Blog

Sunt corupt. Plătesc polițiștii rutieri sezonier. Vara. Toamna. Iarna. Primăvara. Știu prețul. Polițiștii îl știu și mai bine. Pe puținele drumuri bune depășesc limita de viteză. Poliția are radare.
Voi muri prost. De ce un Jiguli (toate modelele) sau o Dacia 1300 are limită de viteză la 90 sau 50 ca și un Mercedes SLC sau Honda Acord, un BMW seria 7 sau un Peugeot 407? Distanța de frânare e cumva aceeași? Senzația vitezei e cumva aceeași? Siguranța pasagerilor e cumva aceeași?
Cei care se ocupă de statistică vorbesc de o evaluare primitivă a corupției unei țări. Prețul real mediu al unui metru pătrat într-un imobil este de două salarii medii pe economie.
Prețul mediu al unui metru pătrat este de 625 euro, conform datelor Bursei Lara. Salariul mediu pe economie în Republica Moldova este de 2923,8 lei. Aproximativ 185 euro. Conform datelor Biroului de Statistică. Două salarii medii ar fi 370 euro. Dacă facem niște calcule, altfel decât ministrul Tineretului, atunci aproximativ 40 la sută din economia Republicii Moldova intră în zona corupției.
E doar o trecere pe zebra statisticii.

Comentarii(9)

  • Zenu

  • 14 ani în urmă

  Economiceşte speaking, poate fi că salariul mediu pe economie nu e cel declarat, ci e de circa 5000 MDL (juma din preţul unui metru pătrat de apartament). Oricum gândul nu consolează: 40 la sută din economia Moldovei fie că e în zona corupţiei, fie că e în zona “neagră”.

  • catalin codru

  • 14 ani în urmă

  acuma ramine de vazut daca procuratura se va autosesiza…..

  • Mircea

  • 14 ani în urmă

  Au deci politicienii de lucru (daca sunt si ei convinsi ca coruptia este un cancer al societatii). Dar daca sunt ei învinsi de coruptie, atunci e slut. Ar trebui de luat exemplu de la georgieni care se pare au reusit la acest capitol.

  1. @Mircea: Metodele Georgiei sunt, eufemistic vorbind, neortodoxe.

 1. 40% nu e real. eu încă n-am întâlnit pe nimeni să nu fi dat mită vreo dată.

  • catalin codru

  • 14 ani în urmă

  moldoveanul are dreptate,poate editurile mai traesc fara mita.politia e atractiva din cauza mitei,la fel si procuratura,medicina ,chiar si profesarea se intersecteaza cu asa ceva,vama e clar lucru,de unde toti acesti indivizi au o stare materiala,da stim cu totii ,de la bunici,parinti,mosteniri .insa nu asta e problema ci situatiile modelate de acesti slujitori ai poporului ,care inevitabil ne implica pe noi simpli cetateni in acest proces sexual.

  • Catalin

  • 14 ani în urmă

  Dom` Erizanu,
  daca tot veni vorba despre…
  Spune-mi te rog ce inseamna “treuca”? Spaga? mita? sau ce mama supararii? E un moldovenism sau ceva adaptat din ruseste?

  1. @Catalin: Albie de porci. Regionalism.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe rezultate...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Mai multe rezultate...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors