Blog

Ăsta-i Balconul Cultural. Din centrul Chișinăului.

Strada București, nr.68, Chișinău. Aprilie 2016
Strada București, nr.68, Chișinău. Aprilie 2016

Este ultima operă de artă pe care au dat-o artiștii moldovenii în ultimul deceniu. Pe timpuri mai puțin monumentale în locul Balconului Cultural era un gazon moldovenesc: câteva fire de iarbă obosită, troscot, romanițe, păpădii, urzici. Și pământ.
Într-o primăvară, când s-a încălzit și s-au arătat la soare vacile domnului, au apărut tractoare, artiști vizuali, Vladimir Uss, mașini cu mortar și un buget de patru mii de euro pentru un proiect de artă vizuală. Așa a apărut fundamentul.
Apoi a venit iarna. Au dispărut vacile domnului, artiștii vizuali, Vladimir Uss și gazonul moldovenesc. Și a rămas fundamentul.
A mai venit o primăvară. Cu vacile domnului, cu artiști vizuali, cu Vladimir Uss. Cu macarale. Așa a apărut balconul. Din panouri Corbusier.
A venit altă iarnă. Au dispărut vacile, artiștii vizuali, Vladimir Uss. Și a rămas balconul.
A mai venit o primăvară. Cu vacile domnului, cu artiști vizuali, cu Vladimir Uss. Așa au apărut termopane, rolete și un afiș, probabil, cu Vania Răutu.
A venit altă iarnă. Au dispărut vacile domnului, artiștii vizuali, Vladimir Uss. A rămas balconul, termopanele, roletele trase și afișul cu Vania Răutu.
Scuzați, dar a mai venit o primăvară. Cu vacile domnului, cu artiști vizuali, cu Vladimir Uss, cu sudori. Așa au apărut scările art nouveau. (Mi-a scăpat o primăvară și o iarnă cu Vladimir Uss end Ko. și paleți în loc de scări).
Prin februarie-martie s-a terminat ultima iarnă. Au apărut niște cartoane și un monument Tsereteli. Exact în perioada când gazonul moldovenesc este verde, frumos. Și aproape englezesc.
Înseamnă că a venit primăvară. Cu artiști vizuali și cu Vladimir Uss. Nu vreau să cred. Dar e adevărat. Încă n-au apărut vacile domnului.
Primăvara asta a venit mai devreme.
 
 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe rezultate...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Mai multe rezultate...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors