Ce are în comun „Santa Maria”, nava-amiral a lui Cristofor Columb, cu porcul, păstrăvul-de-mare, albina și Tyrannosaurus Rex?
Viteza. „Santa Maria” a traversat Oceanul Atlantic cu o viteză de 20 km/oră. Porcul fuge cu o viteză de 18 km/oră. Albina zboară cu 18 km/oră. Păstrăvul-de-mare înoată cu 24 km/oră. Tyrannosaurus Rex se mișca printre ferigile de la polul Nord cu 24 km/oră.
„Santa Maria” era caravelă, corabie solidă, cu trei catarge, care și-a demonstrat rezistența pe parcursul călătoriilor de-a lungul coastelor Africii. Cu 20 km/oră a ajuns cu bine în America, ca apoi, să eșueze, în ajunul Crăciunului, pe un recif de corali.
Tyrannosaurus Rex nu a fost cel mai rapid dintre dinozauri. Se presupune, că Albertosaurus ar fi dezvoltat o viteză de 40 km/oră. Asta ar echivala cu viteza transatlanticului Titanic. Cu aceeași viteză de 40 km/oră se mișcă și elefantul african. Un pic mai rapid ca elefantul a fost Flyer 1, primul aeroplan al fraților Wright care dezvolta o viteză de 48 km/oră. Aeroplanul era lejer întrecut în zbor de porumbelul călător, care dezvoltă o viteză de 97 km/oră. Șoimul călător este considerată a fi cea mai rapidă ființă aeriană. Când plonjează abrupt pentru a prinde în aer o altă pasăre poate atinge viteza de 201 km/oră. Cel mai rapid avion din lume este X15 cu 7274 km/oră. Pământul se mișcă cu o viteză de 107226 km/oră. Iar Mercur cu 172440 km/oră.
Așa spun cărțile.
CARTEA CELOR MAI ULUITOARE COMPARAȚII de Nicholas Haris. Ilustratori: Ray Grinaway, Mike Fuller, Gary Hincks ș.a. Traducere din engleză de Zinaida Plămădeală (Editura Arc, 2008)
Pentru Cartea Zilei, PublicaTV
vitalie sprinceana
Columb mai avea o problema…el nu stia unde merge
Gheorghe Erizanu
@Vitalie: Tu crezi că porcul știe unde fuge?
dandy
A fost o banala eroare de calcul. Din cauza unor harti geografice lipsa. Sau a erorilor din hartile geografice.
Gheorghe Erizanu
@Dandy: Poate marinarii s-au plictisit să meargă cu viteza porcului pe ape-ape și au preferat să oprească pe malul cu aborigene sexy.