Erau la per tu. Putin îi spunea Lioșa. La începutul lui 2014 Aleksei Kudrin era unicul sol care își permitea să-i aducă vești proaste. După conflictul cu Medvedev din 2011 Kudrin a demisionat din funcția de ministru al Finanțelor. Dar și-a mai păstrat biroul de ministru încă câteva luni. Lua cuvântul la cel mai mare miting al opoziției de pe bulevardul Saharov, apoi se ducea în biroul său de pe Iliinka. Succesorul său, Siluanov, nu și-a permis să ocupe biroul patriarhului finanțelor ruse. Kudrin se întâlnea regulat, o dată în lună, cu fostul său coleg din primăria Petersburgului. Participa la ședințe economice ale președintelui Putin. Fără a avea vreo funcție clară. La sfârșitul lui 2013 Kudrin l-a convins pe Putin, într-o ședință cu factorii de decizie ruși în domeniul finanțelor, să păstreze impozitele intacte. Era unicul dintre prezenți care avea această părere.
În martie 2014 Vladimir Putin a ales calea războiului. „Iar la război Kudrin nu are nicio șansă.” A sosit timpul senatorului de 84 de ani, Nikolai Râjkov, penultimul premier sovietic. El a fost responsabil de reformele economice ale Perestroikăi. După un conflict cu Gorbaciov în 1990 și un atac de cord Râjkov demisionează. În 1991 încearcă să revină în politică. Este contracandidatul lui Elțin la prezidențiale. Ocupă poziția a doua cu 16 la sută din voturi. Pe parcursul anilor a ocupat funcții ceremoniale. A criticat noua putere liberală. L-a criticat pe Gorbaciov. În 2003, la 74 de ani, devine senator. A intrat în memoriile lui Anatoli Sobciak, mentorul lui Kudrin & Putin, cu un capitol întreg: Nikolai Ivanovici, bolșevikul plângăcios.
Râjkov revine în atenția publică cu discursul său de la 1 martie 2014 în Senatul rus. Ședința era seara, la 18, într-o zi de sâmbătă. Dintre cei 168 de senatori Valentina Matvienko, președinta Senatului, a reușit să adune 90. Care au votat unanim ca Putin să utilizeze forțele armate în afara țării. Atunci Râjkov a vorbit despre „ciuma cafenie”, conspirația americană „și a altor suedezi”, care deja au zdrobit Iugoslavia, Egiptul, Libia, Irakul etc. Era triumful și recunoașterea celui care a trăit 24 de ani cu stigmatul „bolșevikului plângăcios”. Râjkov s-a născut într-o familie de mineri. În Donbas. Ucraineanca Matvienko s-a născut la Kiev.
În martie 2014 trupele ruse au ocupat Crimeea. A urmat „Jazz în Donbas”.
Kudrin nu și-a mai instalat în noul său birou de lângă Sadovoie Kolțo o linie telefonică directă cu președintele Putin.
Toți oamenii Kremlinului, de Mihail Zâgar, cea mai informată carte de istorie rusă contemporană mai este în toate librăriile bune din România și Republica Moldova.
catalin codru
рать сущ
армия · орда · войско · воинство · ополчение · дружина · полчище · войска
битва · баталия · брань · война
Gheorghe Erizanu
@catalin codru: E ca în Mandelștam, parcă: Pole, pole, pole,/Puli, puli, puli,/Pali, pali, pali…