Blog

FullSizeRender
Fotografie pe la spate.
Vodă, dulău la vârsta adolescenței, dintr-un tată european, Boss, cu acte germane în regulă și o mamă rasată de prin părțile Hânceștilor, are patru labe. Două europene. Două moldovenești. Aproape românești. Dar în momentul culminant al crizei politice de la Chișinău și-a băgat o labă europeană în gard. Și n-a mai putut-o scoate. Era laba Moscovei. Vodă urla pe juma de Chișinău. Speriat că laba lui europeană nu-i a lui. Nu-l ascultă.
Era laba Moscovei.
Ca un european pur-sânge (scuzați-mi rasismul) m-am dus să-i salvez laba lui europeană. Care nu mai era europeană. Era laba Moscovei. Și cu botul lui european mi-a perforat atmosferic și canin mâinile mele europene. Pe unde erau europene. De la cot în jos.
Atunci Nuland a spus ce a spus la București. Și de atunci n-am mai putut comenta nimic. Capul îmi era european. Dar mâinile mele erau mâinile Moscovei.
Și Chișinăul, care a auzit urletul european al lui Vodă, a turbat. Nemușcații au turbat imediat. Mușcații: mai târziu.
Caut un Truman Capote care să descrie evenimentele din Chișinău de la Tolea din Pereni până la Dima din Basarabeasca. Unde e Marquez-ul de Basarabia? Se topește iarna lui 2016.
Justițiarii rog să nu-și propună serviciile literare.
 

Comentarii(8)

  • Mircea

  • 8 ani în urmă

  Îmi pare rau Gheorghe de ce ti-a facut mâina Moscovei. Sper ca nimic grav si ca mâina ta va reveni la albia corpului si spiritului tau atins de durere fara urmari. Si ca Voda sa-si rascumpere actul sau instinctiv prin mare devotament fata de stapîn. Revina-ti cît mai repede la forma de înainte. Cu compasiune si plecaciuni.

  1. @Mircea: Au turbat alții în locul meu. E OK.

  • Florin O.Z.

  • 8 ani în urmă

  Cu mare părere de rău am citit articolul “Mâna Moscovei.” Vă urez însănătoșire grabnică si, mai ales, fără nici un fel de urmări. De nicio natură.
  (ă â î ș ț Ă Â Î Ș Ț — Doar de este nevoie!)

  1. @Florin O.Z.: Dau drumul diacriticelor.Vor rămâne doar serifele.

 1. Sergiu Voloc este un Element pasionar (în sensul lui Gumiliov) de foarte bună calitate. Sistemul-cancer a simțit acest lucru încă de când Voloc a nimerit în subsolurile poliției în aprilie 2009. De atunci, cu toții urmărim spectacolul îmblânzirii de către sistemul-cancer a pasionarului Sergiu Voloc. Ați observat? Până acum nu a fost justiție. ”Dreptate” în privința actorului s-a făcut abia acum. După felul cum a reacționat la vestea ”achitării” cel vânat, se pare că îmblânzirea, sau mai bine zis neutralizarea, reușește.
  Ce legătură are pasionarul Voloc cu brațul mușcat al lui Gheorghe Erizanu? Cea mai directă. Atunci când elementele pasionare dintr-o societate bolnavă de cancer sunt neutralizate, încep să turbe, adică să devină pasionari, indivizi cărora nu le este firesc, cărora nu li se potrivește asta. Efectul este exploziv. Pasionarii-anomalie nu mai au margini, nu mai au frâne, nu mai au discernământ.
  Dragă cancer, ceea ce faci este inutil și nu te ajută. Vor turba toți pruncii. Pricepi?
  Sergiu Voloc, nu-ți trăda firea.

  1. @Anume: Excelent eseu filozofic. Mă-nclin.

  • Catalin

  • 8 ani în urmă

  George,
  Deci ti-a placut sugestia mea cu ” 25 de ani de singuratate” , care de fapt e 2 (doua secole)?! Mai sa fie …

  1. @Catalin: Foarte bună.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe rezultate...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Mai multe rezultate...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors