Blog


Izgoniți de la masa deciziilor politice, scoși din ecuațiile culturale, exilați de pițipoance din platourile tv, anulați de intelectualii și boierii minții din București sau de mercenarii propagandei, parașutați la Chișinău, intelighenția basarabeană apare în cartea lui Vasile Ernu Intelighenția basarabeană azi. Interviuri, discuții, polemici despre Basarabia de ieri și de azi.
Sunt diferiți. Sunt de dreapta. Sunt de stânga. Sunt români, ruși, ucraineni, evrei, armeni. Sunt din familii aristocratice (Lică Sainciuc), sunt cu rădăcini de prin Siria (Mark Tkaciuk), sunt din familii de muncitori sau țărani, sunt din profesori de la țară sau intelectuali de la oraș. Puțini dintre ei sunt la a treia generație.
De obicei, intelighenția basarabeană este decimată la a treia generație. Ne-am născut din profesori de pe la țară. Am făcut universități. Ne-am găsit un loc în Chișinău. Apoi copiii noștri, cei cu acte de intelectual în regulă (a treia generație), își fac studiile peste hotare, aleg să lucreze peste hotare. Ca să vină altă intelighenție basarabeană. Proletară, damnată, izgonită. La prima sau a doua generație. Ca intelighenția noastră să nu se poată numi, pur și simplu, intelectuali. De un secol și ceva. Implicată în politic în perioadele romantice. Aruncată în afara istoriei în perioadele cinice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe rezultate...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Mai multe rezultate...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors