Blog

INTERVIU - Scriitorul ucrainean Serhii Jadan: În Rusia, încă din anii 1990 s-a născut această cultură a revanşei. Ucraina are de ales între tancurile ruseşti şi Uniunea Europeană
Doi autori Cartier au fost invitații Festivalului Internațional de Literatură de la Timișoara: Serhii Jadan și Tatiana Țîbuleac.
Tatiana Țîbuleac a început luna octombrie cu FILIT-ul de la Iași, cu un tiraj epuizat din ediția a II-a a romanului Vara în care mama a avut ochii verzi. A încheiat octombrie la Timișoara, cu un început de tiraj din ediția a III-a într-un singur an.

Ion Vianu îmi spunea că romanul Tatianei este genial. Eu nu i-am spus Tatianei.
Serhii Jadan și-a lansat la Festivalul de la Cernăuți din septembrie proaspătul roman Internat. Cu un tiraj de 20 000 de exemplare. Vorbim de limba ucraineană. Piața editorială ucraineană, până acum câțiva ani, abia dacă vindea 500 sau 1000 de exemplare. Acum, la lansări, vin câte 2000 de cititori.
La Timișoara Serhii Jadan a venit cu traducerea în română a romanului Jazz în Donbas (titlul original, Voroșilovgrad). Cartea a apărut într-un tiraj de 500 exemplare.

Întrebat, în sala Barocă a Muzeului de Artă, care e implicarea literaturii în politic, Serhii Jadan zice: „În Ucraina, dacă scrii în ucraineană, atunci asta înseamnă implicare politică. Dacă scrii în rusă, atunci asta înseamnă implicare politică. Dacă nu scrii, atunci asta înseamnă implicare politică.”

Comentarii(4)

 1. M-ați făcut tare curios cu romanul Tatianei Tibuleac. Afirmația lui Ion Vianu cântărește enorm.

  1. @Talex: Sper. Până la Ion Vianu au mai fost Radu Vancu & Bogdan Alexandru Stănescu.

  • Marius

  • 7 ani în urmă

  Sărmanii ucraineni. Sau cum zicea cronicarul – sireacul. Sireacii.

  1. @Marius: Literatura ucraineană trece prin renesans acum. Editorii sunt în căutare de autori. E deficit de scriitori. Cel puțin, așa mi-a zis Jadan. La lansări vin câte o mie-două de oameni. Studenții adună bani împreună ca să cumpere cărți, care le citesc pe rând.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe rezultate...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Mai multe rezultate...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors