Blog

Filat dădea cu lopata. Escavatoarele dădeau cu lopata. Satul Nemțeni era proiectat din nou. Case noi. Cu baie. Drumuri drepte. Casele, conform contractului, trebuie date la cheie în trei luni.
Țăranii din Nemțeni se uitau de pe margine.
„Nu reușesc”.
„Nu cred. Mâine, poimâine dau ploile. Nu se urcă ei cu tractorul până aici cum nu-s eu popă.”
„Grăiesc. Nu-i cred”.
Filat dădea cu lopata. Escavatoarele dădeau cu lopata. Țăranii din Nemțeni se uitau de la o margine la ceea ce în toamnă va fi satul lor.
„Nu reușesc, blea.”

Comentarii(15)

  • v.ernu

  • 14 ani în urmă

  cam asa incepe si Suflete moarte a lui Gogol…. pina unde o tine roata?

  1. @v.ernu: Mulțumesc. Din curiozitate: cine-i Cicikov și cine-i Gogol?

  • ion

  • 14 ani în urmă

  Erau pe margine treji sau au venit aghezmuiti din baruri?

  1. @Ion: N-am făcut expertiza. Și nu m-am dat cu părerea. Am relatat doar niște fapte și vorbe. Dar primii bani care au fost dați pentru inundați s-au dus direct pe vodcă. Cred că era mai simplu pentru ministrul Negruță să lase banii direct la bar. Lua, cel puțin, factură fiscală. Și îi intrau accizele imediat în buget.

  • Igor

  • 14 ani în urmă

  mda … pentru omul nostru e mai usor sa dea cu paharul, decit sa dea cu lopata. si/apoi atita lume ne ajuta, iata si prim/min da cu lopata.

  1. @Igor: Paharul e a lui. Lopata e a statului.

 1. Un fotograf profesionist din Moldova a reuşit să facă mai multe poze în satele inundate. Într-o discuţie cu câţiva prieteni, a recunoscut că ostaşii noştri se chinuiau să ridice diguri, în timp ce bărbaţii satului stau în baruri şi “îşi înecau amarul”… Ba mai mult, în unele locuri doborau o parte din dig, pentru a-şi putea lăsa vitele să meargă la păscut…
  Nu e pentru prima oară când, personal, aud “plângeri” din partea pătimiţilor precum să cineva a avut o cocioabă, altcineva – casă cu 2 etaje, dar acum vor primi case “totuna”. Situaţie asemănătoare a fost prin 1992-1994 (îmi pare rău că nu ştiu exact când a fost), când în Leuşeni, Hânceşti (vecinii Nemţenilor şi ai cotul-Morilor), s-au produs alunecări de teren. Aceleaşi “pretenţii” s-au făcut: de ce eu trebuie să mă aleg cu o casă asemănătoare cu a celui care până acum a trăit într-o cocioabă???
  Tristă realitate, dar asta e. Oamenii s-au obişnuit să vină statul să le rezolve toate problemele. Să vedem, câţi localnici vor participa la lucrările de construcţii…

  1. @Tatiana: Chestia cu baia e bună. De parcă toți nemțenii aveau baie, aveau râșniță de cafea și mașină de spălat vasele din anii 50 ai secolului trecut. Asta e vizavi de vorbe că baia e prea mică.
   Iată Gazpromul le va oferi „pârjoliților” din Rusia antene parabolice cu abonament la NTV până la sfârșitul anului. NTV face parte din imperiul mediatic al Gazpromului.
   Nici nu știu ce e mai bine: să speli creierii cu vodcă, cu vin sau cu televiziunea.

 2. Uh, iată încă o dovadă că moldovenii-s români; taman ca la românica unde armata se opintea, trupele speciale la fel, iar locatarii satelor — la birt! Alcoolul le lua minţile, şi gata necazul, casa nouă era pe picioare…dacă nu era amuzant, trebuia să plîngem în hohote, fraţilor, căci ţăranii lui Filat îs la fel cu ai lui Boc!

  1. @Vladimir B.: Dacă țăranii lui Filat sunt la fel ca țăranii lui Boc, atunci ar trebui să ne bucurăm. „Suntem români și punctum”. Unde naiba am fost în mileniul cela negru?! Am băut o mie de ani otova? De la țărani până la cronicari?

  • Mircea

  • 14 ani în urmă

  Francezii au ridicat intrebarea prestatiilor scolare, acordate in aceasta perioada familiilor nevoiase, deoarece banii n’ar fi folositi pentru a cumpara rechizite scolare. Au propus sa le acorde bonuri. E o problema de acelas ordin. Persoane social vulnerabile sunt in orce societate. Suferinta lor e reala. Problema este cand aceasta “clasa sociala” e foarte numeroasa.

  1. @Mircea: Statul partenalist, statul social-democrat, inclusiv sau în primul rând și cel francez, a ucis responsabilitatea individuală. La necaz așteptăm ajutor de la stat și învățăm curajul de la vin.

 3. Țăranii din Nemțeni dispun de puterea magică a votului. Cu ea ei fac să apară sate noi și aduc timpul înapoi.

  • Mircea

  • 14 ani în urmă

  In acelas timp, aceste persoane vulnerabile pot fi alegatori pretiosi. Apropo de stat: statul american a promovat o reforma sociala acum cateva luni; persoanele care nu puteau sa-si plateasca asigurarea puteau muri in plina strada fara a avea posibilitatea de a se trata. Si tot nu era bine. Responsabilitatea vine cu morala, iar morala cu disciplina. Imi vine sa strig: Trebue bataie cum “pe timpul românului”!?

 4. […] a Comment » Pe blogul lui Gheorghe Erizanu a fost postată o povestioară înduioşătoare despre premierul Filat şi despre mojicii de […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe rezultate...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Mai multe rezultate...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors