Blog

Pentru Congresul Editorilor de la Valencia am pregătit Raportul pieței de carte din Republica Moldova. Pe lângă statistica exhaustivă cu privire la numărul de titluri, tiraje, domenii pe care le oferă în fiece an Camera Națională a Cărții, restul informațiilor despre piața de carte sunt aproximative, nesistematizate, precare. Studiu aprofundat al pieței n-am avut niciodată în ultimii 30 de ani. Situația pieței de carte e ca și privirea acestui hulub, care s-a așezat la geamul meu de la etajul cinci. Ne credem vulturi, privim ca cioara, dar suntem niște bieți hulubi.

LELISLAȚIA
Activitatea editorială din Republica Moldova este reglementată de legea Dreptului de Autor și Drepturile Conexe și Legea Activității Editoriale.
Drepturile de autor sunt protejate pe parcursul vieții autorului plus 70 de ani de la moartea sa, indiferent de perioada când a fost publicată opera.
Cu excepția materiei prime (hârtie, carton), producerea, comercializarea cărților (cu excepția literaturii pornografice și de publicitate) sunt scutite de TVA. TVA-ul în RM constituie în mod obișnuit 20%.
ENTITĂȚI JURIDICE
Ministerul Educației, Culturii și Științei este organul responsabil de politici culturale și editoriale.
Camera Națională a Cărții exercită funcţiile unei agenţii bibliografice naţionale: controlul bibliografic naţional, elaborarea bibliografiei naţionale, Agenţie Naţională ISBN-ISMN-ISSN, CIP, Centru Depozit Legal. Depozitul obligatoriu legal este oferit din contul editorului la CNC în 4 exemplare din fiecare ediție.
Majoritatea editorilor fac parte din Uniunea Editorilor din Republica Moldova, organizație de breaslă care apără interesele editorilor. Este unica organizație profesionistă  din republică.
PIAȚA DE CARTE. SUBIECȚI & STATISTICĂ
La o populație de peste 2 mln de locuitori (peste 100 de cetățeni părăsesc RM în fiecare zi) funcționează cca 70 de librării (fără teritoriul de est, care nu este controlat de autoritățile centrale ale RM). Sunt câteva lanțuri mari de librării și librării independente, majoritatea concentrate în Chișinău. În afara cărților editorilor moldoveni pe rafturile librăriilor  sunt expuse și cărți importate din România, Rusia, Ucraina, Franța. Nu există date financiare clare ale pieței de carte. O cifră estimativă a pieței de carte din Republica Moldova ar fi de cca 6 mln euro.
Studii sociologice & financiare nu s-au făcut în cei aproape 30 de ani de independență, cu o excepție precară și rudimentară din 1999 a Fundației Soros-Moldova.
Sunt 200 de structuri editoriale active, indiferent de forma lor de proprietate: edituri de stat, edituri private, instituţii superioare de învăţământ de stat, instituţii superioare de învăţământ private, organizaţii şi instituţii cu drept de editare. Cca 50 dintre ele sunt edituri care nu au avut nicio publicaţie în ultimul an, 80 au avut publicaţii până în anul 2014, fără apariții ulterioare. Structura editorială în republică se schimbă periodic, apar editori, instituţii cu drept de editare noi (dar nu toate din cele noi apărute, au o activitate continuă), altele temporar sau pentru totdeauna îşi sistează activitatea. În ultimii ani se înregistrează cca 20 de noi instituţii editoriale.
Din totalul de edituri, 17 reprezintă numărul de edituri mari cu o activitate continuă, 32 cel al editurilor medii şi 143 cel al editurilor mici. Cea mai mare parte dintre edituri au publicat intre 1 si 10 titluri (77%), 16% dintre edituri au publicat între 10 şi 30 de titluri, iar 12 dintre ele au publicat între 30 si 100 de titluri anual. Tendința se respectă în ultimii 5 ani. Putem vorbi de o așezare embrionară a pieței. Niciun editor străin sau mari companii editoriale străine nu sunt active pe piața din RM. Polirom, una dintre marile edituri românești, are reprezentanță de distribuție în Chișinău. În ultimul an a intrat pe piața din RM și librăria online din București: elefant.ro (entitate juridică românească, creată de cetățeni ai Republicii Moldova).
Trei editori din RM au reprezentanțe permanente în România (Cartier, Litera, Prut). Celelalte edituri sunt axate doar pe piața locală sau exportă conjunctural în România, Ucraina sau Rusia.
După patru ani (2012 – 2015) în care s-au publicat  cca 2700 de titluri anual, în 2016, 2017 s-a revenit la cca 2500 de titluri/an  (similar cu anul 2011). În 2017 au apărut 2550 de titluri de carte într-un tiraj total de aproape 2,5 milioane exemplare.  Dintre care, începând cu 2012 și până în 2017 (ultimul an statistic complet) peste 1800 sunt în limba română, cca 350 sunt în rusă și peste 500 sunt în alte limbi (engleză, franceză, spaniolă, bulgară, găgăuză, ucraineană).
După numărul de titluri primii opt editori au publicat în medie peste 60 titluri /an.
Editorii din top au editat un sfert din totalul titlurilor publicate şi cca 35 la sută  din tirajul titlurilor apărute.
Peste 90 la sută din cărțile apărute sunt concentrate în Chișinău, capitala RM. Alte centre editoriale: Bălți, Comrat, Tiraspol, Cahul, Bender.
Tirajul mediu este de 1000 de exemplare per titlu (în această statistică intră și producția de manuale și auxiliare didactice. Tirajul pentru un manual în limba română e de cca 35 000 exemplare, în rusă – cca 10 000 exemplare, cu scăderi accentuate în ultimii ani).
Domeniile de editare în 2017:
968 de titluri sunt manuale și lucrări metodice;
393 – științifice;
385 – științifico-populare;
354 – beletristică;
277 – cărți pentru copii & adolescenți.
Dacă omitem comenzile de stat pentru manuale, cărțile științifice (publicate de instituțiile de învățământ în tiraje scurte de 50-100 exemplare), atunci piața de carte reală se rezumă la 385 de titluri de carte științifico-populară, 354 de titluri de beletristică și 277 de cărți pentru copii și adolescenți. Așa arată, cel puțin, ultimul an editorial (2017) în Republica Moldova.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe rezultate...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Mai multe rezultate...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors