Blog

„Sebastian” de Gelu Diaconu. Colecția Rotonda, Editura Cartier, 2018

„Deși legionar, am suspendat orice judecată politică internă atâta timp cât durează războiul cu Rusia”, le-a mărturisit conciliant prietenilor Eliade.
Dinu Noica a revenit însă în discuție cu un atac la baionetă. „Războiul nu e un lucru decisiv!” Apoi a continuat dezlănțuit: „Decisivă este numai problema morală: participarea sau nu la un stat care astăzi e condus de un Carol al II, mâine de mareșal, poimâine de un soviet, și a te strecura fără probleme de conștiință, spunându-ți pur și simplu că ești tehnician.”

Discuția a avut loc în concediul lui Eliade din vara lui 1942, la București. În acel concediu Mircea Eliade nu a găsit nicio zi ca să-l vadă pe vechiul prieten, Mihai Sebastian.
Eliade, a fost numit atașat cultural la Londra, la 1 aprilie 1940, în plină dictatură regală. A continuat să-și exerseze funcția după abdicarea regelui din  6 septembrie 1940, a continuat și după proclamarea Statului Național-Legionar din 14 septembrie 1940, a continuat și după desființarea Statului Național-Legionar de către mareșalul Antonescu la 14 februarie 1941, aflându-se deja, în aceeași funcție, la Lisabona.

Comentarii(2)

    • Ion Luca Carnavale

    • 6 ani în urmă

    Ohoo, ce profund tac prin popușoii de pe marginea acestui scurt text intelectualii patrioți din cohorta ,, Halca și tricolorul ,, .
    Incomode tare oglinzile, chiar și indirecte.

    1. @Ion Luca Carnavale: Nicio problemă. Se vociferează prin alte părți.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe rezultate...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Mai multe rezultate...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors