Blog

Azi toți stataliștii au apărat statalitatea în pilotcă, ghimnastiorcă și în kirză. Alineați. Numărați. Verzi. În careu. Pe platou. În Uniunea Republicilor Sovietice Socialiste. Din Președenția Republicii Moldova. Din Parlamentul Republicii Moldova.
Președintele nostru Dodon, care, din motive pur biologice, n-a făcut nicio zi de Armată Sovietică, nici măcar Zarnița n-a apucat-o, a felicitat azi adevărații bărbați, – „și Eu, Supremul”, – care au trecut prin Armata Sovietică. În parlamentul nostru s-au dat în stambă deputații socialiști, comuniști & Ko: toți au considerat că trebuie să utilizeze tribuna legislativului Republicii Moldova pentru a felicita bărbații cu ocazia Armatei Sovietice.
Decretul lui Lenin despre crearea Armatei Roșii a fost semnat pe 15 ianuarie 1918. Dar nimeni nu s-a apucat imediat să creeze armata proletarilor și țăranilor. Trupele germane au fost oprite la Narva, în februarie 1918, de soldații colonelului armatei țariste, bulgarul Peklivanov. Abia după pacea de la Brest-Litovsk, din 3 martie 1918, când Troțki, plictisit să fie Comisar pe Externe, a fost numit de Lenin Comisar de Război, se apucă de formarea Armatei Roșii. Troțki își mută statul-major din Kremlin într-un tren blindat. Șeful blindatului e numit un tânăr de 21 de ani. Cu acest tren Troțki a hălăduit pe căile ferate ale Rusiei creând detașamente, înarmându-le și obținând victorii acolo unde ceilalți camarazi roșii le pierdeau. Ironia istoriei: Stalin, responsabil de luptele de la Țarigrad, viitorul Stalingrad, actualul Volgograd, a pierdut lupta. Complexul înfrângerii pentru acest oraș avea să-l urmărească până în februarie 1943. Țtroțki a luat atunci Țarigradul.
La 15 ianuarie 1920, când președintele Dodon voia să felicite adevărații bărbați cu ocazia înființării Armatei Roșii, Kremlinul a descoperit că nu e pregătit de marea sărbătoare. Comisarii au găsit soluția. Pe 23 februarie 1919 bolșevicii declarase Ziua Cadoului Roșu, această sărbătoare pompoasă ca denumire însemna confiscarea în masă a bunurilor de la populație pentru necesitățile Armatei Roșii. Atunci, în 1920, la 15 ianuarie, fiind prinși pe nepregătite de sărbătoare și cu Lev Troțki încă pe bronepoezd, comisarii au schimbat Ziua Cadoului Roșu în Ziua Armatei Roșii.
Lev Troțki, născut Leiba Bronștein, a fost fondatorul Armatei Roșii. Părintele terorii roșii. Învingătorul războiului civil din Rusia. Și autorul Zilei Cadoului Roșu din 23 februarie 1919. A fost asasinat de trimișii lui Stalin în 1940 în Coyoacán, Mexic. Umilirea de la Țarigrad nu se uită.
-Volina, suki! Razaidisi! Peati minut licinogo vremeni!
-Licinoie vremea oconceno, molokososî! Stroitisa!
 
 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe rezultate...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Mai multe rezultate...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors