Blog

În satele cu școli din Republica Moldova, – primarul democrat, directorul școlii, domn peste 50 de ani, învățătoarea de peste 60 de ani, șeful de studii, doamnă de peste 50 de ani, – umblă din casă în casă, ca să convingă părinții să-și dea odrasla anul ăsta la școală. Chiar dacă viitorul elev are 5 sau 6 ani. Mai au vreo câțiva copii de 8 ani care au sărit clasa I anul trecut. N-au reușit să adune de o clasă.
Elita satului e mândră. La 1 septembrie vor avea o clasă I cu 25 de elevi. Poate vor purta uniforme școlare toți cei 25 de copii. Înainte de alegeri parlamentare, uniformele școlare vor da bine la imaginea partidului de guvernământ. E o chestie vizibilă. Și e pe cheltuiala cetățenilor.
Din acea clasă cu 25 de copii, peste un an, vor veni la 1 septembrie 18 copii. Șapte dintre ei vor pleca cu părinții și cu tot cu uniforme școlare în locuri mai primitoare. În clasa a III-a vor ajunge 12. Șase dintre ei vor pleca cu părinții și cu tot cu uniforme școlare în alte locuri. În clasa a IV-a la 1 septembrie vor veni 5 copii. Șapte dintre ei vor pleca cu părinții și cu tot cu uniforme școlare în alte locuri.
Atunci, un deputat socialist, cu grijă la clasa muncitoare, va depune o interpelare la Curtea Constituțională. Școala este gratuită în Republica Moldova. Respectiv, uniformele școlare trebuie oferite gratuit de stat. Așa cum s-a procedat cu un an sau doi în urmă cu manualele școlare, pentru care părinții plăteau arenda anuală.
Acei cinci copii rămași vor umbla la gimnaziu în uniformă școlară, oferită gratuit de stat. Iar bugetul național, ca să facă economie, le va oferi o uniformă pentru patru ani. Cu vreo șase numere mai mare. Ca să încapă în ea și peste patru ani.
Academia de Științe a Moldovei va lucra la hormonul creșterii „Patru Salt”. Copii Moldovei vor crește doar înainte de clasa I și în vacanța de vară după clasa a IV, când vor trebui să fie echipați cu noi uniforme. După aia vor încetini pe cât va reuși pilula azurie  a academicienilor conduși de doctorul Furdui. Dar ea va reuși. Oamenii mărunți mănâncă mai puțin, au nevoie de mai puțină stofă, încap mai mulți în transportul public. Academicienii vor fi propuși la Premiul Național.
Iar învățătoare de clasele primare se va apropia de 70 de ani. Poate va reuși și atunci să adune o clasă. Cu vârstă de la 3 ani până la 10 ani. Vreo 20 de copii. Pentru clasa I. Toți vor fi în uniforme școlare „na vâros”. Scunzi.
Creștem Moldova!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe rezultate...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Mai multe rezultate...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors