Blog

Biblioteca Naţională pentru Copii „Ion Creangă” a lansat Campania Naţională de Promovare a Lecturii „Să citim împreună!”, ediţia 2019, în al cărei cadru vor fi promovate,  conform comunicatului de presă, cărțile „Rebela” de Claudia Partole și „Poeme pe trepte încinse” de Ianoș Țurcanu, apărute la editura Prut Internațional.

La lansare au participat protagoniștii campaniei, Arcadie Suceveanu, președinte al Uniunii Scriitorilor, scriitorii Aurelian Silvestru, Iulian Filip, Mihaela Perciun, elevi de la liceele „Ion Creangă”, „Gheorghe Asachi”, „Nicolae Iorga”, cadre didactice, bibliotecari etc., conform comunicatului de presă.
Campania se va desfăşura,  conform comunicatului de presă, pe întreg teritoriul republicii, în perioada ianuarie – decembrie 2019 și va implica copii, adolescenți, precum și adulți (părinți, bunici, cadre didactice, bibliotecari).
Cărțile recomandate au fost editate prin Programul de editare a cărţii naţionale şi sunt repartizate, conform comunicatului de presă, în bibliotecile publice teritoriale din republică prin intermediul oficiului „Rezerva națională de publicații” al Bibliotecii Naționale.
Bibliotecile publice teritoriale, conform comunicatului de presă, în colaborare cu cele școlare vor organiza pe parcursul anului promovarea şi lectura cărţilor recomandate prin diverse forme de activitate: lecturi publice, lecturi comentate, recitaluri de poezii, întâlniri cu autorii, discuţii, dezbateri, conferinţe, acţiuni teatralizate, concursuri de creaţie inspirate din lectura cărţilor respective etc.
În perioada octombrie – noiembrie 2019 bibliotecile publice raionale (municipale, orăşeneşti) vor organiza,  conform comunicatului de presă, activităţi de totalizare la nivel de raion (municipiu, oraş). Cei mai activi cititori vor fi delegaţi la Conferinţa republicană de totalizare, care va avea loc la Biblioteca Naţională pentru Copii „Ion Creangă”, în decembrie 2019.
În afară de Rebela, de Claudia Partole, și Poeme pe trepte încinse, care include și un ciclu de poeme pentru copii, de Ianoș Țurcanu, recent, și pe la alte edituri, au mai apărut cărți:

Rostogol păzește pepenii, de Lavinia Braniște, Editura Arthur. Mai este Rostogol merge acasă sau Melcușorul, pentru cei mici și bunici;

Castelul de sticlă, de Jeannette Walls, Editura Art;

Woldemar, de Oleg Serebrian, Editura Cartier, un roman al copilăriei bucovinene;

Fetița căreia nu-i plăcea numele său, de Elif Shafak, Editura Polirom;

35 de kile de speranță, de Anna Gavalda, Editura Polirom;

Grădina de sticlă, de Tatiana Țîbuleac, Editura Cartier, dar cu același succes poate fi și Vara în care mama a avut ochii verzi, care a luat și premiul liceenilor din București;

Flori pentru Algernon, de Oaniel Keys, Editura Art;

Moara de frig, de Dan Coman, Editura Cartier, ca să știi că satul Gersa, care este exact ca satul tău, „acolo unde se termină Pământul”, are și el un Guguță sau un Ciuboțel;

În căutarea lui Audrey, de Sophie Kinsella, Editura Polirom;

Călătoria lui Medilo, de Ioana Nicolae, Editura Cartier, e pentru pici și bunici.
Ca să citim în doi. Și ca să descoperim că lecturile sunt faine, că în afară de Eminescu, Alecsandri, Coșbuc în această lume există și scriitori vii, unii vorbesc româna, alții vorbesc alte limbi, că întâlnirile cu scriitorii nu sunt plictisitoare și moralizatoare, că literatura e un prieten care îți spune povești pe care tu le știi și ea doar îți aduce aminte de ele, că nimeni nu te pune să înveți pe de rost poezii care nu-ți plac, dar trebuie să și le mai spui în public, cu voce tare, că programele de lectură nu sunt doar încolonări ale profesorului de română sau ale învățătoarei, dar e o primbare în doi. Între prieteni.
„Io vrea să fi deștept. Numele meo ie Charlie Gordon.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe rezultate...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Mai multe rezultate...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors