Blog

Iubesc la nebunie relațiile speciale. Dar azi, miercuri seara, vreau relații firești. Ca mașina cu carte să nu stea mai bine de o jumătate de zi în vamă. Scannerul vameșilor moldoveni este într-un singur exemplar. Toate marfarele trec prin scanner. Să depisteze țigările de contrabandă. Și sacii drogați cu fasole. Țigările contrafăcute de moldoveni sub marcă chineză (am prins în viața și așa ceva: o marfă chineză contrafăcută de moldoveni) sunt exportate legal. Dar scannerul e singur. Mașini multe. Și coada degrabă va ajunge până în gâtul Chișinăului.
Vreau ca marfa să circule mai repede. Fără relații speciale. Dar firesc. Vreau că marfa să poată merge pe drumul Chișinău – București în 4-5 ore. Iar polițiștii rutieri să amendeze șoferii de dacii 1300, înfipți în volan, cu căciuli uitate de astă iarnă în cap și cu o viteză supersonică de 40 km/oră.
Dar polițistul nu va înțelege niciodată de ce restricția de viteză trebuie să fie pentru viteză mică. Tot așa cum eu nu înțeleg de ce coada imensă de marfare de la vama Albița este privită ca un lucru firesc și nu ca o catastrofă.
Este ca și cum ai mâna melcul cu o wuwuzea.

Comentarii(11)

  • Prietenul prietenului tău scriitor

  • 14 ani în urmă

  Intr-adevar, am fost deprinsi intotdeauna sa fim penalizati pentru depasire (a orice: a limitelor de viteza, a datelor-limita pentru achitarea facturilor etc.) si inca nimeni nu a pus problema penalizarii pentru… vitezele supersonice si altele in genul asta.

  1. @Prietenul prietenului tău scriitor: Este vechea mentalitate opresivă. Interzis. Nu se poate. Eu cred că lucrurile trebuie făcute după o anumită logică. Dacă actualele mașini se deosebesc prin viteză și siguranță, inclusiv distanța de frânare, de jiguliurile și daciile strămoșești, atunci nu văd de ce continuăm să ne mișcăm în ritm de jiguli și în ritm de dacie 1300.

  • cititordepoezie

  • 14 ani în urmă

  (digresiune)
  oi fi eu intr-un moment de dezamagire fata de Ro, dar parca in “relatia” asta investim doar noi (sufleteste,zic). eu una am obosit.

  1. @cititordepoezie: Nu trebuie de investit, nu trebuie de iubit mai mult decât se merită. Este ca iubirea dintre doi oameni. Nu se caută o dragoste ca în poveștile cu feți-frumoși. Se cere o dragoste sau relație firească. Și un respect firesc. Și nu o atitudine. Atitudinea depinde de dispoziție. O minimă corectitudine și respect reciproc. Pe fiecare om. Și de la fiecare om.

  • cititordepoezie

  • 14 ani în urmă

  Nu V-ati gandit sa scrieti aforisme??? Va sta bine 🙂

  1. @cititor de poezie: Nu. Am lucrat o jumătate de an la revista „Chipărușul” de pe timpuri. M-am scremut o juma de an să fac articole cu umor și satiră. Asta e răspunsul în cazul când nu-ți bați joc de mine cu umor subtil, cititorule de poezie. Iar în celălalt caz, dacă e el, atunci apreciez ironia. De fapt, trebuia să scriu o frază lungă-lungă. Ca un aforism românesc.

  • cititordepoezie

  • 14 ani în urmă

  de ce adica sa-mi bat joc?!?
  aveti intr-adevar un stil foarte … aforistic! cautati cuvinte-sinteza, intotdeauna aveti un ochi analitic,chiar si p/u experiente personale si, in plus, sunteti un foarte bun jongler cu elipsa (care de obicei aduce stropul de ironie).Doar cateva argumente …
  ps: iar eu Va citesc cu placere (fara ironii etc.), chiar daca nu scrieti poezie! 🙂

  1. @cititordepoezie: Sunt și poezii. Po postări mai vechi. Mulțumesc.

  • Catalin

  • 14 ani în urmă

  Domnule Erizanu,
  Nu am mai trecut cam demultisor pe sub fereastra dumitale. Dar vazand-o tot deschisa mi-am zisara sa mai arunc o privire. Si zau ca nu-mi pare rau. Vazui de toate cele : calatoria tur-retur a melcilor pe ambele maluri ale Prutului,fantomele lui Aurel Vlaicu, sireacul, bantuind de colo, colo printr-un spatiu cosmic miniaturizat de apacaturile neaose ale şepticului daco-roman ,ba si dacii rable si jigulii ruginite( lamureste-ma , nu vin de la jeg?) alaturi de un mini zgarie- nori de Capitala tantosa,unde , cica, ai fost “audiat”! Frumoaase lucruri,dar adevarate.Si totusi, totusi intrematoare ca un vin vechi si tare bun din ceale pivnite domnesti ale Moldaviei stravechi. De aceea ,mi se pare mie, ti-au si iesit de supt varful condeiului acest …aforism(sic) : “nu se cauta o dragoste ca-n povestile cu feti -frumosi”. Pai, nu? Se poate doua fete pretendente la dragostea aceleeasi mume?

  1. @Catalin: Se poate. Dacă nu e vorba de incest. Sau de lesbianism.

 1. Eu nu mai contez
  Eu nu mai contez, contează gestul,
  Strivirea sub șenila idiotismului
  A unei flori de mușețel,
  Osul subțire de porumbel,
  Sfărâmat între măselele stricate
  Ale piratului din Caraibe,
  Eu nu mai contez, nici nu decontez,
  Moștenirea mea s-a dus
  Pentru orfelinate, copii handicapați,
  Poeți nepublicați, muzicieni
  Care și-au vândut și vioara, de foame,
  Eu nu mai contez, dar am o rugăminte,
  Nu-mi mai spune, prietene,
  Că mi se face rău.
  Boris Marian

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe rezultate...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Mai multe rezultate...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors