Blog

Cu 50 de ani în urmă, în 1968, la Editura Cartea moldovenească, apărea – într-un tiraj de 15000 exemplare (vândut în nici trei luni), într-un format mic, 152 de pagini, text cu 8 puncte, din corpul pragmatica, broșat, cu o copertă neagră, fără nicio imagine – volumul de poeme, întitulat simplu: Numele tău. Grigore Vieru avea 33 de ani.

Prefața o semna Ion Druță. Cu un titlu franc și programatic pentru un poet tânăr: Creația poetului.
Volumul avea trei cicluri: Cântece pentru mama, Cântece pentru pământ, Cântece de iubire. Care începeau cu un motto de 2 versuri populare și un desen de Andrei Hmelnițchi.
Pentru prima dată, într-o carte din RSSM, apărea în titlul poemului numele Brâncuși sau Tudor Arghezi. Poemul Lucian Blaga apare fără titlu. Dar cu numele lui Blaga în text. Cu dedicații lui Marin Sorescu, Nicolae Labiș.
Poemul Densitatea culorilor era o șopârlă. Era cântat alt drapel decât cel al URSS-ului. Ulterior, după anii 90, poemul a intrat în antologiile lui Grigore Vieru cu titlul Trei culori.
Cu poemul Ocheanul, care apropia imaginile de peste Prut. Și Casa mea:

„Casă văduvă și tristă
De pe margine de Prut.”

Cu 50 de ani în urmă apărea cartea care a schimbat complet poezia română din Chișinău. A fost poezia de până la Numele tău. Și de după.

La 50 de ani de la prima ediție, în Cartier de colecție, cu nr.18, a apărut ediția a II-a, jubiliară. Cu o amplă prefață de Bogdan Crețu.

„Niciun regim politic, oricât de dur ar fi el, nu se poate lupta cu literatura adevărată, atunci când aceasta este posibilă. Paradoxal: cu toată fragilitatea și delicatețea ei, cu tot sentimentalismul sau melodramatismul vizibil, cu patosul ei inconfundabil, poezia lui Vieru avea o forță extraordinară! (…) Grigore Vieru rămâne, fără dubii, un clasic.” (Bogdan Crețu)

 

Comentarii(5)

    • ion

    • 5 ani în urmă

    Numele celui cu prefatata se putea scrie cu litere mai mici. Sau, si mai bine, sa nu apara deloc pe coperta.

    1. E conceptul colecției. Fiecare dintre aceste nume îl onorează pe celălalt.

    • ion

    • 5 ani în urmă

    frumos gest, Cartier!

    • Marius

    • 5 ani în urmă

    E bine ca a reaparut. Altfel, moldovenii campioni la intertext remix prefete etc.

    1. @Marius: Merci.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe rezultate...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Mai multe rezultate...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors