Blog

Locul: scuarul Ghibu din vecinătatea imediată a Muzeului Național de Artă.
Personaje: Victor Chironda, activist civic; Tudor Zbârnea, directorul Muzeului Național de Artă din Chișinău.
Victor Chironda, ca orice activist civic, este activ pe rețelele de socializare. Este ca popii. Mai bine le dăm tot ce cer decât să ne punem în cap sfinții și celelalte viețuitoare ale cerului. Consiliul Municipal a luat spațiul scuarului Ghibu de la balanța Muzeului Național de Artă și l-a oferit activistului civic Chironda pentru proiectul de amenajare.
Scuarul Ghibu este în centrul orașului Chișinău. Arată ca orice scuar din Chișinău. Poate și mai bine. Toamna târziu cioroii își ușurează zborul de asupra scuarului Ghibu. Le place Ghibu. Boschetarii vin noaptea să se încălzească. Le place și lor Ghibu. Angajații muzeului au grijă să curețe după cioroii și după boschetari.
Tudor Zbârnea a reparat Muzeul Național de Artă astfel încât la redeschiderea lui au venit să-l vadă și cei care credeau că adevăratul Luvru al Chișinăului e shopping MallDova. Zbârnea intenționa să construiască în scuarul Ghibu un spațiu pentru arta contemporană. Dar Zbârnea nu e suficient de activ pe rețelele de socializare. Și e zgârcit în like-uri.
De fapt, scuarul Ghibu nu e problema lui Chironda și Zbârnea. Chișinăul  este un oraș-dușman. Nu e pentru pietoni. Nu are trotuare. Nu e pentru șoferi. Nu are drumuri. Are ambuteiaje și gropi. Nu e pentru arbori urbani. Ar fi acoperit și de baobabi, dacă clima ar permite. Chișinăul este un oraș al tranșeelor. Dacă treceți prin fața Muzeului Național de Artă, atunci veți vedea că doar intrarea nu este săpată. Tranșee de jur împrejur. E ca Moscova în toamna lui 1941.
De aia nu mă miră deloc dacă în fața lui Onisifor Ghibu va apărea un Balcon Cultural, care va aparține, de această dată, lui Victor Chironda. Avem doar un Balcon Cultural în scuarul din fața Direcției Cultură Chișinău, un fel de bronenoseț Potiomkin cu termopane. Și fără Lenin. Avem o biserică sau mai multe care se ridică sau s-au ridicat deja în alte scuaruri. Avem scuarul Cehov. Dar n-avem oameni în el.
Avem un oraș. Unde planificat doar cioroii se găinățează. Restul este improvizație.
 
 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe rezultate...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Mai multe rezultate...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors