Blog

A fost o încercare de a respecta tradiția și memoria lui Alexe Rău. S-a păstrat denumirea veche: Salonul Internațional de Carte. A fost o încercare de a aduce un târg important de carte dintre cele două din Românie: Bookfestul sau Gaudeamusul. Bookfestul a reacționat mai rapid. De aia denumirea oficială a fost Salonul Internațional de Carte Bookfest Chișinău.
A fost un târg al profesioniștilor. Pentru cititori. A fost un spațiu prietenos și democratic. Cu edituri mari și mici din România și Republica Moldova. Spațiul editurilor mari a respectat cărțile editurilor mici. Editorii români au adus, din respect față de cititorul basarabean, cărți la juma de preț sau la 30-40 la sută reduceri.
Cititorul basarabean a venit și a cumpărat cărți neforțat de nimeni. N-am avut rânduri de elevi din clasele primare alergate printre standuri. Am văzut copii cu părinți care alegeau și cumpărau carte. Am văzut foarte mulți tineri la Bookfest Chișinău.
L-am văzut pe Eduard Grama, ministrul Agriculturii, îmbrăcat lax, care cumpăra cărți împreună cu fiică-sa. Am auzit că a ajuns cu mașina plină de cărți Carpov, deputatul popular-european. Și cam atât. Dacă vorbim de politicieni și oficiali. (Nu vorbesc de cei de la Ministerul Culturii, care au fost din oficiu). Respectele mele deosebite pentru politicienii și oficialii care au fost după cărți ca și Carlas Dreams.
Politica are nevoie de cultură. Făcută din obișnuință. Te poți duce cu lumânarea aprinsă de Paște în bisericile centrale, ca să te vadă alegătorul, dar Dumnezeu te știe și te alege după carte. Și atunci când greșește alegătorul, te alege Dumnezeu. Chiar și atunci când crezi că Dumnezeu ești tu.
Topul vânzărilor Cartier la Bookfest Chișinău, ediția 2016:

  1. Albinuța de Grigore Vieru. Desene de Lică Sainciuc
  2. Semincioara fermecată de Stela Popa. Desene de Stela Popa-Damaschin
  3. Balada celor cinci motănași de Ion Druță. Desene de Mihaela Paraschivu
  4. Povestea furnicii de Ion Druță. Desene de Silvia Olteanu
  5. Bunele maniere de Angela Cara
  6. Păsările tinereții noastre de Ion Druță
  7. Frunze de dor de Ion Druță
  8. Singur în fața dragostei de Aureliu Busuioc
  9. Povara bunătății noastre de Ion Druță
  10. Opera poetică, 2 volume de Grigore Vieru

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe rezultate...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Mai multe rezultate...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors