Blog

În 2019 Editura Cartier a scos 81 titluri, dintre care 4 cărți digitale. Cu un tiraj total de 135 370 exemplare. Tirajul mediu per titlu e de 1758 exemplare.

În 2018 Editura Cartier a scos 91 de titluri, dintre care 8 cărți digitale. Cu un tiraj total de 114 970 exemplare. Tirajul mediu per titlu e de 1385 exemplare.

În 2017 Editura Cartier a scos 109 titluri, dintre care 18 cărți digitale. Cu un tiraj total de 207 939 exemplare. Tirajul mediu per titlu e de 2285 exemplare.

Cartier codobelc a continuat cu proiectul scriitorilor români, afirmați în literatura pentru maturi, care au scris special pentru colecția Codobelc. Florin Lăzărescu a apărut cu Puiul de balaur, puiul de zmeu și puiul de om, ilustrații de Raluca Burcă; Victoria Pătrașcu a semnat Șansa lui Bilețel, ilustrații de Zelmira Szabo. Au apărut primele două povești ale lui Oscar Wilde într-o nouă traducere a Laviniei Braniște, cu ilustrații de Anca Smărăndache: Prințul Fericit și Privighetoarea și trandafirul. Cartea Laviniei Braniște & Veronica Neacșu, Melcușorul, a intrat în lista celor mai frumoase 200 de cărți pentru copii din lume în importantul The White Ravens, Frankfurt, edția 2019. În ediția 2018 Editura Cartier a fost prezentă cu Regele piticuț, de Radu Vancu & Irina Dobrescu.

În colecția Rotonda au apărut excelenta carte de reportaje (un gen uitat pe nedrept în epoca facebookului) Să vină sirienii, bețivii și Donbasul! a Polinei Cupcea, stările lui Valeriu Turea din Vișinul Baronului Munchausen, observațiile și comparațiile lui Sorin Hadârcă din Hrișcă & Masala, aducerea stărilor facebookului în carte în Jurnal la sfârșitul lumii de Vasile Ernu și eseul polemic al lui Laszlo Alexandru Cum se inventează un huligan? Mihail Sebastian, ziarist la Cuvântul. Emilian Galaicu-Păun și-a schimbat radical registrul poetic în cele două volume ale unei singure cărți: A(II)Rh+eu / Apa.3D. Romanul Lagărul 33 de Lilia Bicec-Zanardelli, apărut simultan și în italiană, are aprecieri în cele mai importante medii din Italia.

Grădina de sticlă, al doilea roman al Tatianei Țîbuleac, a obținut Premiul Uniunii Europene pentru Literatură, ediția 2019. Sebastian de Gelu Diaconu este laureat al Premiului Cartea Discretă a anului 2018. Primul roman al Tatianei Țîbuleac Vara în care mama a avut ochii verzi a luat Premiul Librarilor din Spania pentru ediția spaniolă.

În Cartier istoric au apărut: Istoria Gărzii de Fier. Un fascism românesc de Traian Sandu (traducere din franceză de Simona Modreanu), una dintre cele mai documentate cărți despre legionari; Însemnările unui guvernator. Chișinăul în 1903-1904 de prințul S.D. Urusov (traducere din rusă de Vsevolod Ciornei), carte care a circulat în samizdat în perioada sovietică; Biserica ortodoxă și puterea sovietică în RSS Moldovenească. 1940 – 1991 de Valeriu Pasat; Socialiștii. O moștenire (1835-1921) de Adi Dohotaru; Odessa. Geniu și moarte într-un oraș al visurilor de Charles King (traducere din engleză de Radu Săndulescu) cu două capitole și despre administrația românească a Odesei și cu cel mai bun primar pe care l-a avut orașul în istoria sa, Gheorghe Pintea ; România în secolul XX de Francesco Guida (traducere din italiană de Dragoș Cojocaru); Eseu asupra încremenirii. O istorie subiectivă a Republicii Moldova de Iulian Fruntașu, carte polemică și dureroasă despre oportunitățile pierdute; Ca un hoț ziua în amiaza mare. Puterea în epoca postumanității de Slavoj Žižek, o critică radicală a utopiilor ideologice de astăzi.

Cartier de colecție a continuat: nr.20, Constantin Abăluță, Orgi și altare demontate, antologie alcătuită de Claudiu Komartin; nr. 21, Teodor Dună, minunata lume; nr.22, Nora Iuga, înainte ca ochiul să-și fi terminat privirea, poeme alese de Rita Chirian; nr. 23, Ioan Pintea, Față către față, poeme alese 1992 – 2019; nr. 24, Un secol de poezie română scrisă de femei, volumul I (1990–2019), antologie de Alina Purcaru și Paula Erizanu.

În colecția de artă a Editurii Cartier au apărut: Album de război/War album de Nicolae Pojoga; Dicționar Auafed 4 de Doru Ciocanu, ilustrații de Sebastian Buric și Basarabia necunoscută. Ediție în trei volume de Iurie Colesnic.

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este mol.jpg

Albumul Moldova: oameni, locuri, bucătărie și vin de Angela Brașoveanu și Roman Rybaleov, apărut la Editura Cartier în 3 ediții într-un singur an,  a fost câștigătorul pentru Republica Moldova al premiilor Gourmand World Cookbook Awards, categoriile B08 Design și C07 Europa de Est și a intrat în lista finaliștilor pentru cea mai bună carte de gastronomie și vin din lume pentru anul 2020.


În Cartier popular au apărut cărțile Cartier în ediția a II-a, a III-a, a VII-a ale titlurilor apărute inițial în Rotonda sau ale scriitorilor importanți cu titluri apărute inițial la alte edituri. De exemplu, Revolta lui Atlas, apărut inițial în 3 volume, la Cartier. Cele peste o mie de pagini au intrat într-un singur volum pe hârtie biblică. „Codul vostru declară că omul raţional trebuie să se sacrifice pentru cel iraţional, omul independent pentru paraziţi, omul onest pentru cel necinstit, omul drept pentru cel nedrept, omul productiv pentru haimanalele jefuitoare, omul integru pentru ticăloşii care fac compromisuri, omul cu stimă de sine pentru nevroticii care scâncesc. Vă minunaţi de meschinăria sufletului în cei pe care îi vedeţi în jurul vostru?  Omul care dobândeşte aceste virtuţi nu vă va accepta  codul moral; omul care acceptă codul vostru moral nu va dobândi aceste virtuţi.” (Ayn Rand)

În 2019 am inițiat o nouă colecție a romanului de dragoste: Cartier de noapte. Primele trei romane sunt semnate de Lola Majeure.

În 2019, Premiul Național al Republicii Moldova, oferit de Guvernul Sandu, a mers la Tatiana Țîbuleac și Lică Sainciuc, doi autori Cartier.

Cărțile Cartier au o viață scurtă pe rafturile librăriilor și o viață lungă în bibliotecile personale. Unele cărți din retrospectiva anului 2019 nu mai sunt în librării. Vedeți fraza precedentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe rezultate...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Mai multe rezultate...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors