Blog


Ieri a avut loc lansarea volumului Ghetoul din Chișinău 1941 – 1942.
Dureros pentru noi, care credeam că suntem blânzi, cuviincioși, iubitori de oameni, de obicei, în afara evenimentelor istorice, să aflăm, din documente, că am avut o participare directă la eliminarea evreilor din Basarabia în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.
Noi, vecinii de casă ai evreilor, am fost cei care i-am denunțat. Noi, creștinii milostivi care ne duceam duminica la bisericile noastre ortodocse, am insistat ca ghetoul să fie micșorat. Drumul spre biserică nu trebuie să fie aglomerat cu jidani.
Noi, tinerii recruți imberbi ai Armatei Române, eram cei mai cruzi călăi ai evreilor.
Dar printre noi au fost patru oameni. Doar patru. Care ne-au salvat onoarea. Au fost patru chișinăuieni care au încercat să le ușureze viața evreilor din ghetou. Nu au fost fapte extraordinare. Le-au dat mâncare, apă sau au încercat să transmită niște scrisori. Gesturi firești. Omenești.
 
Salvează

Comentarii(2)

  1. Dezonorant pare conceptul autorului despre onoare (dacă o are?). S-au o ascunde, fie habar de ea n-are. Mai curând, gândeşte ce i se plăteşte?

    1. @Grigore Grigorescu: Ce este dezonorant? Ura ascunsă după ușa bisericii ortodoxe? Pâra vecinului? Cruzimea tinerilor? Răspândirea șmecherească a minciunii?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe rezultate...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Mai multe rezultate...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors