Blog

Am avut cea mai murdară campanie electorală de la independență încoace.S-a furat științific. Exact atât ca să nu provoace protestele de masă. Se adaugă până în 10 la sută unde trebuie. Se scade până în 10 la sută după necesități.
Socialiștii sunt marii perdanți. Doar 31% pe național, transformate în 18 mandate și 17 mandate pe circumscripții. Total: 35 de deputați. Conform cheltuielilor oficiale din campanie, costul unui deputat e de 157 mii lei.
Democrații au un gust amar cu locul 3 pe național (24%): 13 mandate naționale și 17 pe circumscripții. Total: 30 deputați. Costul unui deputat: 1 mln.
Blocul Acum are bocitoarele lui. Cele care au visat mult prea frumos. Nu sunt printre ele. Acum a realizat un scor foarte bun. A obținut strategic locul 2 în circumscripția națională cu 27% (14 deputați). Maia Sandu are cel mai mare scor pe circumscripție cu 80 la sută. Dumitru Alaiba a scos un mandat dintr-o circumscripție care era jurată pastorului Ghilețchi. Studentul Frăsineanu a avut votanți la Moscova, pe câmpiile socialiștilor. Pe circumscripții are 12 deputați. Total: 26 de deputați. Costul unui deputat: 73 de mii lei.
Partidul Șor. „Ilan Șor pentru popor!” Votanții lui vor trăi ca în Monaco. De mâine. 8% pe național: 5 deputați. Pe circumscripții: 2. E cu 7 deputați. Costul unui deputat: aproape 3 mln lei.
Costurile pentru campanie, declarate oficial, au fost:
PDM – 30,3 mln lei
Partidul Șor – 19,86 mln lei
PSRM – 5,5 mln lei
Blocul Acum – 1,9 mln lei.
Costurile necesare pentru un partid într-o campanie parlamentară (o lună) sunt estimate la 30 mln euro.
Am avut 38 de mii de transnistreni, care, pe bani, au ales viitorul RM: un partid de curte și un independent unionist. Aduși cu autocarele. Și 42 de mii de votanți în diaspora occidentală. Basarabenii din București au fost foarte supărați pe RM. Nici n-au venit la vot.
Felicitarea pastorului Ghilețchi pentru victoria oponentului său, Dumitru Alaiba, a fost un gest de bun-simț. Firescul a ieșit în evidență. După cacealmaua și ipocrizia lui Sârbu end Ko cu roata deșurubată a Maiei Sandu și cu otrăvirea cu mercur a Maiei Sandu și a lui Andrei Năstase.
Probabil, democrații vor forma guvernul. Au în garnitură și cei 3 independenți. Vom vedea cum își va negocia Șor libertatea. Vom vedea cum va ieși din cuvântul lui Putin Dodon, care nu are dezlegare de la Kremlin pentru un mariaj politic de patru ani cu democrații.
Mireasa democraților rămâne Acum. Un mariaj politic cu Acum e ca Poarta Raiului. Altfel vor auri cu stelele de pe cer pe fiecare dintre cei 26 de deputați. Poate se găsește un Cătălin, copil de casă. Ca să transforme Acum în atunci.
Azi a început munca pentru campania parlamentară de peste patru ani. Poate, după Cuza din anii 30 și Năstase de acu trei sau patru ani, mai ajunge cineva prin Lipcani. Să vadă cum arată nordul RM. Acum.
 

Comentarii(16)

  • Laura Zarka

  • 5 ani în urmă

  Mi-a placut analiza! Ton leger si continut percutant.

  1. @Laura Zarka: Merci.

  • Catalin

  • 5 ani în urmă

  Faci calcule . George… Eu, unul, nu îndrăznesc . Dacă tot e să văd ceva, văd că TOȚI au câștigat si … NICIUNUL . Basarabia nu a scăpat din ghiarele ISTORIEI.N-a scăpat pentru că nu vrea cu adevărat. Tot captivă rămâne ,tot între SCILLA si CARIBDA. Dacă PD si ACUM nu fac un guvern pe 4 ani,cade castelul …de nisip. ACUM s-a jurat că nu merge cu PD si a semnat chiar un angajament cu sustinătorii. OK, dar in acest caz ACUM este exact în situatia GHIMPU – PL de anțărț ; CADE ! Si toți vor huidui că nu vrea să facă nimic pentru poporul …molotovean. Conditionalitatea PD – DIACOV ( da, chiar el , PLAHOTNIUC e doar paratrăsnetul si unealta !) e totală si diabolică . LIUBITA MOSCOVA asta si asteaptă ca să pună laba, chiar daca iese cu sânge. Chiar dacă pică steaua dodonică,chiar dacă se duce dracului si PLAHOTNIUC pe intrigile țesute de DIACOV + MARIAN LUPU . îN FOND, cred că vom asista ( si …participa ! ) la noua versiune RIBENTROP – MOLOTOV .Vorba ungurilor de la mine de acasă -”CE-ați făcu voi intr-o sută de ani ?”

  1. @Catalin: RM n-a ales între Kremlin și Occident. A ales între șmecheri și merituoși sau cei care vor să trăiască pe un sistem de valori reale. Nu fac parte dintre bocitoare. Trebuie de muncit. Mult. O sută de ani. Fiecare să-și facă munca bine. Nu cred în conspirații.

  • Vlad

  • 5 ani în urmă

  Ai deplină dreptate, Gheorghe, orice alianță cu alți actori poiitici transformă ACUM în ATUNCI. Toți au fost devorați, PLDM, PL, PCRM (pe care nu-l deplâng)… Vrea să le urmeze soarta ACUM?

  1. @Vlad: Să vedem dacă pot să nu vrea.

    • Marius

    • 5 ani în urmă

    Da. Ma tem si eu de aceasta ca or sa faca. De fapt primii devorati ai PD au fost PCRM. Cred ca VV intra total in istorie daca in 2005 nu mai vroia sa fie presdinte, inclusiv cu votul PD. Dar mai la vale, toti care s-au aliat cu PD au ars. Acume intrebarea arde – PSRM sau ATUNCI? Sanatate

    1. @Marius: Vedem. Mai sunt validările la Curtea Constituțională. Circumscripțiile vor fi atacate. E cert un lucru: nu e un parlament spânzurat.

      • Marius

      • 5 ani în urmă

      Salutare Dragă Domnule Erizanu! Dacă îmi permiți următorul text. Am încercat azi de două ori să scriu comentariu pe platzforma. De pe două calculatoare diferite. Legat de cum văd eu evoluțiile. Mi se părea că ar fi interesat și de alte opinii Petru Negură. Din motive ce nu le înțeleg comentariile mele nu se mai afișează. Bănuiesc că am fost blocat. Nu comentez.
      Nu mă aflu în republică. Doar am schimbat locația față de aceeași perioadă a anului trecut cînd comentam mai des pe erizanu.cartier.md. Probabil pe platz… nu o să mai intru deloc. Rămîne blogul Dvs. Grea chestie la noi în Moldova e pluralismul. Nu știu de ce chiar și cei care pretind pluralism, vor să aibă tot timpul ultimul cuvînt. Eu vă mulțumesc pentru blog, vă doresc liniște și sănătate. Cu stimă, Marius ps. și mai scrieți despre Lipcani și nord. Îi duc crunt lipsa.

     1. @Marius: Cu drag. Merci pentru deschidere. Va trebui sa mai ajung pe la Lipcani.

  • Veaceslav

  • 5 ani în urmă

  De ce nimeni nu ia în calcul o alianţă ACUM şi PSRM ambele partide au protestat contra PD (au fost în alianţă la protest)?

  1. @Veaceslav: Deoarece PSRM a protestat cu permisiune. Și controlat.

    • Catalin

    • 5 ani în urmă

    Daca ACUM bate palma cu PSRM , in secunda 2 se darama sandramaua pe 50 de ani. Daca nu face si se tine tare pe pozitie ,vin alegerile anticipate, Care si ele au toate sansele sa darame sandramaua pe juma de secol . Alegerile din UKRAINA sunt cruciale, iar deznodamantul tot cu 50 de ani va fi masurat. CHIAR DACA UE va face …scandal mediatic si de imagine, NORD STREAM 2 bate totul ! Inclusiv SUA , datorita împingerii ei in izolare.Va lasa Europa …europenilor/eurasienilor , pentru că poate pierde de trei ori mai importante lucruri pentru ea. Asa ca, BLOCAJ TOTAL PE 5o de ani. ADiCĂ Razboiul Rece, edita a II – usor mai coafată.

    1. @Catalin: Nimic nu e exclus. Dar: 1) nu vor fi alegeri anticipate în RM. 2) va fi, probabil, o alianță PDM & PSRM (Pro Moldova de anul trecut). 3) Glob-Bob.

  • Marius

  • 5 ani în urmă

  Prin 2010 citeam intr-o revista saptaminala de politica din Polonia (au 4-5 reviste din astea de 80-100 de pagini/saptamina), ca in tara lor, se pare ca se foloseste marketingul politic ca si in cazul unor produse noi lansate de retelele retail. Procedura e asa – cam cu un an inainte de alegeri, se studiaza alegatorul/cumparatorul, si i se ofera marfa care se estimeaza ca se va vinde in volumul respectiv. Ma intreb si ma sperii, daca la noi toti actorii au folosit aceasta metoda. Si daca chiar si cei care se pozeaza antiestablishment sau experti/analisti independenti (posibil si un nou partid poate sa apara in curind, cu back-ul lor), nu se bazeaza pe studii similare de piata cerere/oferta a alegatorului ramas in tara? Si daca e asa, blogul lui Erizanu, e ultimul loc in care oamenii isi mai exprima parerea fara estimari si fara marketing politic si fara a face back-ul unui stream? Multumesc. Sper ca gresesc.

  1. @Marius: Mă tem că marketingul politic a fost utilizat doar de cele 2,5 partide cu bani mulți. După mine, blocul ACUM a lucrat amatoricește.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe rezultate...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Mai multe rezultate...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors