regele Mihai. Când era copil. A fost cel mai bun rege pe care l-am apucat eu. A fost mai bun decât țarul Nicolai. Carol umbla cu  Ileana. Stalin a fost o lighioană. Malenkov, Beria erau niște bandiți. Hrușciov ne-a făcut de râs în fața întregii lumi cu bătutul bocancului.
De Brejnev bunică-mea niciodată nu zicea nimic de rău. Nici de bine. Constata că pe timpul lui e pace. Deja era bine.
Bunică-mea mai știa că Stalin i-a dat un ordin mare Regelui Mihai: Pobeda. Nici Stalin n-avea acel ordin. Apoi că a fost nevoit să părăsească țara. Fără nimic. Mătușa Jenea, care era soție de președinte de colhoz, îi asculta discursurile Regelui Mihai la Svoboda. Erau o dată în an. Cele de Crăciun. Și duminicile, așa se obișnuia, să-și facă vizite, discutau despre ale lor, iar în primele duminici de an discutau despre Rege. Despre consăteanul lor care a fost în Garda Regală. Și l-a văzut pe Rege. Și că s-a jucat cu Regele. Eu nu-mi închipuiam că un Rege bun se poate juca. Un rege bun judecă, face dreptate, conduce oastea.
Atunci voiam să am și eu un Rege. Al meu. De-o seamă cu mine. Să mă joc cu Regele Mihai, băiatul blond, de pe fotografia decupată din revistă.
Erau anii 70. Într-un sat de pe malul Prutului. La 70 de kilometri de Cernăuți. În RSS Moldovenească. Și eu am avut un Rege. Al meu. De-o seamă cu mine. Era Regele Mihai. Cel mai bun Rege pe care l-a avut bunică-mea în viața ei.
 

Comentarii(2)

    • catalin codru

    • 7 ani în urmă

    prima data l-am vazut pe regele mihai pe o moneda. erau cinci lei ,pare-mi-se! a fost un schimb-cinci lei contra cinci copeici tariste. eu mai aveam copeici din alea si , sigur, m-am crezut ala smecher, care a profitat din acel schimb. eram in clasa a patra si inca nu citeam in grafia latina, dar n-a fost mare treaba sa pot citi- mihai regele romanilor. cumva mi se intiparise, pe mult timp, acea inscriptie monetara- suna tare, avea greutate…

    1. @catalin codru: Leul regal și copeica țarului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe rezultate...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Mai multe rezultate...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors