Blog

„Nimic nu e cunoscut dinainte, nimic nu e stabilit dinainte sută la sută. Motorul istoriei este greșeala. Eroii acestei cărți fac tot timpul planuri, fac prognoze, acționează pornind de la ceea ce li se pare de fiecare dată o soco­teală precisă. Și aproape mereu acest lucru se dovedește o iluzie. Dar timpul trece și toate aceste iluzii se uită. Și eroii, și istoricii care îi studiază încep să creadă că a existat un plan de la început. Că tot ce s-a întâmplat nu e deloc o întâmplare, ci rodul intenției cuiva.”

E din volumul Imperiul trebuie să moară de Mihail Zîgar, una dintre cele mai captivante cărți pe care le-am citit despre istorie și memoria istoriei.

„Mai devreme sau mai târziu minoritatea favorizată nu va fi în stare să respingă presiunea majorității defavorizate.” Nu e despre situația din RM. E Rusia de la începutul secolului XX. Zîgar vorbește despre Rusia lui 1917. „Din punct de vedere al istoriei, cei care au prevestit un sfârșit rapid bolșevicilor vor avea aproape dreptate: 70 de ani în istorie este doar o clipă.”

Așa spun cărțile: Imperiul trebuie să moară, de Mihail Zîgar. În curs de apariție la Editura Cartier.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe rezultate...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Mai multe rezultate...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors