Blog

Un scriitor drag mie, un scriitor mare și pentru oameni mari, a acceptat, după aproape doi ani, provocarea. A scris pentru colecția Cartier codobelc. Puiul de balaur, puiul de zmeu și puiul de om.
Acum eu umblu ca o nălucă. Care e diferența dintre zmeu și balaur?
Tata balaur e mare. E plin de solzi. De obicei, verzi. Are trei capete. Alți tați balauri sunt cu șase sau șapte capete. Sunt și cu nouă. Ba sunt și cu douăsprezece. Pe nări scot pară. Trăiesc în peșteră. Departe de oameni. Ocupația: mănâncă oameni. Uneori apare Făt-Frumos. Care vrea să salveze oameni. Primul pe care îl întâlnește e cel cu trei capete. Dacă scapă de el, atunci dă peste cel cu șase sau șapte capete. Cei mai puternici feți-frumoși ajung în poveștile lungi la cel cu douăsprezece capete. Abia după aia Făt-Frumos o întâlnește pe Ileana Cosânzeana. Care e fată frumoasă din popor sau e fiica unui împărat populist. Dintr-o țară plină de nevoi.
Zmeul este un balaur care trăiește în castel. E un aristocrat. Singuratic. El o vrea pe Ileana Cosânzeana. Care e prințesă. Din împărați bogați. Cu domenii bogate. Până nu dă de ea este încă balaur cu castel. Și mănâncă oameni. Ileana Cosânzeana e cu Făt-Frumos. Balaurul se transformă în zmeu și luptă pentru Ileana Cosânzeana. Nu sunt sigur că are mai multe capete. Poate. Zmeul, în poveștile lungi, iese victorios în primele lupte cu Făt-Frumos. Dar, oricum, are soarta balaurului din peșteră. În ultima luptă, de la sfârșitul poveștii, zmeul este doborât.
Făt-Frumos e un killer de care încă nu știe Tarantino. Asta am înțeles. Balaurul & zmeul sunt jertfe. Ambii. Indiferent de capete. Atât că unul moare în peșteră. Iar celălalt lasă un castel pustiu.
Puiul de om, puiul de zmeu & puiul de balaur e despre altceva. E mai frumoasă. Și tustrei vor să scoată dinozaurii din câmpul de lectură pentru copii.

Comentarii(2)

    • Alina

    • 5 ani în urmă

    Povestea asta despre puil de killer și puii de mâncători de oameni spune ceva și despre ce fel de ființă este Ileana Cosânzeana? Dacă ar fi fost om, ar fi mâncat-o și balaurul, și zmeul, dar ambii o vor de soție. Dacă ar fi fost balauroaică sau zmeoaică, ar fi omorât-o killerul, dar el o ia de soție. Confuzie totală. Trebuie să citesc cartea.

    1. @Alina: Ileana Cosânzeana e cosmică. E din altă lume. Din cea bună.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe rezultate...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Mai multe rezultate...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors