Blog

Șmecherii sunt profitorii și învingătorii acestei lumi. Pe termen scurt. Hank Rearden sau Dagny Taggart, personajele emblematice din Revolta lui Atlas sau Howard Roark din Izvorul, (romanele lui Ayn Rand, aproape necunoscute în spațiul românesc și cele mai vândute, după Biblie, în SUA și alte țări protestante) sunt individualiștii care fac mai mult și merg mai departe decât marile comunități umane obosite și mediocre.
Nikola Tesla, inventatorul, a propus un sistem mondial pentru transmiterea energiei electrice fără cabluri. Thomas Edison, omul de afaceri, care a intrat în manuale de fizică ca inventator, a reușit să-l elimine din cursă pe Tesla. Și de atunci lumea e împânzită de cabluri electrice. Tesla a murit sărac, într-o cameră de hotel, declarat nebun de contemporani. Edison a creat un imperiu industrial.

Elon Musk, fan Ayn Rand, un Hank Rearden al postindustrializării, îl răzbună acum pe Nikola Tesla.
În 2012 Elon Musk a început să producă mașinile electrice Tesla. Fiabilitatea Modelului 3: bateria pierde doar 10% din capacitate la 300 de mii km. Un Model 3 poate parcurge fără nicio intervenție 1,6 mln de km sau 80 de ani de mers (dacă nu ești taximetrist). Șoferii nu trăiesc atât de mult. Conține mai puține detalii decât mașinile clasice.
În semestrul III, 2018, Tesla a depășit ca vânzări Porshe-ul și Jaguarul. Vânzările din septembrie 2018, în SUA, sunt cu peste 500% mai mari ca în anul precedent. Mercedes-Benz, comparativ, a scăzut cu 15 la sută. În 2023 Tesla va lansa un model la prețul de 25 mii dolari.
Cele 80 de mii de mașini Tesla în 2018 vor aduce pierderi de 20 mlrd dolari companiilor petroliere. În 2020 petroliștii vor pierde anual deja 50 mlrd dolari.
Planurile Tesla: 10-20 de superuzine în toată lumea. Cu o capacitate de producție de jumătate de milion de unități pe an per uzină. Atunci pierderile petroliștilor sunt estimate la 300-600 mlrd dolari anual. Conceptul uzinelor Tesla: fără intermediari. Cumpără materie primă de la metal până la litiu. Motoarele și bateriile sunt produse pe loc. Tesla vinde fără armata de dealeri. Vânzările se fac pe net. Livrarea: direct din uzină.

Ayn Rand se citește în adolescență. Ca să înțelegi că în viață sunt doar două căi.
Celelalte căi sunt din Hronicul Găinarilor.

 
Salvează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe rezultate...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Mai multe rezultate...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors