Blog

A apărut primul număr din acest an al revistei Contrafort. Cu ancheta:
„Europenizare prin cultură
Câtă cultură – atâta libertate”.
 1. De ce după 4 ani de eforturi susținute pe calea integrării europene ne mai temem de revenirea comuniștilor la putere, de o revanșă rusească?
2. Aveți sentimentul, ca intelectual, că scrisul Dumneavoastră, talentul, dedicația profesională sunt apreciate și solicitate în Republica Moldova?”
Am răspuns:
1. Deoarece n-am reușit să oferim oportunități cetățenilor Republicii Moldova pentru a se îmbogăți. N-am reușit să formăm o clasă medie care să domine societatea. Komuniștii vor veni la putere la fiecare noi alegeri atâta timp cât majoritatea populației intră în categoria persoanelor sărace. N-am reușit să creăm structuri viabile ale statului. N-am reușit să asigurăm securitatea economică, socială, financiară, politică, informațională, militară, alimentară, a proprietății private. Ne-am măcinat în lucruri mărunte și lamentări belicoase. N-am făcut istorie. Am fost sub vremi. Așa cum se întâmplă de la cronicari încoace. Am scris destoinic și cu sârg la Hronicul Găinarilor. Și ne-am bătut joc de copii bătuți în aprilie 2009. Am reușit doar acolo unde interlocutorul nostru nu era moldovean (cetățean al Republicii Moldova). Am așteptat tot timpul ceva de la cineva. Și am rămas în țarcul gândirii învinsului. Chiar și atunci când obținem rezultate bune gândim ca Simona Halep, care zice că are probleme Serena Williams și nu a bătut-o niciodată. Avem nevoie de sfatul lui Ilie Năstase, care îi spune lui Halep că ar trebui să spună că numai pe Serena vrea s-o bată de acum înainte. Și atunci când vorbesc despre oportunități, cred că aceasta a fost eroarea cea mai mare. N-am oferit oportunitatea gândirii pozitive pentru societate.
2. Eu nu fac cărți pentru Republica Moldova. „Patria mea este limba română”. Nu am frontiere. Plătesc doar taxe și am costuri de timp la trecerea pe la Albița. Asta-i dacă vorbesc ca un imperialist al limbii române.
Dacă vorbesc ca un editor, rezident al Republicii Moldova, atunci:
– nu am așteptat și nu aștept nimic de la Republica Moldova;
– am făcut cărți pentru cei care vor să citească;
– am făcut o selecție de autori buni și cărți bune pentru cei care vor să citească;
– am plătit tribut cărților bune;
– sunt mulțumit că am reușit să-l aduc în atenția cititorului acolo unde merită pe Aureliu Busuioc, pe Vladimir Beșleagă, pe Eugen Cioclea;
– voi încerca să-i aduc acolo unde merită pe Ion Druță și Vasile Vasilache (sunt proiecte pe care nu le-am dus până la capăt din varii motive);
– încerc și voi încerca să fiu corect și onest cu sistemul meu de valori;
– fac ceea ce-mi place. Sunt egoist. Și risc că-l enervez pe Voronin și Dodon, dar nu sunt „statalist”. Și „ca intelectual” nu aștept și nu voi aștepta nimic de la stat. Am așteptări doar de la cititor. Dar aceasta e o chestie privată. E ca în dragoste. Dai cât poți. Și ți se oferă cât vrea și cât poate cel iubit.
14 martie 2014
La anchetă au mai participat Liliana Armașu, Andrei Țurcanu, Nicolae Negru, Valentina Tăzlăunanu, Grigore Chiper, Anatol Moraru.
Numărul a fost dedicat Primăverii Poeților.
 

Comentarii(2)

    • Florin O. Z.

    • 11 ani în urmă

    1. Foarte pertinente, de fapt esențiale, sunt comentariile de la punctul 1.
    2. Excelent portret moral al domnului Gheorghe Erizanu. Mulțumim. Știam, desigur, dar așteptam confirmarea în propriile sale cuvinte. Care a venit, conform stilului dumisale, la momentul potrivit.

    1. @Florin O.Z.: Cam patetic acest Erizanu. Dar, uneori, se permite. Mulțumim.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe rezultate...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Mai multe rezultate...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors