Blog

În 2007 Republica Moldova a semnat cu Federația Rusă acordul de livrare al vinurilor moldovenești pe piața rusă. În dreptul componentei „dibutilstalat” a fost trecut 00,00%. Apa minerală franțuzească, rusească, ucraineană conține dibutilstalat. Biberoanele pe care le sug pruncii lui Onișcenko conțin dibutilstalat. Vinurile franțuzești sau italiene au o marjă care permite conținutul dibutilstalatului. Marjă acordată de Federația Rusă.
Aflu de la RFI, într-o declarație a unui membru al comisiei de investigare a incendiului de la maternitatea din Giulești, că motivul incendiului este „o priză moldovenească”. Știam că Republica Moldova nu produce nimic. Iar piața electrocasnicelor e plină de produse chinezești. Aflu că Centrul Orbilor din Republica Moldova a produs, cândva, prize.
Iată așa am învățat cuvântul dibutilstalat. Dacă nu erau rușii, atunci nu știam de el.
Iată așa am învățat că am avut cândva prize „Made in Moldova”. Dacă nu erau românii, atunci nu știam.
Mai bine nu știam.

Comentarii(9)

  1. Gheorghe, parafrazez, în context: “Dacă nu aflam, filozof rămâneam”…
    Eu am ştiut şi până acum să în Moldova s-au produs prize (dar poate că se mai şi produc). E vorba de muncitorii cu deficienţe de văz, de auz…
    Dacă noua guvernare a Moldovei va semna la nesfârşit decrete, avem şanse să ne revedem, în regim de urgenţă şi pe neaşteptate, neamurile care muncesc în Rusia. Pentru că vinurile moldoveneşti au fost urmate de merele, la fel moldoveneşti. Ce mai produce Moldova? Furcte şi legume? Nici acestea nu vor mai ajunge pe piaţa rusă. Pentru că “conţin” viermi… sau mai ştii ce…
    Şi ce va zice guvernarea noastră dacă producătorii autohtoni vor ieşi în centrul Chişinăului, la proteste, aşa cum au făcut nu de mult “colegii” lor din alte capitale europene??? Se vor bucura de mai multe voturi??? Mă îndoiesc…
    Miroase a trandafiri… pe drumul revenirii comuniştilor la cârma Moldovei…

    1. @Tatiana: E o chestie cu două capete această milă a pieței ruse. Nu poți trăi din milă la nesfârșit. Nu poți avea viitor din contrabandă cu țigări în România și din produse agricole exportate doar în Rusia. Și acceptate „când și cum vor mușchii mei”. Se negociază niște reguli de joc reale. Nu se semnează acorduri ca-n povești.
      Piața agricolă din Moldova a fost distrusă la mijlocul acestui deceniu, când produsele agricole din Polonia au dominat și mai continuă să domine piața autohtonă. Piața lactatelor, piața cărnii este în aceeași situație. Fabricile de înghețată din Moldova importă lapte din Bielorusia.
      Am uitat să facem vinuri bune (dacă am știut vreodată), deoarece Rusia înghițea tot. Am început a pune chimicale cu pumnii la rădăcina fiecărui mohor, poate va da roșii cât dovlecii de mari. Și unicii care produc ceva în Moldova sunt nevăzătorii. Cine poate să vină la conducere într-o asemenea țară?

    • Mircea

    • 14 ani în urmă

    Fenomenul se aseamana unui joc: te vreau, nu te vreau,… Devine chear o pasiune, obsesionala, as zice. Ne lipseste determinare, ne lipseste… falusul. Am fost atata timp calariti de “fratii” de la rasarit si tot de la ei asteptam mila!

    1. @Mircea: Moldova e ea. Nu poate avea falus. Și Rusia e ea. Și România e ea.
      Uzbechistanul e el.

    • Mircea

    • 14 ani în urmă

    Dar poporul e el:)

    1. @Mircea: Cine are nevoie de popor?

    • Mircea

    • 14 ani în urmă

    Popor concordeaza cu putere. Adica, unit,un popor e puternic. De popor au nevoie cei ce vor putere, si cei care il iubesc. Nu cei care il urasc. Cei care il urasc sunt numerosi, cei care il iubesc sunt putini. Cei care vor putere îi vedem. Si poate sunt printre ei si de cei care il iubesc? Ori poate visez?

    • andrei

    • 14 ani în urmă

    Felicitari editurii Cartier pentru minunata idee de a scoate cartea Mariei-Paula Erizanu. Merita promovata la ambasadele si in librariile din Romania, Franta, Anglia etc.
    Este un fenomen, si sunt mandru ca in sfarsit a aparut un text valoros si credibil pe acest subiect (SINGURUL important pana acum, restul incercarilor, mai mult create pe marketing si pastrarea pe valul politic, dar talent ioc, sunt parfum – si mai bine nu insist – ca e de-a dreptul trist…).
    Nu cu prize/ mere/ rosii/ vin trebuie sa ne promovam, ci prin talent, deschidere si cultura. Adevarat ca arta si literatura nu tin de foame pe termen scurt, dar aduc beneficii esentiale pe termen lung, inclusiv in nivelul de trai ! E dovedit stiintific. Doar rabdare si modele morale sa fie! Vivat educatia si cultura!
    Multe aparitii si succese, Cartier! va imbratisez.

    1. @Andrei: Mulțumim. Am vrut să spun: De aia nu produc prize. Iar roșiile le puneam, pe timpuri, doar pentru necesarul familiei. Dar nu spun nimic. Doar mulțumim frumos.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe rezultate...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Mai multe rezultate...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors