Blog


Pentru premiul Om de Cuvânt 2019 au fost nominalizați (în ordine alfabetică):
Alexandru Corduneanu, scriitor
Victoria Cușnir, jurnalistă radio
Lidia Popodneac, jurnalistă TV
Vasile Romanciuc, poet
Tudor Zbârnea, pictor
Juriul este format din 5 persoane din cadrul echipei Cartier. Nu poate fi influențat. E foarte subiectiv. E onest. Fiecare membru al juriului propune un candidat.
Cei 5 nominalizați au fost punctați de la 5 la 1 de către fiecare membru al juriului. Punctajul se face individual, fără consultări cu ceilalți membri. După calcule matematice, făcute de Anișoara Cibotari, contabilul șef al Editurii Cartier, în curând doctor în științe economice, doi nominalizați au avut câte 19 puncte. Cei doi finaliști au mai trecut printr-un vot. Premiul Om de cuvânt 2019 i-a revenit poetului Vasile Romanciuc.
Vasile Romanciuc este unitatea de măsură a omeniei. Un om este egal cu Vasile Romanciuc. Iar Greenwich-ul omeniei este acolo unde e Vasile Romanciuc.

Busuioc la naştere,
Busuioc la moarte,
Floare de tristeţe,
Floare de noroc…
Viaţa noastră, toată,
Doamne, cum încape
Între două fire
Mici de busuioc!
E recunoașterea supremă a poetului, atunci când versurile tale sunt considerate populare. Sunt cântate, sunt schimbate, apar rânduri modificate. Uneori, lui Vasile Romanciuc îi este oarecum de această popularitate.
La o întâlnire cu elevii dintr-un sat de prin părțile Culei, Călărași, un elev l-a întrebat dacă a tras de cosițe fetele când era elev. Sau dacă a făcut vreo șotie în copilărie. Vasile Romanciuc și-a cerut scuze. „N-am tras niciodată o fată de cosițe. Am fost un copil cuminte.”

Premiul se acordă o singură dată unui om de cuvânt. Care se ține de cuvânt, care promovează cărțile, care participă la evenimentele Librăriilor Cartier în calitate de invitat sau oaspete, cumpără cărți din Librăriile Cartier, știe ce cărți cumpără, știe greutatea cuvântului, știe când, cum și unde să-l spună.
Vasile Romanciuc e Om de Cuvânt 2019, premiu acordat de Librăriile Cartier. Alături de Vladimir Beșleagă (2013), Maria Șleahtițchi (2014), Lucia Țurcanu (2015), Dorin Recean (2016) și Eugen Lungu (2017), Mariana Jitaru (2018). Sunteți oameni dragi și așteptați în continuare în Librăriile Cartier.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe rezultate...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Mai multe rezultate...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors