Blog

Pentru cei care umblă cu Acțiunea 2018, cu marșuri prin Comrat, cu Piața Universității, cu declarații belicoase despre est-vest, cu basarabeni, frații noștri, cu petiții online, cu mari români pe facebook, cu declarații și programe de partid în campanii electorale
rog
treceți pe la Albița. Pe la marfare. Uitați-vă la coada de autocare. Și la fețele nedormite, chinuite și obosite ale șoferilor care fac unirea stând câte 24 de ore în vamă.
E Albița lui 2016. De parcă e toamna lui Stalingrad 1942.
Un export-import Chișinău-București se face în 3-4 zile. E un drum de 900 de kilometri. Parcurs pe autostradă lejer într-o zi. Parcurs în douăsprezece ore și pe drum județean. Costurile de transport ale produselor moldovenești sunt depășite de 3-4 ori. Conexiunea economică a Republicii Moldova la cea a României se amână cu 3-4 unități de timp. Izolarea Republicii Moldova în  ghettoul sărăciei se înmulțește în fiecare zi cu încă trei zile.
De ce naiba împingem tâmpenia noastră până în punctul unde vom avea nevoie de actele noastre eroice? De ce naiba șoferii noștri, cetățeni ai României și ai Republicii Moldova, trebuie să facă un export sau import la frontiera moldo-română de parcă ar trece La Manche-ul soldatul John la 6 iunie 1944, așteptat de baioneta soldatului Werner?
E război la Prut? E mâna Moscovei?
Sau acest cântec e despre oi și boi, e despre noi?
Fără zahăr.
Ne așteaptă un mare act eroic. Cu multă jertfire. Unirea 2018.
Și când va veni!
 

Comentarii(9)

  • Catalin

  • 8 ani în urmă

  Are logica evidenta , ceea ce spui, George. Poti insa sa-mi explici de ce de doi ani Gazul romanesc nu a trecut Prutul?Sta intepenit la UNGHENI si acolo va zacea inca multa vreme.Cu electricitatea la fel, cu calea ferata si podurile , la fel. DE CE? E de vina PIATA UNIVERSITATII? E DE VINA ROMANIA? De fapt ce se intampla? Undeva , ceva, cineva (vorba lui Toma Caragiu)…?
  La 1 Decembrie 2016, ”Actiunea 2012„ va ajunge la Bruxelles. Si bine face .Dar , mai stii? Poate ca si acolo vor fi niscai problemuri cu… autorizatiili ? Cu… mama media ?Citesc ”IMAGO”… al doamnei Ulițkaia.Poate aflu. De la pg 76 incolo ,constat ca parca am trait la…Moskova, nu la mine acasa .

  1. @Catalin:Tergiversarea conectării economice a RM la România (gazoductul, rețelele electrice, căile ferate șamd) o fac șmecherii noștri. Ca să mulgă bani din monopoluri. Exact ca în țările africane. Problema vămilor românești de la Prut e una de sistem. Care, după mine, poate fi soluționat. Și foarte simplu. Se face debit-credit. O simplă contabilitate. Fără emoții. Circuitul mărfurilor crește. Se fac mai mulți bani. Se cheltuiesc mai mulți bani. Intră mai mulți bani în economie, buget samd. Dacă vrem emoții, atunci e bine să ne gândim câți șoferi nedormiți și obosiți circulă pe drumurile României. Ei sunt mai periculoși decât tancurile rusești.
   Despre Acțiunea 2012: încep să cred tot mai mult că e un spectacol plătit. Și nu sunt sigur de cine. Dar tare mă tem că nu sunt cei care credem noi că pot fi sau ar trebui să fie. România și cei din RM care vor să facă Unirea o pot face zi de zi, începând cu punctele vamale de la Prut, exportând, importând. Până va dispărea naibii vama, vameșii și taxele lor. Plus TVA plătit în avans pentru cărțile care urmează abia să fie vândute.

 1. Cu unirea e ca în vorba ‘ceea : aveţi grijă ce vă doriţi, că s-ar putea împlini. Pardon de auto-citarea excesivă :
  https://moldograf.wordpress.com/2015/04/27/unirea-mos-craciun-si-povestea-nulei/

  1. @Lucian Postu: Nicio problemă. O fac cu grijă.

 2. @Gh. Erizanu : 🙂 . Ok, doritul se poate cu grijă, dar împlinitul e imprevizibil în asperităţi penetrante sau explozibile 🙂 .

  • Anume

  • 8 ani în urmă

  @Lucian Postu : Cu această ocazie, am citit trei texte de pe blogul dvs, Lucian Postu. Observ un paradox, sunteți un om care vă pricepeți la detalii, dar nu aveți un destinatar concret (a nu se confunda cu publicul-țintă). Ce v-a împiedicat până acum să vă canalizați eficient energia? Și cât mai aveți de gând să vă comportați ca un risipitor?

 3. @ Anume : Dna / dl Anume :-), o să vă răspund scurt, ca pe vremuri 🙂 . Cronicarul zicea aşa : ” am scris, ca să se ştie ” . Cît despre eficienţă, vorba unui alt mort celebru – cine sînt eu, să judec acestea ? 🙂

  • Catalin

  • 8 ani în urmă

  Cu parerea ta despre Actiunea 2012 nu sunt de acord, George. Regret dar , NU!
  Te vei convinge, probabil, si singur.
  Singura concluzie care sta in picioare , de altfel, este…”șmecherii nostri”.In privinta ”spectacolului platit” are grija MAMA PRESA de toate. Si pe dreapta si pe stanga. Mai ales …pe stanga. Vorbesc , fireste, de argumente si …sugestii.Imi place sa cred despre mine ca nu MAMA PRESA imi da criteriile. Ele sunt de un alt ordin și nu m-au inselat niciodata . Le pot denumi ca fiind CLASICE.

  1. @Catalin: Sper mult să n-am dreptate. Vom vedea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe rezultate...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Mai multe rezultate...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors